4. Noć hrvatskog filma i novih medija – najdulja noć hrvatskog filma u povijesti

Kako se u subotu 28. listopada 2017. zbog zimskog računanja vremena sat pomiče jedan sat unazad, tako će četvrta Noć hrvatskog filma i novih medija, koja se održava upravo tu noć, i to u Zagrebu, Sisku, Dubrovniku, Šibeniku, Otočcu i Novoj Gradiški, ali i na kino platnima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj, ponuditi besplatan maraton najboljeg presjeka domaćeg filma svih žanrova i biti najdulja noć hrvatskog filma u povijesti.

4. Noć hrvatskog filma i novih medija
4. Noć hrvatskog filma i novih medija

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program traje od 18 sati do dva sata poslije ponoći, gledatelji imaju priliku gledati uratke pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma, dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Četvrtu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati otvoriti koncert „Melodije velikog ekrana“ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput „Vlaka u snijegu“, „Tko pjeva zlo ne misli“, „Servantesa iz Malog Mista“, „Stele“ i dr. Program svečanog otvorenja vodit će glumica Mila Elegović.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u 20.45 h u kinu Europa otvara kvartet retro filmova koji su obavezna literatura za svakoga, „Surogat“ oskarovskog sjaja Dušana Vukotića, desetominuta animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu, zatim dokumentarni film „Šije“ Nikole Babića o staroj i žestokoj narodnoj igri šije iz Dalmatinske Zagore, artistički kratkiš „Pravda“ Ante Babaje te naposljetku zagrebačka premijera majke svih hrvatskih sapunica iskopana u berlinskom arhivu, „Pjesma Jadrana“ iz daleke 1937. redatelja Hansa Becka, film o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, sniman u Splitu, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića i najveće glumačke zvijezde tog doba, osobito naljepšu Splićanku tog vremena, Desu Marović.

Posebna delikatesa večeri otvorenja je filmski kviz koji će upitnike o sedmoj umjetnosti i poznatim filmskim licima, postavljati od 22 sata, i to u kategorijama Čovjek koji je previše znao, Izgubljeni u prijevodu i Memento, a najbolji znalci mogu osvojiti vrijedne nagrade, Natjecatelji se, u timu s dva do četiri člana, za kviz mogu prijaviti u 20 sati, na licu mjesta u Kinu Europa.

Dokumentarni blok starta u 23 sata, dok u 1 h starta trolist animiranih filmova za odrasle, „Proces“ Lucije Bužančić „Slatki snovi“ Dinka Kumanovića te „Crvenkapica Redux“ Danijela Žeželja.

Za kraj noćne šihte u 1.30 h ostaje program novih medija recentnog datuma, „Jazz Trilogy“ Željka Radivoja, filmska posveta pionirima hrvatskog art filma uz zvuke izvornog jazza koje su obožavali – Tomu Gotovcu, Mihovilu Pansiniju i Ivanu Ladislavu Galeti, te „K-18“ Zlatka Kopljara, koji kamerom uz šetnju kraj potoka i recital poezije u pozadini, propitkuje dvojbu američkog umjetnika Paula Theka – Nije li posao umjetnika da konstantno umjetnosti govori zbogom?

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Sve dodatne informacije nalaze se na službenim web stranicama manifestacije www.noc-filma.hr i službenom Facebook Pageu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh