Zvuk dvadesetih: Indigo – Treći čovjek

On je treći čovjek u udarnoj BH hip hop formaciji Frenkie, Kontra, Indigo. Za širu rodbinu, lokalnu administraciju i graničnu policiju on je Mirza Rahmanović. Za frendove i suradnike samo Indigo.

Indigo ‘Victoria’

Predstavljen je 2014. kao najmlađi član tuzlanske FM Jam ekipe, što je značilo da je prošao strogu provjeru i da se od njega puno očekuje. U Zagrebu je debitirao kao Sassjin DJ na koncertnoj promociji albuma „Taktički praktično“ i svojim basom žestoko protresao KSET. Godinu kasnije već je bio za pultom berlinskog studija Red Bulla, gdje su Frenkie, Kontra i Indigo snimali premijerni zajednički album „Putanja“.

Iza moćnog reperskog tandema ukazao se silno talentiran hip-hop beatmaker, ali to je bilo tek zagrijavanje za maestralnu ulogu odigranu na sljedećem albumu „Egzil“. Za finalne radove Red Bull im je otvorio vrata tokijskog studija, a Indigo je maksimalno iskoristio veliku priliku. Iz njegove eksplozivne mješavine hip-hopa, trapa i grimea svakako su mogli i trebali iscijediti instrumentalni bonus disk, ali „Egzil“ je i bez takve nadopune pokazao kako je Indigo nakon tri-četiri godine pripravničkog staža u FM Jamu položio završni ispit za studijskog meštra s najvišom ocjenom.

Pretprošle godine počeo se učestalije pojavljivati u solo akcijama sa singlovima „Serenity“ i „Photon“, a najjače je zablistao s trip hoperskom trakom „13th“ koja je sjajno otvorila kompilaciju bosanskohercegovačkih elektroničara „Ispod površine (1 milja ispod mora)“ na sarajevskom labelu Podmornica.

Nakon treće suradnje s Frenkijem i Kontrom na ploči „20/20“ posvetio se prvom samostalnom albumu „Victoria“ koji je na koncu ispao upadljivo drugačiji od svega što se dosad zakuhalo u FM Jam kuhinji. Samo se najavni singl „Wolves“, podebljan vizualima sarajevskog umjetnika Enisa Čišića, može izravno povezati s Indigovim ranijim radovima i bez dodatnih pojašnjenja uvrstiti u izdanja eksperimentalnog hip-hopa. Međutim, epitet „bosanski DJ Shadow“ koji je baš dobro pristajao uz „Photon“ ili „13th“ nije primjenjiv na veći dio albuma „Victoria“.

Indigov novi projekt koncipiran je kao imaginarni soundtrack duboko uronjen u povijest ambijentalne elektronike. Uvodna tema „Contact“ i cijela prva trećina 40-minutnog materijala nigdje ne otkrivaju da iza njih stoji kovač Frenkijevih i Kontrinih tvrdih beatova, nego zvuče kao da je kultni njujorški ambijentalni futurist DJ Spooky zabrijao sa starim Vangelisom.

Druga trećina još preciznije objašnjava Indigovu fascinaciju klasicima ambijentalne filmske glazbe, a jedna od jačih reminiscencija je Tangerine Dream iz 1977. s genijalnog soundtracka „Sorcerer“. Poslije trominutnog beatmakerskog uleta u „Wolves“ tempo se iznova podiže kroz naslovnu temu „Victoria“ , ali završnica albuma je opet filmični ambijental koji zvuči kao poziv zainteresiranim redateljima da se jave što prije. Indigo je potpuno spreman za angažman u ozbiljnim filmskim produkcijama i jedino je pitanje tko će prvi upisati njegovo ime na odjavnu špicu.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X