Zvuk dvadesetih: IAMDDB – dolazak u Tvornicu u pravom momentu

Četvrti put na gostovanju u Hrvatskoj, prvi put u Zagrebu. Manchesterska reperica i pjevačica Diana De Brito aka IAMDDB bila je gošća pulskog Outlooka 2017. i 2018., potom je 2019. nastupila na umaškom Sea Staru, a pred zagrebačku publiku izaći će u ponedjeljak 13. prosinca na koncertu u Tvornici kulture.

IAMDDB (Foto: promo)

Četiri godine nakon ultimativnog hita „Shade“, koji je perfektno pogođenim trap-jazz hibridom prebacio 40 milijuna pregleda na YouTubeu i 50 milijuna Spotify streamova, 25-godišnja IAMDDB u džepu ima ugovor s Live Nation za europsku turneju započetu u rodnom Lisabonu. Kći renomiranog angolskog afro jazz muzičara odrasla je u Manchesteru, gdje je napravila prve glazbene korake i maštala o pjevačkoj karijeri u maniri Erykah Badu.

Diana je premijerni vokalni nastup imala kao tinejdžerica u očevoj pratnji na jazz festivalu u Angoli, a onda je 2016. upala na manchestersku klupsku scenu s mixtapeom „Waeveybby“. Cura iz luso-afričke emigrantske obitelji koja prije dolaska u grad nije znala ni riječi engleskog vrlo brzo se uklopila u ekipu iz škole i kvarta, ali nije gradila svoj identitet na famoznoj manchesterskoj baštini Joy Divisiona / New Ordera i The Smithsa, niti je vikendima tulumarila uz „Wonderwall“.

Međutim, za Dianino glazbeno profiliranje bilo je itekako važno što Manchester negdje u drugom planu ima i jaku lokalnu hip-hop priču koja traje još od vremena MC Tunesa, MC Kermita i njegovih Ruthless Rap Assasinnsa. Kad se pojavila IAMDDB u manchesterskom undergroundu dominirali su reperi Black Josh i Sleazy F Baby, a jedna od nezaobilaznih faca bio je producent Inka s kojim je snimila rani hit „Leaned Out“.

Poslije drugog mixtape izdanja „Vibe“ bila je zapažena u Londonu i automatski se kvalificirala za Outlook. Treći mixtape „Hoodrich“ donio je glavni zgoditak sa zaraznom pjesmom „Shade“ i otkrio potencijal za munjevitu ekspanziju kroz osebujnu mješavinu neosoula, R&B-ja, jazza, trapa i UK hip hopa. Ušla je u uži izbor za BBC Sound of 2018 i dobila poziv za britansku turneju s Lauryn Hill.

Početkom 2019. Forbes je uvrstio IAMDDB među 30 najutjecajnijih mladih Europljana. Peti mixtape „Svervvvvv“ s kojim je došla na preklanjski Sea Star bio je predstavljen kao zagrijavanje za debitantski album. U jesen je krenula s top singlovima „Night Kapp“ i „Famous“ pa se po svemu činilo da će do ljeta 2020. osvojiti barem pola svijeta. A onda je svijet brutalno napala korona i odgodila sve velike planove. Umjesto iščekivanog albuma IAMDDB je lani izbacila odličan prigodni singl „Quarantine“ i pričekala kraj UK lockdowna.

Kad je Boris Johnson najavio ljetno otvaranje Diana je već bila spakirana za putovanje na Karibe zbog snimanja spota „Silver Lines“. Premda je spot ispao nešto poput turističke razglednice otoka St. Lucia na koncu se dobro uklopio u aktualni redizajn IAMDDB. „Silver Lines“ zvuči kao pjesma iz američke R&B produkcije, upadljivo različita od ranijih manchesterskih trap-jazz hibrida. Najveći zaokret ipak je napravila s posljednjim singlom „JDG“, gdje je uskočila u afro-karipski hardcore bashment dancehall i ucrtala još jednu perspektivu za nastavak karijere. Manchesterska trap princeza upravo je krenula novim putem i u pravom momentu dolazi i u Tvornicu kulture.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X