Album ‘Pomrčina’ Sjeverozapada od danas je dostupan na svim streaming platformama

Album prvijenac kojim se bend Sjeverozapad predstavlja publici u svojoj zemlji i šire, a u digitalnom obliku od danas je dostupan na svim streaming platformama.

Sjeverozapad (foto: Promo)

Pod imenom Sjeverozapad, okupio se bend s jedinstvenom vizijom: uglazbiti ciklus pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom “Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru petnaestog veljače 1961.” Riječ je o pjesmama i stihovima vezanim za pjesnikovo izdržavanje kazne na Svetom Grguru, na kojem je Stojan završio kao gimnazijalac s 19 godina, otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja dijelio i namjenu – na njemu nalazila se kaznionica za žene i mlade.

Takav projekt predstavlja zanimljiv izazov za glazbenike Sjeverozapada, jer jedna cjelina kao što je zbirka poezije zahtjeva da se glazba ili cjelokupan album pišu kao koncept. Konceptualni album pred glazbenika postavlja izazov kojim se današnja glazba u globalu rijetko bavi; kako napraviti kompleksno djelo u kojem se od početka do kraja provlači jedna ili nekoliko misli ili motiva. U ovom slučaju, pjesnik vješto kombinira motive koji su savršeno legli u format konceptualnog glazbenog albuma.

Pomrčina” kroz svojih deset pjesama izmjenjuje mračnije i svjetlije glazbene i lirske elemente, prožete usponima i padovima, napetošću i letargijom, svjetlošću i sjenama. Glazba na albumu je po svome zvuku filmska, mistična, i dinamički raste i pada ovisno o intenzitetu stihova u samoj zbirci, a jedan od epiteta kojim se može opisati bend je i noir. Melodioznost i atmosferu glazbe dugujemo raznovrsnim zvukovima klavijatura i električnoj gitari koja koristeći mnoštvo efekata prelazi konvencionalni zvuk instrumenta i postaje široko primjenjiv alat sposoban da svojim ponekad neobičnim teksturama stvori snažnu zvučnu podlogu. Gitara i klavir podržani su ritam sekcijom bubnja i basa koji stvaraju čvrst i siguran temelj glazbi i postaju sidro ambijentu i atmosferičnosti ovoga benda. Sve u svemu, Sjeverozapad ne bi bilo lako usporediti s drugim sastavima na sceni ni po zvuku ni po tematici – njihov je album samosvojan i jedinstven.

Članice i članovi benda su: Zvonka Obajdin na klaviru i vokalu, Nikola Brkljačić na gitari i vokalu, Helena Ernoić na bas gitari i Hrvoje Matašin na bubnjevima, a tijekom snimanja prvog dijela albuma bas je svirao Matko Boršić. Album je sniman i miksan u Pod.room studiju Dražena Gavrilovića, u produkciji Nikole Brkljačića i Dražena Gavrilovića, a masterirao ga je Pavle Miholjević.

Pomrčina” je album prvijenac kojim se bend Sjeverozapad predstavlja publici u svojoj zemlji i šire, a u digitalnom obliku od danas, 2.12., je dostupan na svim streaming platformama. CD, u izdanju PDV-a, će biti dostupan kao besplatan prilog časopisu Poezija, i neće ga biti u slobodnoj prodaji.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X