Abecedna playlista: Prosinac 2023.

Posljednja ovogodišnja playlista od 26 pjesama od kojih svakoj naziv počinje jednim slovom engleske abecede, a svaka je izašla na izdanju (singlu ili albumu) objavljenom u prosincu ove godine.

Abecedna playlista: Prosinac 2023.

A – “Almost Like Being in Love”, Rod Stewart with Jools Holland

Britanski rock-pop kantautor Rod Stewart najavio je da će njegov novi album “Swing Fever” biti objavljen 23. veljače. To je njegov prvi album u tri godine od albuma “The Tears of Hercules” iz 2021. Album se sastoji od 13 pjesama i snimljen je s Rhythm And Blues Orchestra Joolsa Hollanda. Stewart je objavio i prvi singl s albuma “Almost Like Being in Love” koji su izvorno napisali Frederick Loewe i Alan Jay Lerner za mjuzikl “Brigadoon” iz 1947., a zatim ga je popratio i glazbenim spotom snimljenim u St. Pancrasu u Londonu.

B – “Bijeda u proljeće”, Urban & 4

“Blijeda u proljeće” dolazi kao prvi singl nakon višestruko nagrađivanog albuma “Lipanj, srpanj, kolovoz” kojim je Urban, prema vlastitim riječima, rezimirao jednu malu epohu, zbirom pjesama koje su zaslužile biti objavljene i onih pjesama koje su ispale svjedokom vremena.

C – “Christian Woman”, Deathless Legacy

Video Deathless Legacy za “Christian Woman” grupe Type O Negative obilježava 30. obljetnicu “Bloody Kisses” i slavi sjećanje na Petera Steelea, jednog od najvećih utjecaja na bend. “Christian Woman” bit će uključen u posebno dvostruko reizdanje CD-a “Rituals of Black Magic” koje će biti objavljeno 12. siječnja.

D – “Dilemma”, Green Day

Green Day su podijelili novu pjesmu “Dilemma”, treću pretpremijeru njihovog novog albuma “Saviors”. Singl dolazi s glazbenim spotom koji je režirao Ryan Baxley. U snimci, koja počinje crno-bijelo, a završava u boji, pjevač Billie Joe Armstrong puno pije na nastupu.

E – “Eat My Tongue”, Polkadot Cadaver

Polkadot Cadaver je američki bend koji su osnovali članovi rock benda Dog Fashion Disco iz Rockvillea u Marylandu. Bend je stilski sličan Dog Fashion Discu i naslijedio je mnoge njihove obožavatelje. U prosincu su objavili svoj peti studijski album “Echoes Across The Hellscape”.

F – “Feel for Me”, Foy Vance

Foy Vance je glazbenik i kantautor iz Sjeverne Irske, koji je potpisao ugovor s diskografskom kućom Eda Sheerana Gingerbread Man. U kolovozu 2013. izdao je svoj drugi cjelovečernji album, Joy of Nothing, koji je producirao irski producent i aranžer Michael Keeney, a sad je objavio i koncertnu verziju tog albuma snimljenu na nastupu u Belfastu u pratnji The Ulster Orchestra.

G – “Grace”, Idles

“Grace” je relativno sporija pjesma prema standardima Idlesa, jer si uzima vremena za pojačavanje napetosti prije nego što eksplodira vrhuncem. “Nema Boga, nema kralja, samo je ljubav važna,” pjeva Joe Talbot, prenoseći novi manifest Idlesa o ljubavi koja pobjeđuje nihilizam, svojim vjerojatno najdubljim (ali i dalje pomalo prijetećim) vokalom do sada.

H – “Homefires”, Neil Young

“Before and After” 45. je studijski album kanadsko-američkog kantautora Neila Younga. Sastoji se od 13 pjesama, a album sadrži nove solo akustične snimke nekih od njegovih prošlih pjesama. Album su osmislili su Young i Lou Adler, a na njemu kantautor pjevač i tekstopisac poaca pogled na neke točke svog kataloga kao “izlet u vlastitu glazbenu prošlost” s novim snimkama nekih Youngovih manje poznatih pjesama koje su ovdje predstavljene u novom ruhu. Young je o izdanju govorio kao o jedinstvenom iskustvu na kojem je “osjećaj uhvaćen” i mora se slušati “kao cijeli komad”. Zapravo, projekt se sastoji od jednog “neprekidnog 48-minutnog djela”, kojeg Young naziva “glazbenom montažom bez početaka i završetaka”.

I – “Ispred očiju”, Sitzpinker

Dvije godine je prošlo od objave pjesme “Mustang”, a od tada do danas Sitzpinker svirali su povremeno (Hali Gali koncerti, Zagreb, Novi Sad, Zdravo mladi Skoplje, Ment Ljubljana, Arsenal Fest) i radili na novim pjesmama. “Ispred očiju” je prva od tih novih pjesama, a početkom godine druga će se pojaviti na “Hali Gali 2” kompilaciji. Uz malo sreće 2024. godina bi mogla donijeti i debitantski album.

J – “Just the Memories”, Nicki Minaj

“Pink Friday 2” je peti studijski album reperice Nicki Minaj, koji su 8. prosinca 2023. objavili Young Money Entertainment i Republic Records. Nastavak njezinog debitantskog albuma “Pink Friday” (2010.) je njezin prvi studijski album u pet godina nakon izlaska albuma “Queen” (2018.). Album donosi različite žanrove, a glavne teme projekta uključuju Trini i karipski ponos, razmišljanja o Minajinom životu i njezinoj dominaciji u rap industriji. Na albumu su surađivali J. Cole, Lil Wayne, Tate Kobang, Drake, Lourdiz, Lil Uzi Vert, Future, Tasha Cobbs Leonard, 50 Cent, Keyshia Cole i Monica.

K – “Kak je teško našu ljubav tajiti”, Cinkuši

Novi album Cinkuša pomalo je zakašnjeli prilog tezi da je domaća diskografska godina u nas kvalitetom nadmašila velik dio onoga izdanog u svijetu, a ‘Bog nam greh oprosti’ nažalost je zakasnio da nađe svoje zasluženo mjesto na popisima najboljih domaćih ostvarenja godine koji se tradicionalno objavljuju u prvoj polovici prosinca.

L – “Look What You’ve Done to Your Brother”, Jason Isbell and the 400 Unit

Jason Isbell and the 400 Unit snimili su “Look What You’ve Done To Your Brother”, najnoviji digitalni singl s velikog projekta posvećete Kevnu Kinneyju, “Let’s Go Dancing: A Compilation Celebrating the Songs of Kevn Kinney.” Kevn Kinney američki je pjevač i gitarist, najpoznatiji kao pjevač i gitarist rock benda Drivin N Cryin.

M – “Mala tužna devojka”, Turbo trans turisti

“‘Ništa nije strašno’ za mene je album gde smo bratski do kraja istraživali muziku i uticaje koji su nas najviše zanimali. Sebi smo nametnuli da se vodimo instiktima, svesni podneblja kojem pripadamo, tako da je ispipavanje tog muzičkog DNK-a bilo važnije nego bavljenje samom formom,” kaže Nikola, a Boško dodaje: “Sa ove distance kada vidim, album ‘Ništa nije strašno’ je međuigra različitih muzičkih ideja i negativnih emocija, koje zajedno, kao jedno, plivaju iz pesme u pesmu.”

N – “Na kraju dana”, Plesač sporog stepa

Bend Plesač sporog stepa predvođen Maxom Juričićem, početkom ožujka predstavio je hvaljeni novi album ‘Sunčana strana Mjeseca 1’, a nakon odličnih singlova ‘Pusti me da plešem drukčije’ i ‘Ko da nema sutra’ za kraj godine sačuvao je singl ‘Na kraju dana’.

O – “O, klasje moje”, Konstrakta i Zemlja gruva

Ana Đurić Konstrakta i njen matični beogradski bend Zemlja gruva uglazbili su najpoznatiju pjesmu legendarnog mostarskog pjesnika Alekse Šantića. Pjesma o patnji seljaka, koju je Šantić pod originalnim nazivom “Muka” napisao 1910. godine, u interpretaciji Konstrakte i Zemlje gruva dobila je prizvuk reggaea i funka.

P – “Passion Before Fashion Part I”, Dubar Sound

Dubar Sound, producent Dražen Čižmek, je u dub glazbi više od 15 godina. Njegovo najnovije studijsko izdanje je album “Dream Reality” (PDV068) objavljen za Warrior Charge, Woodland Records i PDV, a to je ujedno i njegov prvi dugosvirajući album objavljen na vinilu.

Q – “Qwaqwa”, King Mzaiza Music

Umbhoqo pionir i Skhothane aktivist King Mzaiza i njegova ekipa objavili su još jedan album ove godine nakon “Umbhoqo Manifesto Vol​.​1”. Zove se “Qwaqwa” i pokazuje širok spektar onoga o čemu govori južnoafrička Umbhoqo glazba u kojoj se poletne vibracije susreću s industrijskom grubošću i futurizmom. Ovo je glazba koja tjera ljude na ples, zajedništvo i protest u isto vrijeme. Istovremeno je zabavna, snažna i ljuta.

R – “Rutina”, Kitamsu

Dragan Vuković Vuk iz Anatomije zvuka poslao mi je link na Bandcamp stranicu zagrebačkog benda Kitamasu i pitao me znam li tko su. “Ne znam apsolutno ništa o njima, ali idu na listu,” rekao sam samome sebi.

S – “Sijam”, Oxajo

Oxajo je osnovan početkom 2023. godine kao rezultat saradnje Darija Vuksanovića, Dušana ‘Dukata’ Strajnića i Marka Ajkovića, a pored njih u bendu su još Ana Janković, Todor Živković na gitari, Ljubiša Milošević na bubnju i basist Vladimir Milićević koji se bendu nedavno pridružio. Video spot “Sijam” hommage je filmskoj estetici mađarskog redatelja Bele Tara, a iz grupe Oxajo poručuju kako su radnju smjestili na početak 20. stoljeća.

T – “Take Me Home, Country Roads”, Lana Del Rey

Glazbenica Lana Del Rey objavila je svoju interpretaciju klasika iz 1971. godine: “Take Me Home, Country Roads” Johna Denvera. Ovo je druga pjesma koju je Lana objavila nakon nominacija za prestižnu Grammy nagradu zahvaljujući hvaljenom devetom studijskom albumu ‘Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd’.

U – “Ulica po ulica”, 21. vek

Makedonski trio 21 Vek predstavio je album ‘Zdravo Živo’ i 10 energetskih bombi s produženim djelovanjem. Cijelo ‘pakiranje’ dostupno je na svim digitalnim platformama, a tijekom ljeta iduće godine album će biti objavljen i na vinilu.

V – “Vertigo Heroes (Part I), Boris Blank

Pionir elektronske glazbe i član kultne švicarske grupe Yello, Boris Blank novim singlom ‘Vertigo Heroes Part l’ uvodi publiku u svijet nadolazećeg solo projekta, odnosno albuma ‘Resonance’ koji će u cijelosti otkriti publici 16. veljače sljedeće godine.

W – “Weighted Corners”, Ambrose Akinmusire

Skladatelj i trubač Ambrose Akinmusire objavio je album “Owl Song” na kojemu svira u triju s dvojicom glazbenika kojima se dugo divio, gitaristom Billom Frisellom i bubnjarom Herlinom Rileyem. “Ovo je moja reakcija na napad informacijama”, kaže Akinmusire o “Owl Song”. “Ova ploča je moja želja da stvorim siguran prostor. Dio izazova bio je: Mogu li stvoriti nešto što je orijentirano na otvoreni prostor, kao što to rade neki od albuma koje najviše volim?”

X – “Xmas Blue”, Save Ferris

Save Ferris je američki ska punk bend osnovan oko 1995. u kalifornijskom okrugu Orange, a 1996. je osvojio nagradu Grammy showcase za najbolji bend bez potpisa i ugovor s Epic Recordsom. Ove godine javili su se s božićnom pjesmom “Xmas Blue”.

Y – “Yesterday’s Wine”, Charley Crockett

Dan nakon njegovog devedesetog rođendana na samom kraju travnja ove godine u legendarnom Hollywood Bowlu održan je koncert u čast Willieja Nelsona na kojem je cijeli niz country divova starije i mlađe generacije prodefilirao pozornicom izvodeći pjesme koji je stari napušeni kauboj napisao ili izvodio unazad više od pola stoljeća. Sve to sada je objavljeno na albumu “Long Story Short: Willie Nelson 90 (Live At The Hollywood Bowl)” koji u svom cjelokupnom obliku donosi čak 53 pjesme u više od tri sata trajanja.

Z – “Zlatnu i sivu”, Dimitrije Dimitrijević

“Album mnoštva ritmova i stilova protkan mislima kojima bi nekad mogli dati i epitet „svakodnevnih“, tj. onih koje nas vrte u svojoj spirali, ali nikad o njima ne razmislimo dovoljno kako bi možda došli do pravih zaključaka. „Leđa mala“ ravnopravno igra na polju epike i na polju intime. Vrti vas i baca oko potki, zadirkuje ritmovima i vješto uvlači u različita ozračja od hermetičnosti samovanja s mislima u sobi, obiteljskog sjedenja u vrtu, do hoda nekim izmaštanim ulicama gdje vas privuče neki reggae iz daljine, ili vas okrzne neki street wise hip-hoper (da i uvjerljivo repanje Simoviću ide od ruke), ili kao da uđete u neki lokal u kojem je neki waitsovski spleen,” tako je o albumu “Leđa mala” pisao naš urednik Zoran Stajčić.

Prethodna playlista:

Abecedna playlista: Studeni 2023.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Pjevajmo do izbora

Muzika ne dobiva izbore. U to su izgleda podjednako uvjerene sve političke
Idi na Vrh
X