Al Di Meola Plays Beatles and More u Lisinskom – Skrivena bogatstva Lennona i McCartneya

Usred kokošinjca u koji se pretvorila koncertna poonuda koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, a koja na negodovanje purista uključuje nastupe estradnih ispraznica od Borisa Novkovića do Nivez Celzijus, našao se termin i za jednog velikana jazz fusion glazbe, Ala Di Meolu, koji je sinoć u Zagrebu nastupio sa svojim programom ‘Al Di Meola Plays Beatles and More’.

Al Di Meola u Lisinskom (Foto: Izidor Tačković)

Na samom početku koncerta, Al Di Meola obratio se publici i najavio kako se navedeni program sastoji od glazbe iz tri fundusa. Prvi je, naravno, najavljeni materijal Lennona i McCartneya, kakav je zabilježen na Di Meolinom prethodnom albumu “All Your Life” iz 2013., drugi je materijal sa novoga, upravo objavljenoga albuma “Elysium”, a treći su pjesme velikoga Astora Piazzole koje i inače izvode na nastupima.

Koncert je otvoren moćnom instrumentalnom verzijom pjesme “The Infinite Desire” koju je Di Meola napisao za Pina Danielea i odmah je postalo jasno da uz majstorsku izvedbu i pametno korištenje efekata trio virtuoza na pozornici (uz Di Meolu tu su bili Peo Alfonsi na klasičnoj gitari i Peter Kaszaz na bubnjevima) stvara zvuk kakav ni mnogočlaniji sastavi ne bi mogli stvoriti.

Na Beatlese se krenulo s “For the Benefit of Mr. Kite” sa Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Di Meola zadržava melodijske kosture pjesama Beatlesa, koje ispunjava svojim klasičnim frazama i sinkopirajućom gitarskom međuigrom koja služi kao nadomjestak za vokalne dionice, a toliko je kompleksna da bi nam potpuno odvukla pažnju kada ne bi bilo stalne melodije koju poznajemo toliko dobro da nas prisjeti da je riječ o pop standardu Lennona i McCartneya.

Takav tretman dobila je i “Blackbird” u solo izvedbi, fantastična verzija “And I Love Her”, i dirljiva “She’s Leaving Home” izvedena na bisu, na kojem je Al pozvao publiku da ustane iz stolaca i približi se izvođačima, pa čak i posjeda po pozornici, kako bi se promijenio ugođaj u dvorani, što nas je navelo da pomislimo kako ne bi bilo loše kada bi se i inače mogli prvi redovi stolaca maknuti iz dvorane kako bi se slična atmosfera mogla proizvesti na koncertima ovoga tipa, jer dvorana je prostrana, a zvuk je standardno savršen, na veliko zadovoljstvo obožavatelja Petra Graše i Jacquesa Houdeka koji taj prostor u posljednje vrijeme pune.

Novi Di Meolin album “Elysium” predstavljen je pjesmama poput “Stephanie’s Theme” i “Adore”, a u akustičnim aranžmanima u kojima je izveden koncert zvučale su primamljivije nego što zvuče na sampleru objavljenom na Internetu, koji se zasad, nažalost, jedino što je dostupno javnosti od tog materijala.

Al Di Meola u pratnji dvojice izvrsnih glazbenika punoj je dvorani Lisinskog uljepšao večer u kišni četvrtak ovoga puta fuzijom jazza, klasike i popa. Ponekad je potreban takav vizionar da nam otkrije svu genijalnost koja leži u pjesmama Beatlesa, koja je skrivena od pogleda, ali zbog koje su te pjesme toliko voljene i samim time postale bezvremenske.

Saznajte više: Al Di Meola: Mnogi se Beatlesa laćaju rekreativno

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X