16. Vrisak donosi više od 50 programa u art-kvart Benčić

Od 10. do 17. rujna 2023. godine u riječkom kvartu kulture, art-kvartu Benčić organizator festivala, izdavačka kuća V.B.Z., u suradnji sa svojim partnerima iz art-kvarta (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća GKR, Art-kino) donosi više od pedeset programa (promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni likovni, glazbeni i filmski program) u kojemu će sudjelovati gotovo stotinu umjetnika.

16. Vrisak

Vrisak – festival autora i sajam knjiga i ove godine stavlja Rijeku u središte književnog i kulturnog života Hrvatske i regije. Od 10. do 17. rujna 2023. godine u riječkom kvartu kulture, art-kvartu „Benčić“ organizator festivala, izdavačka kuća V.B.Z., u suradnji sa svojim partnerima iz art-kvarta (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća GKR, Art-kino) donosi više od pedeset programa (promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni likovni, glazbeni i filmski program) u kojemu će sudjelovati gotovo stotinu umjetnika.

Svečano otvorenje 16. Vriska održat će se u nedjelju, 10. rujna. Najprije će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 18:30 otvoriti izložba „Godardove kutije“, a potom će se u 19:30 sati u dvorištu art-kvarta „Benčić“ održati svečanost otvorenja i dodjela ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, najunosnije književne nagrade u Hrvatskoj čiji je novčani iznos ove godine povećan na 15 000 eura. Program otvorenja završit će koncertom glazbenika Borisa Štoka, a ulaz će biti otvoren za sve.

“Jedna je od misija Vriska poticanje i populariziranje čitanja pa smo tako i ove godine pripremili bogat program za najmlađe čitatelje – Vrisak Junior, koji će se održavati u Dječjoj kući, s početkom u 11 sati, a svaki dan održavat će se i cjelodnevne igraonice koje će tematski biti posvećene knjizi i čitanju,” poručuju organizatori. “No, imamo i jednu veliku novost, osim programa za najmlađe, organizirani su i srednjoškolski i studentski programi – Brusilica za srednjoškolce (program u kojem će se gosti Vriska družiti i razgovarati o književnosti sa srednjoškolcima) te Studentski Vrisak na kojem će studenti čitati svoja književna djela. Program za srednjoškolce osmislila je i organizirala profesorica Helena De Karina, a natječaj za studente provela književnica Dunja Matić, koja će program i voditi,” dodaju.

Večernji program održavat će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, ali ove godine na dvije scene – u atriju će se predstavljati najzanimljivija i najintrigantnija književna izdanja i pisci, a na prvom katu, u Jaslicama MMSU-a održavat će se okrugli stolovi i rasprave.

Vrisak se svake godine trudi u svoje programe uvrstiti što više riječkih autora i umjetnika, ali ove se sezone pojavio cijeli niz zapaženih djela i projekata riječkih umjetnika pa je taj dio programa posebno bogat. Većina njih nastupit će u programu Rijeka Calling, ali mnogi će sudjelovati i u ostalim programskim cjelinama pa će se tako ove godine na Vrisku predstaviti Igor Beleš, Tea Tulić, Nikola Petković, Eva Simčić, Laura Marchig, Enver Krivac, Sebastian Kukavica, Dora Šustić, Maja Marchig, Andrea Žic Paskuči, Damir Stojnić…

U sklopu programa „U fokusu“, Vrisak uobičajeno predstavlja najznačajniju domaću i regionalnu književnost, a publika će imati priliku saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Stipe Božića, Tvrtka Jakovine, Velibora Čolića, Marine Šur Puhlovski, Gorana Gerovca, Emira Imamovića Pirkea, Zorana Ferića, Dore Šustić, Milana Majerovića-Stilinovića…

“Prošle smo godine uveli novitet, a to je pretpremijerno čitanje iz dugo očekivanih knjiga, pa nam je tako lani čitao Robert Perišić iz svog romana „Brod za Issu“, a ove će nam godine čitati beogradski pisac Srđan Valjarević koji je nakon dva desetljeća napisao nastavak svog kultnog romana – „Komo“. poručuju iz organizacije.

Vrisak redovito podupire i Kreativna Europa, a u ovom izdanju Vriska u tom će segmentu biti predstavljeni distopijski romani dviju autorica sa sjevera našeg kontinenta. “U četvrtak, 14. rujna, u 19 sati predstavit ćemo potresan roman švedske autorice Ninne Holmqvist, „Ustanova“, a u petak, 15. rujna, u 19 sati, roman „Sjećanje vode“ finske autorice Emmi Itäranta. S autoricama će, o tome kamo nas sve mogu odvesti naše krive odluke, uz prevoditeljice i urednice razgovarati književnica Đurđica Čilić,” stoji u najavi.

“U dvoje je uvijek bolje i zato smo u programu „U dvoje u Dnevnom“ odlučili na jednoj promociji odjednom predstaviti dva autora, dva djela, dva opusa, dva književna svijeta. Predstavit ćemo Vam tako u paru splitskog pjesnika s haaškom adresom Damira Šodana i beogradskog pisca Zvonka Karanovića, Riječane Andreu Žic Paskučija i Nikolu Petkovića, Makedonca Vladimira Jankovskog i Vesnu Marić, koja živi u Velikoj Britaniji i piše na engleskom, svima omiljene Senka Karuzu i Marka Tomaša, majstore pisanja na slengu Vladu Bulića i Dalibora Šimpragu, nagrađivane Martinu Vidaić i Ivanu Šojat te nove knjige poezije Ivane Bodrožić i Maje Marchig. Pridružite se našim književnim parovima svaki dan tijekom trajanja festivala u 21 sat u Book cafeu „Dnevni boravak“ i saznajte što je to što spaja naše autorice i autore, izuzev spisateljskog umijeća,” poručuju organizatori.

Ako pišete kratke priče, ali trebaju Vam smjernice ili biste možda htjeli početi pisati svoje priče, ali niste sigurni kako, Vrisak je u Rijeku pozvao Andrea Blatnika koji će u Book cafeu „Dnevni boravak“ predstaviti svoj priručnik kreativnog pisanja. Također, Vrisak Vam nudi dvije odlične izložbe koje će se premijerno otvoriti za vrijeme festivala – na dan otvorenja festivala, kao što je već rečeno, održat će se otvorenje izložbe „Godardove kutije“ autora Stéphana Crasneansckija u Jaslicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a u utorak 12. rujna u 20 sati u velikom izložbenom prostoru MMSU-a bit će otvorenje međunarodne skupne izložbe „Mreža motovunskih susreta“.

Organizirane su i dvije pretpremijere Vriska. U petak, 8. rujna, u 20 sati održat će se Studentski Vrisak u Dnevnom boravku, a tom će se prilikom čitati nagrađene studentske priče i pjesme. Nastavlja se sa zagrijavanjem sljedećeg dana, u 19:30, kada će biti predstavljeno drugo izdanje kultnog romana Zorana Ferića „Smrt Djevojčice sa žigicama“, romana koji je nedavno doživio i svoju filmsku adaptaciju. Program Vrisak Cinema ponudit će posjetiteljima festivala ekskluzivnu priliku da prvi pogledaju film „Smrt Djevojčice sa žigicama“ u Art-kinu 9. rujna u 20:30 sati.

Nakon bogatog književnog programa, gosti i organizatori Vriska svaku festivalsku večer pozivaju sve Riječanke i Riječane na after u Book caffe „Dnevni Boravak“. Zabavljat će se uz glazbu, pa će tako u ponedjeljak, 11. 9., Damir Šodan izvoditi songove Leonarda Cohena u svom prepjevu, a u subotu, 16. 9., glazbu će puštati Frida Šarar.

Vrisak i ove godine predstavlja najkvalitetniju suvremenu književnost, književnost koja propituje i potiče na razmišljanje, književnost koja uveseljava i rastužuje, književnost koja izlazi iz zone komfora. Ulaz na sve programe slobodan je, a svima koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X