Aktovi Iggyja Popa uspoređeni s Michelangelovim Davidom

Iggy Pop je ovog proljeća sudjelovao u umjetničkom projektu Jeremyja Dellera u kojemu je Iggy bio nagi model njujorškim slikarima.

Iggy Pop akt (autor: Guno Park)
Iggy Pop akt (autor: Guno Park)

Izložba aktova Iggy Popa bit će postavljena u muzeju u Brooklynu od 4. studenog do ožujka 2017. godine.

Premda 69-godišnja rock zvijezda nikad nije bila sramežljiva, Iggy Pop je rekao u intervjuu za The Guardian kako mu je projekt ponuđen još prije deset godina, ali se dvoumio oko sudjelovanja jer se osjećao premlad i premršav. U međuvremenu se, kaže Pop, svašta dogodilo i s njim i s njegovim tijelom i osjetio je da mu je iz nekog razloga postalo važno pozirati gol grupi umjetnika u rasponu od tinejdžerske dobi do osamdesetgodišnjaka.

Guno Park, jedan od umjetnika iz grupe podijelio je svoje dojmove o Iggyju kao modelu: “Čak i modeli koji godinama poziraju za aktove nisu ponekad bili u stanju pozirati da bi najbolje izrazili sebe, ali Iggy je bio tako prirodan i ugodan. Prirodno je naginjao kontrapostu Michelangelovog Davida.”

>>Pogledajte ostale radove akta Iggyja Popa

“Ja nisam imao pojma tko je Iggy Pop, mislio sam da je to alter ego Davida Bowieja”, priznao je 82-godišnji umjetnik Robert Hagen.
Sam začetnik ovog projekta, dobitnik Turnerove nagrade Jeremy Deller, opisao je Iggyja kao čovjeka koji svira vlastitim tijelom: “Način kojim manipulira, oštećuje ga, savija, šepuri se i razmeće njime na sceni, postao je način njegove komunikacije sa svijetom. Njegovo tijelo interpetira muziku i istovremeno svira neku svoju pjesmu.”

Dodao je kako ga je upravo to potaknulo na ovakav projekt, jer postoje stotine tisuća njegovih fotografija, ali jako malo crteža. “Pomislio sam da je njegovo tijelo zaslužilo da ga se promotri drugačije, da ga se uzme ozbiljnije, na način koji bi ga povezao s poviješću umjetnosti”, dodao je Deller, rekavši kako ga Iggy podsjeća na vragolastog vilenjaka.

“Trči okolo polugol s erekcijom, u stalnoj potrazi za ženama, cugom i zabavom. To je zapravo Iggy Pop: antička, mitološka figura, ali u suvremenoj formi”, objasnio je Deller.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X