Zvuk dvadesetih: Misteriozni kolektiv Sault

Britanski misteriozni kolektiv Sault zapakirao je četiri izvrsna albuma u nepune dvije godine.

Sault ‘5’

Nakon plotuna kritičarskih pohvala za ploče „5“, „7“, „Untitled (Black Is)“ i „Untitled (Rise)“ znatiželja je ipak nadvladala misteriju i ubrzala otkrivanje identiteta autora i autorica fenomenalnih crossovera psihodeličnog soula, alter hip-hopa i R&B-a, heavy funka i afrobeata, podebljanih aktivističkim pro-BLM porukama.

Sault su Dean Josiah „Inflo“ Cover, Cleopatra „Cleo Sol“ Nikolic,  Melisa „Kid Sister“ Young i Kadeem Clarke. Još uvijek je uzaludno tražiti zajednički portret ove britansko-američke četvorke pošto uporno ne objavljuju nikakve fotke na Facebooku i Instagramu. Na njihovim stranicama sve je obojeno u crno isto kao na naslovnicama albuma. Tragovi pojedinačnog minulog rada puno su pregledniji i potvrđuju ranija nagađanja da ovakvu hrpetinu moćnih pjesama nikako nije mogla istresti skupina newcomera.

Sault ‘7’

Najiskusnija u ekipi, čikaška reperica Kid Sister bila je itekako zapažena već prije desetak godina nakon par hitova izvučenih iz suradnji s Kanye Westom i Cee Lo Greenom. Mozak operacije Sault, svestrani Inflo Cover postao je poznat kad je s Michaelom Kiwanukom napravio veliki hit „One More Night“ za album „Love & Hate“. Drugi put je iskočio kao producent UK hip hop prvaka Little Simza na lanjskom albumu „Grey Area“, gdje se jače povezao s Cleo Sol (pravog imena Kleopatra Zvezdana Nikolić). Jazz soul pjevačica iz Zapadnog Londona, srpskih i španjolskih korijena, već je bila dublje zagazila u solo karijeru pa je Inflo između drugog i trećeg izdanja Saulta producirao Cleopatrin kantautorski album „Rose in the Dark“.

Sault ‘Untitled (Black Is)’

S te strane također je došlo nekoliko vrlo interesantnih pjesama, međutim Sault je odmah ugrabio daleko veći publicitet iako je promoviran na teži način bez spotova i koncerata. BBC6 i Gilles Peterson momentalno su ubacili u radijski eter najavni singl „Don’t Waste My Time“ i album „5“, dok je Bandcamp u inventuri 2019. uvrstio „5“ i „7“ među albume godine. U nemirno ljeto 2020. Sault je ušao potpuno spreman, s maestralnim trećim albumom „Untitled (Black Is) koji zvuči kao najkompletniji glazbeni zapis o BLM prosvjedima i masovnim neredima poslije ubojstva Georgea Floyda. Inflo i Cleo Sol podijelili su glavne autorske zadatke, borbenim duhom naročito se istaknula Kid Sister, u pjesmi „Hard Line“ pridružio im se Kiwanuka, a na radiju su se najčešće mogle čuti „Wildfires“ i „Stop Dem“ nakon što je totalno oduševljeni Gilles Peterson premijerno zavrtio cijeli „Untitled (Black Is).

Sault ‘Untitled (Rise)’

Samo tri mjeseca kasnije opet je bio na redu novi album „Untitled (Rise)“, još potentniji od famoznog prethodnika, prije svega u udarnim pjesmama „Strong“, „Street Fighter“ i „The Beginning & the end“. Sault su svima pokazali kako se gradi retro-futurizam na temeljima legendarnog Wattstaxa, a kad sumiraju gdje su sve izlistani u godišnjim pregledima najboljih albuma možda će se nekako dati nagovoriti i na zajednički foto session.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X