3D svijet na splitskoj rivi: Iluzija traje dok ne počne kiša…

Ovoga vikenda u Splitu je održan prvi 3D Street Art Festival.

6Bilo je podne kad smo jučer stigli na splitsku rivu. Toplotni udar odrađivao je ono što se od njega i očekivalo, betonske ploče na rivi isijavale su koliko su mogle, turisti su omamljeni suncem ležali po klupama, Splićani su se posakrivali po hladovinama. A desetak dovoljno odvažnih uličnih umjetnika radilo je usred tog pakla. 3D Street Art Festival u Splitu uspješno je pokrenut iz drugog pokušaja!

– Lani festival nismo uspjeli realizirati, nismo namaknuli dovoljno sredstava. Krenuli smo entuzijastički, imali smo u planu dovesti vrhunske svjetske autore, sve smo dogovorili, međutim dogodio se slab odaziv sponzora. Morali smo odustati, zahvalili smo se sponzorima, vratili donirani novac – rekao nam Zoran Tadinac, predsjednik udruge Start i organizator festivala. – Ove godine smo odlučili festival napraviti na malo drugačiji način. Kako smo otpočetka bili u kontaktu s ekipom iz Beton festa iz Sarajeva, ostvarili smo suradnju s njima.

Na splitskoj rivi jučer su nastajale tri velike i nekoliko manjih slika sarajevskih umjetnika. Prolaznici su bili znatiželjni, nagađajući kako će koja slika izgledati u konačnici.

– Beton fest okuplja entuzijaste i umjetnike koji već četiri godine organiziraju natjecateljski tip ovakvog festivala. Zamolili smo ih da dođu, da uskoče na promociji 3D umjetnosti, jer smo nailazili na nerazumijevanje ljudi, što je normalno, jer nitko nije bio siguran o čemu se tu zapravo radi. A radi se o velikim mogućnostima turističke i umjetničke promocije Splita, Dalmacije i Hrvatske – kaže Zorica Bonaći iz agencije Sonas, koja potpisuje produkciju festivala.

Organizacijski tim 3D Street Art Festivala u Splitu
Organizacijski tim 3D Street Art Festivala u Splitu

Kemal Klaković, magistar Likovne akademije u Sarajevu jedan je umjetnika iz ekipe okupljene oko Beton festa, koji se jučer znojio na užarenoj splitskoj rivi. – Pravo sam zadovoljan organizacijom festivala u Splitu. Radimo jednu veliku sliku, jedan od naših boljih projekata – kaže Kemal, objašnjavajući dalje: – Sve je to pitanje perspektive, promatranja slike iz određenog kuta. Uvijek postoji točka odakle se linije vuku i sve je stvar teorije prostora.

– Odlučili smo educirati naše mlade umjetnike, koji nemaju znanja o anamorfizmu – nadovezala se Zorica Bonaći.

O čemu?!

– Anamorfizam! Tako se naziva ova vrsta umjetnosti. Naišli smo na oduševljenje dekana Likovne akademije u Splitu, tako da smo uzeli njihovih pet studenata, dali im prostor na rivi da izraze svoju kreativnost, ali i da se upoznaju sa stvara njem 3D slike. Htjeli smo i pokazati da ulična umjetnost nije puko šaranje po zidovima i nije vandalizam, nego zaista jest umjetnost.

Splitski studenti i gosti iz Sarajeva… Tada nam je postalo jasno! 3D Street Art Festival upravo se održava u gradu u kojem ne postoji niti jedan ulični umjetnik ovakvog tipa, da ne kažemo – anamorfnog.

– Pa da, i na razini Hrvatske poprilično se oskudjeva umjetnicima. Imamo samo jednog poznatog uličnog umjetnika, zove se Filip Mrvelj, dolazi iz Slavonskog Broda, a upisan je i u Guinessovu kniigu rekorda jer je napravio najdužu 3D sliku na svijetu – objašnjava nam Bonaći. Filip Mrvelj, nažalost, nije došao u Split. Trenutačno je u Francuskoj na velikom street art festivalu.

Cilj organizatora 3D Street Art Festival u Splitu je iduće godine napraviti natjecanje, gdje će umjetnici iz cijeloga svijeta doći i pokazati što znaju. Što se ovogodišnjeg festivala tiče, danas, u ovo oblačno nedjeljno jutro, sve slike na splitskoj rivi su gotove. Požurite dok ne padne kiša, jer kao što je mudro zaključio organizator Street Arta Zoran Tadinac, „ovo je umjetnost trenutka, padne kiša i ispere sve…“

Tekst objavljen u suradnji s portalom Tris.com.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute