Alan Moore krivi filmove o superherojima za porast fašizma

‘Ta vrsta infantilizacije vrlo često može biti preteča fašizma,’ kaže pisac i stripaš.

Alan Moore (foto: Matt Biddulph/Wikipedia)

Autor stripova Alan Moore tvrdi da je dominacija filmova o superherojima uzrokovala porast fašizma. Legendarni pisac koji je poznat po djelima kao što su Watchmen, V For Vendetta i Batman: The Killing Joke, osvrnuo se na dominaciju Marvela i DC-a u svijetu kinematografije, sugerirajući da bi “jednostavnije stvarnosti” mogle biti opasne.

“Otprilike 2011. rekao sam da mislim da će milijuni odraslih čekati u redovima za gledanje filmova o Batmanu imati ozbiljne i zabrinjavajuće posljedice za budućnost”, rekao je za The Guardian. “Jer ta vrsta infantilizacije – taj poriv prema jednostavnijim vremenima, jednostavnijoj stvarnosti – vrlo često može biti preteča fašizmu”, dodao je Moore, napominjući kako “smo krenuli malo čudnom stranputicom u politici”, jer kada je Donald Trump izabran, filmovi o superherojima bili su vrlo dominantni.

Pisac je nastavio: “Stotine tisuća odraslih [stoje] u redu kako bi vidjeli likove i situacije koji su stvoreni da zabave 12-godišnje dječake – a to su uvijek bili dječaci – od prije 50 godina. Nisam baš mislio da su superheroji hrana za odrasle.”

“Mislim da je ovo bio nesporazum nastao iz onoga što se dogodilo 1980-ih – za što moram prihvatiti značajan dio krivnje, iako nije bilo namjerno – kada su se poput prvi put pojavili stipovi kao što je Watchman. Mnogo se pisalo kako su ‘stripovi odrasli’. Da, bilo je nekoliko naslova koji su bili odrasliji nego što su ljudi navikli, ali većina stripova ostala je ista kakva je uvijek bila bila. Nisu stripovi odrasli. Mislim da su samo više odgovarali emocionalnoj dobi publike.”

Još 2020. godine Moore je kritizirao filmove o superjunacima, tvrdeći da su “uništili kinematografiju, kao i kulturu u određenoj mjeri”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X