Folk-punk cabaret bend Šarijanata objavio album prvijenac ‘O putnicima i ljudima’

Album se može poslušati na Bandcampu i YouTubeu.

Šarijanata ‘O putnicima i ljudima’

Nakon dvije godine sviranja i nastupanja folk-punk bend Šarijanata objavio je svoj album prvijenac. Album “O putnicima i ljudima” sastoji se od devet himna cesti, nastalih na putovanjima 2021. i 2022., a napokon završno ukomponiranih ove godine.

Poslije izdavanja prvog singla “Beyond the End of the Road” u svibnju ove godine te održavanja promocije za album koji još nije izašao mjesec dana kasnije (a ni naredna četiri), Šarijanata napokon izdaje svoj prvijenac. “O putnicima i ljudima” rezultat je nekoliko višemjesečnih putešestvija članova benda u kojima bi se dotični bez novaca autostopom zaputili u najdalje predjele Europe. Preživljavajući sviranjem na ulici noći su provodili osmišljajući tekstove i aranžmane za autorske pjesme, a danima bi iste izvodili na ulicama prašnjavih gradova za vino i paštetu. Dolaskom u Zagreb okupila se družina koja je, čak i ako nije prisustvovala u dotičnim putovanjima, dijelila istu ljubav prema drugačijem, nadnaravnom i začudnom. Album je formalno glazbena impresija ovakve paradigme i takvog načina života, međutim sadržajno cestu i putovanje ne vidi kao svrhu u sebi, već kao leću za promatranje svijeta. Kroz prizmu kretanja, lutanja, raskršća i protjecanja, pjesme u preko deset jezika progovaraju o temama od metafizike do politike, a produbljene su i intenzivirane slojevitom, žanrovski teško odredivom zvučnom slikom.

Kao i sadržajna razina, glazba je također temeljena na neočekivanim susretima i križanjima. Šarijanatin je zvuk najlakše usporediv s američkim folk-punk bendovima poput Rail Yard Ghosts, Bridge City Sinners te Blackbird Raum što album čini prvim ovakvim uratkom u Hrvatskoj, premda je i takva karakterizacija nedostatna. Šarijanata inspiraciju za melodije i aranžmane melodijama i aranžmanima crpi iz balkanskog folklora. “O putnicima i ljudima” tako unosi novitet u folk-punk. Iako zadržava agresivni ritam i eksplozivno višeglasje koje karakterizira američki folk-punk, pomahnitalu atmosferu dodatno komplementira elementima neupitno balkanskog kroja. “O putnicima i ljudima” zato uistinu ide dalje od kraja ceste, strmoglavo skače preko njene litice u potrazi za ultimativnim Drugim.

Bend je sačinjen od prijatelja iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Samobora i Zvoneće, a do trenutne je postave došao 2022. Neki su od članova već dobro poznata lica na hrvatskoj underground sceni. Ivan Andrašić na Cajonu član je poznatih post-punk bendova Parnepar, How Yes No te Žblj Mozaik dok je Mihael Večković na dudama osim folklornih dostignuća bio član projekata Drotpad, S kim ja radim? i Once alive. Glavni vokalist Karlo Klanac sa spomenutim članovima svira bas u projektu Pod dok Ana Tarle na violini, Ivan Šimić na harmonici te Jan Vržina na gitari po prvi puta rade autorski istup. Kao Šarijanata nastupaju već dvije godine diljem Hrvatske i regije.

Album je sniman po DIY principu u garaži, a mixao ga je i masterao Filip Sertić iz studija Depth. Glazbu su u istoj mjeri oblikovali svi umovi Šarijanate, dok tekstove potpisuju Mihael Večković i Jan Vržina s izuzetkom pjesme “Whiskey Waltz” kojoj je autorica Barbara Sever. Album su snimili i producirali Karlo Klanac, Mihael Večković i Ivan Andrašić. Manuela Malbašić potpisuje cover albuma. Posebne zahvale članovi benda upućuju svim ljudima koji su ih pustili u svoje aute i svoje domove te svakoj osobi koja im je ubacila koji cent za uličnu svirku. Bez njih ovaj album ne bi postojao.

Album se može poslušati na Bandcampu i YouTubeu.

Sljedeći nastup Šarijanate dogodit će se iduću subotu, 26. listopada, kad zatvaraju rođendan Melina, svirajući uz Alpha Strategy (CZ), Čudnoređe, The Hahas and the Blablas i Željezne pilule.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X