Al Di Meola: Mnogi se Beatlesa laćaju rekreativno

Svjetski poznati gitarist Al Di Meola krajem svibnja dolazi u Zagreb, na zgusnutoj europskoj turneji našao je vremena za intervju za ovaj portal. Rekoše nam da je uoči koncerta u Lisinskom odgovorio na pitanja samo dvojici novinara u Hrvatskoj. Dakle, zamalo smo ekskluzivni. Tema – The Beatles i Di Meola.

Al Di Meola
Al Di Meola

U zvjezdanu orbitu lansiran sredinom 1970-ih kao član fusion sastava Return to Forever, gitarist Al Di Meola u četvrtak će, 21. svibnja, na pozornicu velike dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu stupiti u 20 h, u društvu pijanista Maria Parmisana, gitarista Pea Alfonsija i udaraljkaša Petera Kaszasa kako bi izveo program „Plays Beatles & More“, podnimljen na Di Meolinu interpretaciju pjesama The Beatlesa, njegovih glazbenih ljubimaca od malih nogu, kojima je posvetio svoj svježi album „All Your Life“.

Što ste naučili za stvaranja ovog projekta?

Al Di Meola: Riječ je jednostavno o tome da mi se ostvario davnašnji san. Otkrivajući načine primjene svog stila na njihove predivne skladbe našao sam se na krasnom glazbenom putovanju. Bilo je to nadrealno iskustvo u svom povijesnom okruženju!

Al Di Meola
Al Di Meola

Promotivni tekst uz „All Your Life“ veli da vam je snimanje albuma s pjesmama Beatlesa „životni, dugo snivani san“. Zašto vam je trebalo toliko vremena da ga ostvarite?

Al Di Meola: Čekao sam da osjetim da mogu obogatiti žanr nečim posve novim. Da bih došao do te točke, trebale su mi mnoge godine razvijanja vlastitog stila.

Za njihova poklonika, pjesme Beatlesa čine se savršenima takve kakvima su ih snimili, zar ne? Što im je uopće moguće dodati?

Al Di Meola: Moj je doprinos moj prepoznatljiv pristup ritmičkom sinkopiranju njihovih izvornih harmonija. Riječ je uistinu o sljubljivanju srži i ljepote njihova djela s mojim glazbenim stilom. Smatram da upravo to uvelike izdvaja moj pokušaj od mnogih koji se Beatlesa laćaju rekreativno.

Al Di Meola
Al Di Meola

Na „All Your Life“ nalazi se i nekoliko vaših skladbi nadahnutih djelom liverpulske četvorke. Koji su po vašem mišljenju specifični čimbenici prepoznatljivosti skladbi, odnosno pjesama Beatlesa?

Al Di Meola: Ključni su njihovi glasovi i produkcija, baš kao i tekstovi. Način na koji su slagali harmonije i teksture glasova Johna i Paula jedinstveni su i uzbudljivi! Pjesmotvoračko nadmetanje između njih dvojice urodilo je fantastičnim plodovima. Produkcija Georgea Martina bila je dotad nečuvena. Stvarajući svoju glazbu, poprilično drukčiju od njihove, uvijek sam razmišljao o slojevima zanimljivih zvukova i načinima miksanja kojima bi oni eventualno pribjegli.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X