Akademija Mataniću otkazala suradnju, prijeti mu i zatvor

U Zakladu Solidarna stigla je i prva prijava protiv redatelja čiji se slučaj spominje čak i u svjetskim medijima.

Dalibor Matanić (foto: Andriy Makukha / Wikimedia Commons)

Dekanat Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu potvrdio je u ponedjeljak potvrdio je da će prekinuti suradnju s redateljem Daliborom Matanićem koji je tamo držao kolegij, a koji je optužen za seksualno uznemiravanje žena.

“Akademija dramske umjetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Suradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svjetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti”, prenosi Hina.

Dekanat također ističe da je Akademija prošli tjedan uputila molbu svim studenticama i studentima da anonimno ili neanonimno prijave uznemiravajuća iskustva, ali dosad “nije zaprimila prijavu na neugodnosti ili uznemiravanja od strane Dalibora Matanića”.

No, prijava je stigla u Zakladu Solidarna, prema riječima upravitelja Ivana Blaževića, no još se ne zna hoće li podnositi prijavu policiji, dudući da kaže da je to odluka te žene. “Mi nikada ne tjeramo na to. O tome još nismo pričali. Nama je bitno da mi nju podržimo”, poručuio je Blažević.

Međutim, DORH je javio da policija “provodi izvide o slučaju” u koordinaciji s državnim odvjetništvom, što je potvrđeno i iz policije, a ako slučaj dođe do suda, Mataniću prijeti kazna do dvije godine po slučaju za koji bude proglašen krivim. Neki mediji spominju i do dvije stotine slučajeva u kojima je Matanić navodno uznemiravao žene.

U međuvremenu je vijest o redateljevom neprimjerenom ponašanju dospijela i do svjetskih medija, pa tako francuski list Le Parisien piše da je “jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja priznao da je uznemiravao kolegice” spominjući Matanićevu objavu u kojoj je priznao da je uznemiravao kolegice dodajući da je tražio njihov oprost.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X