4. Brijačnica u Tvornici kulture – Avanti popolo!

U petak je održana prva večer 4. Brijačnice, festivala koji je ove godine po prvi put održan u Tvornici kulture i koji je promjenom datuma pokazao tendenciju da od , kalendarski gledano, prvog zimskog festivala u gradu krene k nešto toplijem, skoro pa proljetnim, festivalskom rock okupljanju. Nastupili su redom Valter i Perspektiva, Pankrti, Partibrejkers i Trobecove krušne peći.

Pankrti u Tvornici kulture (Foto: Boris Podobnik)

Alternativni naslov ovog reporta mogao bi glasiti i „Punk’s not dead!“, jer to je upravo bila njegova najjača okosnica. Jest da su beogradski Partibrejkersi upisali još jedan uspješan koncert kao kulminaciju večeri, u već sad dugom nizu uspješnjih zagrebačkih nastupa, no poseban moment priredili su ljubljanski punk rock prvoborci Pankrti predvođeni karizmatičnim Perom Lovšinom.

Možda je tako ponajviše do osobnog dojma autora ovih redaka i ‘previše Partibrejkersa u nogama’ i set liste koja se posljednjih godina ne mijenja previše, bar kad je riječ o finalnom dijelu nastupu kad nakon pjesme „Noćas u gradu“ kreće udarni niz u kojem „Kreni prema meni“ i „Hoću da znam“ i mrtve izuvaju iz cipela, ipak više ne predstavljaju neki faktor iznenađenja. Jedini faktor iznenađenja u tom smislu bilo je izostavljanje pjesme „Hiljadu godina“. Kako je vrijeme odmicalo činilo se da su je Cane, Anton i ekipa pripremili za kraj, ali to mjesto je bilo sačuvano za katarzičnu „Molitvu“.

Partibrejkers u Tvornici kulture (Foto: Boris Podobnik)

Nastup Pankrta bio je highlight večeri iz nekoliko razloga. Prvi je zbog samih okolnosti, a to je da se teško sjetiti kad su Pankrti u Zagrebu nastupili pred tolikom auditorijem. A kad se to dogodi onda Pankrti ne propuštaju priliku. Naime, Veliki pogon Tvornice je bio pun, a gledano generacijski i ‘ideološki’, Pankrti su izašli pred svoju pravu publiku. Nije stoga bilo nikakvog kalkulantskog prizvuka u Lovšinovim riječima na kraju kad je rekao „da je Zagreb i dalje njihov najomiljeniji strani grad u kojem nastupaju”, pošto su apsolutno rasturili izvedbom pjesama „Lublana je bulana“ i „Bandiera Rossa“ u finalu. A ova potonja, koliko je s jedne strane izazvala oduševljenje, toliko je u duši bio i tužni podsjetnik koliko je na fešti te vrste nedostajao pokojni Tusta i upokojeni KUD Idijoti.

Valter i Perspektiva u Tvornici (Foto: Boris Podobnik)

Boje Kvarnera i Rijeke su branili Valter Kocijančić i prateća Perspektiva sastavljena od prekaljenih riječkih glazbenik imena (Vlado Simcich Vava, Robert Jovanović i Alen Tibljaš) koji su rock grmljavinom prošli kroz prvi album Parafa. Netom prije u toj večeri predstavljenje  u zagrebačkom Vinylu CD box-set „Sabrana djela 1976.-1987.“ na kojem je dokumentiran kompletan rad tog benda koji je u Hrvatskoj, a time i Jugoslaviji otvorio punk rock eru. U Vinylu su Kocijančić, Ivan Molek i Bojan Muščet kroz razgovor evocirali te godine kad je punk došao kao odgovor na ‘veliku dosadu tadašnje mlade generacije’, po Molekovim riječima, kao što su evocirana i sjećanja na nastanak debija „A dan je tako lijepo počeo“. Sat vremena kasnije u Tvornici je pak večer tako lijepo započela uz Kocijančićevu još uvijek iskrenu, nebrušenu i robusnu pankersku energiju. I on i Lovšin su definitivno hodajuće legende jednog vremena, ali iskru kojom su zapalili nešto daleko veće od sebe i dalje neokaljano nose u sebi i pronose kao frontmeni i na tome im stvarno treba odati počast.

Trobecove Krušne Peći u Tvornici kulture (Foto: Boris Podobnik)

Zagrebačke Trobecove krušne peći zapala je teška zadaća da okončaju Brijačnicu nakon što se Tvornica solidno ispraznila nakon odlaska Partibrejkersa s pozornice. No nisu ni ti naši kultni postpankeri od jučer. Preuzeli su pozornicu suvereno i moćno. Već je na uvodnoj „Sajam sisa“ frontemn Darko Begić Bega s punim rukama zvečki i šuškalica poput nekog šamana najavio završi obred. Dakako, nisu ‘Trobeci’ nikad bili ‘pitka i lagana lekcija’, ali za mnoge koji su sinoć ostali i bili uvučeni u njihovu priču predstavljali su istovremeno i desert i pronađenu kariku koja je nedostajala kako bi se zatvorila priča koja je na čas spojila taj vanvremenski četverolist i na pozornici Tvornice donijela rock esencije Ljubljane, Beograda, Rijeke i Zagreba.

Danas, drugi dan Brijačnice, nastupaju Letu Štuke, Mile Kekin, Rezerve i Lika Kolorado.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X