Umro je Sixto Rodriguez, kultni Sugarman

Preminuo je u  dobi od 81 godine.

Sixto Rodriguez (foto: Kim Metso / Wikipedia)

Legendarni detroitski folk pjevač Sixto Rodriguez preminuo je u  dobi od 81 godine, objavila je u srijedu stranica Sugarman.org. Rodriguez je bio inspiracija za Oscarom nagrađeni dokumentarac “Searching for Sugar Man” iz 2012. koji je pratio dva Južnoafrikanca koji su pokušali saznati jesu li glasine o Rodriguezovoj smrti istinite.

Rođen je u Detroitu i objavio je nekoliko albuma tijekom godina, od kojih je većina bila neuspjeh u Sjedinjenim Državama, ali su bili uspješnice u inozemstvu. Sve do 2010-ih nikada nije znao koliko su bili uspješni. U Južnoj Africi bio je veći od Elvisa.

Film otkriva da je uglavnom radio kao radnik svih tih godina dok je živio skromnim životom u Detroitu. Kanalizirao je svoj politički duh kandidirajući se za vijeće, gradonačelnika Detroita, pa čak i državnog zastupnika. “Opisujem se kao ‘glazbeni političar’ i to urbani, a ne ruralni,” objasnio je Rodriguez.

Mogao se povezati sa siromašnim radnicima i nepravdama tog vremena. To je privuklo pokret protiv apartheida u Južnoj Africi, gdje je po popularnosti nadmašio čak i Rolling Stonese.

Kad je Rodriguez nekih 20 godina kasnije saznao za svoj status superzvijezde, bio je to čaroban ponovni susret i za izvođača i za njegove obožavatelje. Rasprodao je niz južnoafričkih koncerata 90-ih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X