Alan Vega ‘It’ – posljednji urlik Suicidea

Kada je prošloga srpnja u 79. godini preminuo Alan Vega, lider utjecajnih art-punk/synth-noise terorista Suicide i jedan od najekstremnijih frontmena u (tajnoj) povijesti rocka, opsežne ‘in memoriame’ objavljivali su najvažniji britanski i američki mediji, ne samo oni glazbeni, već i mainstream tiskovine poput New York Timesa ili The Guardiana. Obradom ‘Dream Baby Dream’ od Vege se na koncertima opraštao njegov prijatelj i fan Bruce Springsteen, čime je ‘Elvis iz pakla’, kako ga je sjajno opisao jedan kritičar, makar posthumno, i u komercijalnom smislu dočekao priznanje za sve što je učinio za glazbu.

Alan Vega 'It'
Alan Vega ‘It’

Baš poput Davida Bowieja i Leonarda Cohena, Alan se s ovim svijetom pozdravlja albumom koji spada u gornji dom njegove diskografije, odmah iza prve dvije ploče Suicidea, danas smatrane ključnima za razvoj industriala, noisea, synth-popa pa čak i techna. „It“ je snimao tijekom posljednjih godina života, što je više nego primjetno iz tekstova pjesama koji naizmjenično djeluju kao Vegina autobiografija, oporuka i oproštajni „srednji prst“ krvožednim moćnicima, trkačima za novcem i drugim krivcima za moralnu propast Amerike i New Yorka.

Sedamdesetih, kada su počinjali, „Velika jabuka“ bila je trula do srži, razorena siromaštvom i kriminalom, a umiranje nekadašnjeg metropolisa nitko nije dokumentirao tako filmski precizno i zastrašujuće kao Suicide. Kvartovi nalik ratnim zonama, o kojima je nekoć pjevao i vrištao, danas su čisti, ispunjeni luksuznim buticima i uredima bogatih kompanija, a to ga plaši mnogo više od svih tadašnjih „junkieja“ i uličnih razbojnika. Susret s jednim takvim, kada je u poznim godinama bio opljačkan i brutalno pretučen, opisao je u „Prophecy“ u kojoj ga njegovo krvlju natopljeno lice na neki čudan način vraća u dane kada su on i Martin Rev na skoro svakom svom koncertu izazivali nerede, ponekad i jedva izvukavši živu glavu, kao na nastupu ovjekovječenom na zloglasnom bootlegu iz Bruxellesa, gdje su se s Vegom pokušale obračunati horde belgijskih punkera. Svom napadaču i svima poput njega poručuje „I will get up/“I will survive“/„fuck you, killers“, dok u apokaliptičnoj viziji naslovne pjesme u „kolonu za istrebljenje“ smješta čitav svijet. U „Motorcycle Explodes“ na zadnju vožnju „rijekama krvi“ poslao je stripovskog antijunaka Ghost Ridera iz istoimene skladbe koja je otvorila debitantski album Suicidea, no čak i veću jezu izaziva dezorijentirajuće izvikivanje riječi „hallelujah“ u dozlaboga tmurnoj „Prayer“.

Rad na ovim pjesmama Vega je započeo nakon što je zagazio u osmo desetljeće i prebolio težak moždani udar, što po odrađenom poslu pred mikrofonom nikad ne biste zaključili. Ehom i reverbom natopljeni vokal instant je povezao „Stars“ ili „Prophecy“ s ranim Suicide kultovima poput „Harlem“ i „Rocket USA“, a urlici u „DTM“, „Screamin Jesus“ ili „Motorcycle Explodes“ zaista lede krv u žilama, gotovo kao u njegovoj najslavnijoj pjesmi „Frenkie Teardrop“, desetominutnoj priči o vijetnamskom veteranu koji gubi razum i masakrira vlastitu obitelj.

Usprkos mojim hvalospjevima, „It“ nije album kojim bi manje upoznati trebali krenuti u istraživanje Veginog lika i djela – navedene pjesme prati glasna, neugodna, kaotična paleta industrial beatova, programiranih noiserskih zvučnih udara i tek povremeno, poput zrake svjetla na kraju tunela, neka lijepa, minimalistička dionica na sintesajzeru, nalik onima kakve je skoro pa izumio Martin Rev. Samim time, riječ je o materijalu koji nipošto nije lagan za slušanje, no ujedno predstavlja i jedini mogući epitaf glazbeniku u čijem vokabularu riječ kompromis nikad nije postojala. Dream baby dream…

Ocjena: 8/10

(Fader, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X