AC/DC se uključili, Prince se s nekih povukao, dok streaming servisi bilježe ogromni rast

Premda dugo njihov katalog nije bio dostupan u digitalnoj formi, AC/DC je nedavno preko svoje diskografske kuće Sony Music omogućio streaming svih svojih objavljenih albuma na digitalnim servisima, među kojima su: Spotify, Rdio, Deezer i Appleova nova usluga, Apple Music.

AC/DC (Izvor: Menart)
AC/DC (Izvor: Menart)

Neke od velikih zvijezda su također odgađale s uključivanjem na streaming servise, tako se Metallica na taj korak odlučila 2012., a Pink Floyd godinu dana kasnije.

Inače, prema podacima koje je danas objavio britanski Guardian, streaming servisi u toj zemlji bilježe rast od 80 posto u odnosu na prošlu godinu. Tako je u prvih šest mjeseci 2015. preslušano 11,5 milijardi pjesama dok ih je lani u cijeloj godini preslušano 14,8 milijardi.

Najviše skepse prema rastu novog medija najčešće iskazuju glazbenici koji nisu zadovoljni raspodjelom zarade. Tako i u Hrvatskoj svjedočimo nedavnoj tužbi Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) protiv T-Coma i Deezera. Tužba je podignuta zbog nezadovoljstva izvođača ugovorom kojim je Udruga hrvatskih diskografa prepustila domaću glazbu ovom streaming servisu, a kojim su, prema mišljenju iz HUZIP-a, izvođači ostali zakinuti.

Dodatnoj konfuziji na streaming tržištu pridonijela je i nedavna odluka američkog glazbenika Princea koji je povukao svu svoju glazbu osim s Google Play Music i TIDAL servisa.

RDD je pisao o sporna tri mjeseca besplatnog korištenja Apple Music streaming servisa u kojem autori i izvođači ne bi dobili nikakvu naknadu. Isto tako smo pisali o ucjenama iz Applea prema glazbenicima kako bi pristali na njihove uvjete. Ova je priča dobila privremeni epilog kad je objavljeno da će za prva tri mjeseca Apple Music isplaćivati 0.002 dolara ili oko 1 lipe po preslušanoj pjesmi vlasnicima prava.

Da u streaming servisima leži potencijalno dobra zarada prepoznali su i dužnosnici američkog grada Chicaga koji su im nedavno nametnuli dodatnih 9 posto poreza na “elektronsku zabavu”.

Saznajte više: Američki glazbenici gnjevni zbog ucjena iz Apple Musica

Zadnje od Vijesti - glazba

Idi na Vrh
X