Umro je Joe Turkel, glumac iz filmova ‘The Shining’ i ‘Blade Runner’

U Kubrickovom horroru glumio je barmena Lloyda, a u SF-u Ridleyja Scotta Dr. Eldona Tyrella.

Joe Turkel (foto: Warner Bros.)

Joe Turkel, plodan karakterni glumac najpoznatiji po ulogama barmena u “The Shining” i tvorca replikanata u “Blade Runner”, preminuo je u ponedjeljak, 27. lipnja u dobi od 94 godine. Glumčevu smrt objavila je njegova obitelj, rekavši da je umro mirno u Providence St. John’s Health Center u Santa Monici sa svojim sinovima Craigom i Robertom uz njega.

Rođen 15. srpnja 1927. u Brooklynu, Turkel je sudjelovao u američkoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata prije nego što se preselio u Kaliforniju kako bi nakon povratka nastavio glumačku karijeru. Njegova prva filmska uloga bila je u “City Across the River” iz 1948., no možda je jedan od glavnih katalizatora njegove karijere bilo pojavljivanje u B-filmu “Man Crazy” iz 1953. godine.

Stanley Kubrick uočio je Turkela u potonjem filmu, kako je glumac rekao za podcast Kubrick Universe i rekao da je “film bio grozan, ali ti si mi se svidio, pa sam rekao da ću te morati angažirati nekad«. Uz Philipa Stonea, Turkel je jedan od samo dvojice glumaca koji su glumili u čak tri Kubrickova filma.

Nakon manje uloge u Kubrickovom filmu “The Killing” iz 1956., Turkel je dobio jednu od glavnih uloga u klasičnom antiratnom filmu “Paths of Glory” iz 1957. zajedno s Kirkom Douglasom. Više od dva desetljeća kasnije, Turkel se ponovno ujedinio s Kubrickom kako bi glumio sablasnog barmena Lloyda u filmu “The Shining”, gdje se nezaboravno pojavio uz Jacka Nicholsona.

Zahvaljujući “The Shiningu”, Turkel je dobio ulogu u znanstveno-fantastičnom klasiku Ridleyja Scotta iz 1982. “Blade Runner” kao Dr. Eldon Tyrell, korporativni gospodar tvrtke koja stvara replikante. Neke od njegovih drugih zapaženih filmskih uloga uključuju pojavljivanje u filmovima Berta I. Gordona “The Boy and the Pirates” i “Tormented” iz 1960., lik Bronsona u “The Sand Pebbles” iz 1966. uz Stevea McQueena, gangstera Jakea “Greasy Thumb” Gusica u “The St. Valentine’s Day Massacre” i u hororu iz 1990. “The Dark Side of the Moon”.

Na malom ekranu Turkel se pojavio u TV serijama kao što su “The Life and Legend of Wyatt Earp”, “The Lone Ranger”, “S.W.A.T”, “The Andy Griffith Show”, “The Untouchables”, “Dragnet” i “Miami Vice”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X