58. Pula: retrospektiva Jamesa Ivoryja i koncert Gabi Novak

Pula Film Festival predstavio je ovogodišnje izdanje retrospektive posvećene velikom svjetskom redatelju, gostovanja Festivala po hrvatskim gradovima, te koncertno gostovanje hrvatske glazbene dive Gabi Novak, dok su mladi fillmoljupci pozvani na sudjelovanje u Žiriju mladih filmofila.

Redatelj James Ivory (Foto: PFF)

Nakon Pedra Almodovara i Giuseppea Tornatorea, Festival igranog filma u Puli posvetit će retrospektivu iz ciklusa posvećenom velikim svjetskim redateljima američkom sineastu Jamesu Ivoryju (Berkeley, Kalifornija, 1928). Retrospektiva ovog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara već punih 58 godina, a čiji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionističkoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, uključit će 11 filmova, među kojima će naći predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i američke. James Ivory s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica im se priključila spisateljica Ruth Prawer Jhabvala. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara, a on je tri puta nominiran za najbolju režiju.

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je Shakespeare Wallah iz 1965., a od filmova ambijentiranih u Indiji tu je i Žega i prašina (Heat and Dust,1983), s Julie Christie i Gretom Scacchi. Iz američke su faze dvije adaptacije djela Henryja Jamesa: Europljani (The Europeans, 1979) i Bostonci (The Bostonians, 1984) s Vanessom Redgrave i Christopherom Reeveom, potom Kvartet (Quartet, 1981) s Isabelle Adjani i Maggie Smith, Robovi New Yorka (Slaves of New York, 1989) te Razvod na francuski način (Le Divorce, 2003) s Kate Hudson i Naomi Watts. Iz njegove britanske faze prikazujemo nagrađivane filmove Soba s pogledom (A Room With a View, 1985) s Helenom Bonham Carter, Julianom Sandsom i Danielom Day-Lewisom; Maurice (1987) s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom te Na kraju dana (Remains of the Day,1993) s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Najnoviji film iz retrospektive je Bijela grofica (White Countess, 2005), s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson, snimljen u Kini.

Prizor iz filma 'Bijela grofica' redatelja Jamesa Ivoryja

Filmovi će biti prikazivani u Kinu Valli, s iznimkom Bijele grofice koja će imati projekciju na pulskom Kaštelu, a biti će prikazani u Rijeci i Dubrovniku. Veći broj filmova iz retrospektive gostovat će i u Zagrebu u Art-kinu Metropolis MSU.

Filmovi s Festivala igranog filma u Puli i ove će godine gostovati na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu s filmovima iz glavne sekcije Nacionalnog programa te odabranim naslovima iz Međunarodnog programa koji će se naći i na programu Riječkih ljetnih noći i Bolskog ljeta, te na Šibenskom ljetu s manjinskim koprodukcijama.

Koncert filmskih songova održat će u nedjelju 17. srpnja istinska diva hrvatske glazbene scene Gabi Novak, uz pratnju Matije Dedića na klaviru. Na programu će se naći pjesme izvođene u brojnim filmovima tijekom 55 godina njene bogate glazbene karijere koja je često bila vezana za film, od prvog songa iz crtića Susret u snu, preko songova Sretan put iz filma H-8 te Ljubav i šala iz filma Ljubav i moda, do nezaboravnih evergreena korištenih u filmovima snimljenim u proteklom desetljeću.

Festival igranog filma u Puli poziva sve zainteresirane u dobi od 18 do 29 godina da se do 6. srpnja prijave u Žiri mladih filmofila ispunjavanjem prijavnice na festivalskim internetskim stranicama. Članovi Žirija, koji se formira po peti put u povijesti Festivala, imaju zadatak gledanja svih filmova nacionalnog i/ili međunarodnog natjecateljskog programa, njihovog ocjenjivanja, sudjelovanja u anketama i diskusiji o viđenim ostvarenjima. Žiri mladih filmofila na samom kraju Festivala dodijelit će i vlastitu nagradu najboljim filmovima iz nacionalne i međunarodne konkurencije.

Tiskovna konferencija Pula Film Festivala (Foto: PFF)

Svetlana Barać pozvala je amaterske filmske autore na prijavu za 8. izdanje natječaja doFuraj svoj film koje Festival igranog filma u Puli tradicionalno organizira u suradnji s T-Comom i T-Portalom. Tijekom prethodnih izdanja natječaja posjetitelji festivalskih i T-Portalovih stranica imali su prilike upoznati se s više od stotinu i pedeset autora i njihovih gotovo dvije stotine filmova. Brojke su to koje dokazuju kako je osnovni cilj natječaja – animiranje neprofesionalnih filmaša – i više no ispunjen. Sudeći prema dosadašnjem broju pristiglih prijava isti će se trend nastaviti i ove godine. Krajnji rok za prijavu jest 15. lipanj, a sve potrebne informacije, prijavnicu i pravilnik za sudjelovanje na natječaju nalazi se na stranicama Festivala – www.pulafilmfestival.hr.

Saznajte više: Pula Film Festival predstavio međunarodni program

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X