‘Tuškanac u gostima’ nastavlja s ciklusom ‘Filmovi koje volite’

Filmovima braće Cohen, Orsona Wellesa, Scorsesea i Antonionija kino Tuškanac će u prostoru kina Forum uzburkati sanjive studene dane.

‘Taxi Driver’ (foto: Press)

Sjetno jesensko raspoloženje popraćeno manjkom aktivnosti i posljedičnom dosadom kino Tuškanac uzburkat će gostujućim programom na koji su se u drugoj polovici studenog smjestili vječno uzbudljivi filmski naslovi.

U nastavku ciklusa ‘Filmovi koje volite’ ovog će puta, u prostoru kina Forum, nostalgiju izazvati temperamentna filmska ostvarenja koja posredstvom sudbine i nesretnih okolnosti gradiraju ka začaranom krugu kriminala, pornografije, interesne politike i neminovne destrukcije pojedinaca – većinom dobroćudnih naivaca zapalih u nemilosrdne ruke gangstera čija psihopatologija plijeni pažnju paralelno izazivajući gnušanje spram tlačiteljskih metoda manipulacije.

Maestralno režirana djela snažnog odjeka, osim narkotika, krvavih obračuna i crnog humora, odlikuje i poniranje u krize identiteta i duha suvremenog čovjeka koji rastrojstvo između velikih želja i malih mogućnosti liječi niskim strastima visoke cijene.

Među probranim naslovima, prva je na rasporedu, i to već ovog utorka (14. 11.), makabrična saga braće Coen “Nema zemlje za starce” (2007). Riječ je o djelu koje obiluje impresivnim krajobrazima Teksasa gdje smrt vreba na svakom koraku, a radnju pokreće propala trgovina drogom i pojava psihopatskog ubojice kojeg je utjelovio Oscarom nagrađen Javier Bardem. Samo dva dana kasnije (16. 11.) slijedi fantastična omnibus-drama “Snovi” (1990) nastala vizualizacijom snova tada 80-godišnjeg redatelja Akire Kurosawe, koji u cjelini od osam vinjeta propituje čovjekovu inferiornost u odnosu na prostor, vrijeme i pojave koje ga okružuju.

‘Citizen Kane’ (foto: Press)

Nešto kasnije (20. 11.), na platnu kina Forum pojavit će se i “Građanin Kane” (1941), detektivska soap-opera legendarnog Orsona Wellesa slažući detalje biografskog mozaika glasovitog tajkuna Charlesa Fostera Kanea, čija smrt izuzetno uzburka američku javnost do mjere da ga mediji stanu prozivati komunistom i fašistom. Potom slijedi (23. 11.) kultna psihološka krimi-drama Martina Scorsesea za koju je scenarij, na temelju stvarnog pokušaja atentata na guvernera Alabame, napisao ugledni scenarist i redatelj Paul Schrader. Kao jedan od najvažnijih američkih filmova 70-ih godina, “Taksist” (1976) sadrži replike koje su postale dijelom opće kulture, a glavnu ulogu antijunaka zahvaćenog PTSP-om i krizom identiteta tumači Robert De Niro.

Studeni repertoar filmova koje volite zatvorit će (27. 11.) Antonionijeva art-drama s elementima filma detekcije “Povećanje” (1966), a donosi priču o modnom fotografu koji slučajno snimi ubojstvo. Film je svojevremeno stekao naklonost mlađe publike sklone kontrakulturi, dok su se među protagonistima našli tada glasoviti akteri londonske javne scene – rock bend The Yardbirds i manekenka te konceptualna umjetnice Veruschke von Lehndorff.

Spomenuti filmovi snažno podražuju etički kompas glasovitim akcijsko-nasilnim bravurama u funkciji simbola tamne strane underground stvarnosti, a uz neiscrpnu atraktivnost i srčanost precizna su ilustracija izreke ‘na krivom mjestu u krivo vrijeme’.

Raspored projekcija s informacijom o lokaciji i vremenu prikazivanja dostupan je na stranici kina, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti online putem platforme ulaznice.hr te sat vremena prije projekcije na blagajni kina Forum.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X