‘Sedmo nebo’ spušta se u Kinoteku

Fassbinderov ciklus nastavlja se filmovima koji istražuju politički turbulentne 1970-e u Njemačkoj, a među Novitete stižu tri naslova: komedija Sedmo nebo Jasne Nanut, dokumentarac Snajka: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi i drama o odrastanju 20.000 vrsta pčela Estibaliz Urresola Solaguren.

‘Sedmo nebo’ (foto: Promo)

Ciklus Fassbinder: Pravo jačeg nastavlja se filmovima koji istražuju djelovanje organizacije Frakcija Crvene armije (RAF), poznatu i pod nazivom Grupa Baader Meinhof, i njezin utjecaj na drušvenu i političku klimu Njemačke 1970-ih. Omnibus “Njemačka u jesen” nastao je s ciljem da se zabilježi stanje nacije 1977. godine, nakon što su RAF-ove gerilske akcije kulminirale političkim otmicama, smaknućima i (samo)ubojstvima ljudi iz samog vrha organizacije, koje su čak i njihove simpatizere doveli u nedoumicu. Film se sastoji od niza raznorodnih segmenata, u rasponu od televizijskih i dokumentarističkih snimki pa do satiričnih igranih epizoda koje su režirali najistaknutiji redatelji njemačkog filma 1970-ih. Među njima posebno se ističe epizoda koju je režirao Fassbinder, a u kojoj on i njegov dugogodišnji partner Armin Meier glume sebe.

Fassbinder se ovoj temi vratio i sljedeće godine u jednom od svojih najkontroverznijih filmova, “Trećoj generaciji”, u kojoj je ispričao satiričnu priču o odnosu nespretnih ljevičarskih terorista, masovnih medija i krupnog kapitala. Uz Fassbinderove radove prikazuje se i nekoliko naslova koji se bave sličnim temama i razdobljem. Prvi od njih je Zlatnim lavom nagrađeni “Olovno vrijeme”, inspiriran životima RAF-ove članice Gudrun Ensslin i njezine sestre Christiane. Redateljica Margarethe von Trotta vješto kombinira elemente psihološke i političke drame, kako bi kroz dinamiku dviju sestara odgovorila na pitanje možemo li društvo mijenjati riječima ili djelima te gdje prestaje aktivizam, a počinje terorizam?

‘Izgubljena čast Katharine Blum’ (foto: eutsches Filmmuseum)

U subotu na rasporedu je “Izgubljena čast Katharine Blum”, jedan od najciničnijih političkih trilera 1970-ih. Inspiriran je istoimenom novelom Heinricha Bölla, u kojoj je opisao svoje iskustvo medijskog maltretiranja nakon što je javno izrazio svoju podršku studentskom pokretu i osudio policijsku brutalnost. Redatelji Volker Schlöndorff i Margarethe von Trotta stvorili su klaustrofobičnu viziju sustava koji i trideset godina nakon holokausta okrutnom učinkovitošću sankcionira sve one koje označi nepoželjnima.

Tjedan zaključuje “Kompleks Baader Meinhof”, visokobudžetni uzbudljivo režirani povijesni triler u kojem je Uli Edel, vodeći se radom istraživačkog novinara Stefana Austa, ispričao uzbudljivu priču o formaciji, razvoju i raspadu Grupe Baader Meinhof. Film je bio nominiran za Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Noviteti: “Sedmo nebo”

S nedavno završenog Zagreb film festivala u distribuciji ostaju dva filma. Prvi je “Sedmo nebo” Jasne Nanut, duhovita anti-romantična komedija o ljubavi, braku i vjernosti, predvođena odličnim glumačkim nastupima Krešimira Mikića i Nikše Butijera. Film je otvorio ovogodišnji festival, gdje je ispraćen izvrsnim reakcijama publike.

Na repertoaru gleda se i “20.000 vrsta pčela”, debitantski film rediteljice Estibaliz Urresola Solaguren o odrastanju transrodnog djeteta u potrazi za identitetom. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je impresivna glumačka izvedba Sofíje Otero oduševila publiku i kritičare, a Otero je postala najmlađom dobitnicom Srebrnog medvjeda u povijesti festivala.

‘20.000 vrsta pčela’ (foto: Promo)

Na rasporedu je i “Snajka: Dnevnik očekivanja”, dokumentarni film o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Premijera filma održat će se u ponedjeljak u prisustvu filmske ekipe.

Matineja za odrasle: “Broker”

Na rasporedu je “Broker”, novi film Zlatnom palmom nagrađenog japanskog redatelja Hirokazua Koreede, u kojem je kroz zaplet o preprodavačima djece potencijalnim posvojiteljima ispričao još jednu gorko-slatku priču o društvenim izopćenicima i alternativnim obiteljima.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X