1000mods i The Well u Močvari – čari ponovljenog izlaganja

Ovdašnja publika očito pamti dobre koncerte i rado se vraća bendovima koji su prethodne nastupe predano odradili.

1000mods u Močvari (foto: Perica Štefan)

Razvija se neka neobična romansa između zagrebačke koncertne publike i grčkih alternativnih bendova sa žešće strane glazbenog spektra. Moglo se to vidjeti kad su prošli mjesec u Močvari nastupili ludi gajdaši Villagers of Ioannina City, a još i više sinoć kad su istu pozornicu zauzeli 1000mods, stoner rock bend koji je prethodno upoznavanje s ovdašnjom populacijom odradio prije pet godina kad su nastupili u Vintageu u sklopu programa Good Vibrations.

1000mods u Močvari (foto: Perica Štefan)

Ovdašnja publika očito pamti dobre koncerte i rado se vraća bendovima koji su prethodne nastupe predano odradili. Skloni smo, drugim riječima, “ponovljenom izlaganju”,  odnosno onome prema čemu su 1000mods naslovili svoj sjajni album koji su zadnjim nastupom promovirali: “Repeated Exposure To…”. No bend je u međuvremenu objavio još jednu ploču, bitno slabiju “Youth of Dissent” koja je njihov zvuk od masnog i psihodeličnog stonera odvukla na grbavi teren koji gotovo graniči s grungeom. Valjda i sami svjesni neuspjeha, Grci srećom sinoć nisu previše inzistirali na novim pjesmama, već su u jednakoj mjeri vukli i iz dva najbolja izvora u svom arsenala. Pritom mislim na materijal s gore spomenutog “Repeated Exposure To…”, kao i onaj s klasičnog prvijenca “Super Van Vacation” čijom su “Road to Burn” eksplozivno krenuli u set.

Smijem li biti iskren? Smijem li biti išta drugo nego iskren? Sinoćnji koncert nije bio nešto na što sam otišao vlastitom voljom, niti mi je na papiru zvučao pretjerano po volji. Možda zaista patim od određenog zamora gitarističkom rock glazbom. Stoga moram priznati da su me zvuk i atmosfera koju su 1000mods s lakoćom razvili već prvim tonovima sasvim ugodno iznenadili. Bila je tu prisutna jedna zdrava doza dobrog starog rock and rolla koja je jasno pokazala zašto taj zvuk i životni stil toliko snažno odbijaju umrijeti. Takve misli rojile su mi se u glavi kad sam se ulovio kako poput Jure Stublića – ni pijan, niti napušen – lagano headbangam dok je bend svirao epsku “Vidage”.

The Well u Močvari (foto: Perica Štefan)

Još više su me iznenadili The Well, power trio iz Teksasa koji su nastupili kao predgrupa. Njihov zvuk natopljen viskijem i prekriven kombinacijom znoja i prašine imao je onu seksi prljavštinu tipičnu za američki jugozapad, pogotovo u masnoj gitari Iana Grahama i basističkim dionicama Lise Alley koja je sinoć gotovo služila kao efektna reklama za Adidas. Njih dvoje se izmjenjuju na “front-person” poziciji i vokalima, dodajući i zanimljivu dodatnu dinamiku nastupu. Vjerujem da bi se dalo zaključiti da će publika, koja se sinoć tako rado vratila na 1000mods, gotovo sigurno ponovno pohrliti i na The Well ako ih cesta iz Austina još koji put dovede u Zagreb.

Močvara je ovih dana epicentar buke, nakon Being as an Ocean i sinoćnje stonerske makljaže, večeras pozornicu zauzimaju avangardni death metalci Imperial Triumphant. Nema odmora na nasipu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X