Die Ärzte u Močvari – Für immer punk

Kako izgleda klupski život u Njemačkoj? Nekad, u izuzetno rijekim situacijama, odgovor na to pitanje možete dobiti, a da se ne maknete iz Zagreba. U ponedjeljak se upravo takva situacija dogodila u Močvari na koncertu njemačkih punk rock legendi Die Ärzte.

Die Ärzte u Močvari (Foto: Marko Todorov)

Kako su potvrdili sinoć neki fanovi i prijatelji Die Ärzte, Močvara je definitvno bila najmanji klub u kojem je grupa održala koncert u posljednjih 28 godina. Naime, riječ je o grupi za koju se može reći da je, gledano po popularnosti i značaju, pandan hrvatskom Hladnom pivu, s bitnim ‘dodatkom’, da su i Die Toten Hosen drugi njemački bend tog ranga (a i oni su imali sličan gig u istom klubu prije 15 godina). E sad, otkud Die Ärzte u Močvari?

Red ispred Močvare pred početak koncerta grupe Die Ärzte (Foto: Marko Todorov)

Scenarij se tom bendu ponavlja iz godine u godinu. Bukiraju ih na najvećim njemačkim open air festivalima, a time ih ugovorno onemoguće da prije tih festivala igdje imaju koncert na matičnom terenu. I onda Die Ärzte krenu na klupsku turneju po okolnim zemljama što njihovi mnogobrojni fanovi prihvate kao odličnu priliku da omiljeni bend dožive u uvjetima kakvi u Njemačkoj za Die Ärzte kao dvoransku i stadionsku atrakciju ne postoje.

Die Ärzte u Močvari (Foto: Marko Todorov)

Prolog ovog koncerta odvio se već krajem rujna prošle godine kad su ulaznice planule u 90 minuta od puštanja u prodaju. I valjda je 99% prodano u Njemačkoj, dok onaj 1% otpada na nekolicinu hrvatskih sretnika koji su uspjeli ščepati svoje šare prilikom tog internetskog stampeda. Sinoć Močvara nije bila Močvara. To je mogao biti bilo koji njemački klub u rasponu od Munchena do Hamburga, ili od Berlina do Dusseldorfa. Time i odlična prilika za vidjeti prilično mladu njemačku punk rock publiku koja u dobroj mjeri brije na antifašizam, obzirom na količinu majica koje su nosili s porukama usmjerenim protiv njemačkog AfD-a. I svi do jednog potpuno predani omiljenom bendu.

Die Ärzte u Močvari (Foto: Marko Todorov)

Ono malo Hrvata je sinoć bilo lako prepoznati po tome što nisu konstantno pjevali od početka do kraja, ili se smijali na fore „berlinskih liječnika“ Farina Urlauba, Bele B i Rodriga Gonzaleza, tijekom skoro trosatnog koncerta. Da. Dva sata i pedeset minuta. Dva sata i pedeset minuta je taj bend osnovan 1982. svirao sinoć na pozornici Močvare. Električni dio, pa akustični dio, pa opet električni dio, pa tri bisa, sveukupno 40 pjesama, ako se ne računa njihovo redovno sviruckanje poznatih pop hitova kao uvertire; od pjesama Michaela Jacksona do „Guantanamere“, neizostavljajući i njemačke pop klasike osamdesetih poput „99 Luftballons“ Nene ili „Da Da Da“ grupe Trio.

Die Ärzte u Močvari (Foto: Marko Todorov)

U tih dva sata i pedeset minuta unutrašnjost Močvare klimatski se pretvorila u tropsku močvaru, ali kako nisu popuštali Die Ärzte, tako nije popuštala ni publika. Bez predaha. Stage diving, crowd surfing… ništa od ikonografskih elementa nije izostalo. I sve uz oduševljenje, zdušno pjevanje, srčanost i vjernost.

Tonski pult na Die Ärzte u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Zvuk u Močvari nikad nije bio bolji. Na djelu je bila prava njemačka profesionalnost. Parkiralište Močvare su zauzela dva tour busa i šleper pun opreme. „Liječnici“ su došlepali i svoj tonski pult koji je zauzeo pola prostora pred šankom, dok je njihov ton majstor, opremljen posebnim studijskim monitorima, mogao vidjeti što se na pozornici događa jedino kroz otvorena vrata DJ/pult kabine Močvare. Jest da Die Ärzte u svojoj izvedbi vuku određenu nonšalantnu šlampavost, koja je postala i zaštitini znak grupe, ali je sve to išlo čisto k’o suza iz razglasa. Jednostavno, tulum bez greške uz bend koji uistinu gušta svirati klubove i čiji članovi su se toliko opušteno zezali s publikom koja je oduševljeno reagirala na sve što su učinili, izgovorili ili odsvirali.

Die Ärzte u Močvari (Foto: Marko Todorov)

Također, ne sjećam se da je itko imao toliko dugačak koncert u Močvari. I najizdržljiviji su se ‘topili’ na toj pozornici, čak su američki garažni rokeri, inače na glasu po izdržljivosti, znali kroz izmaglicu ‘parne kupelji’ zavapiti da im je prevruće, nakon sat-sat i pol koncerta, ali to ne vrijedi za Die Ärzte i njihovih sinoćnjih 500+ vjernih ‘charter’ fanova. Bilo je to stopostotno ‘zauvijek punk’ iskustvo, ili je možda točnije reći ‘für immer punk’ iskustvo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X