Alison Krauss ‘Windy City’ – gubitak i čežnja u country popu šezdesetih

Alison Krauss posljednji solo album objavila je na kraju prošloga stoljeća, a u novome je objavila tri albuma s pratećim bendom Union Station, te veoma cijenjenu suradnju s Robertom Plantom ‘Raising Sand’. Njezin novi album ‘Windy City’ snimljen je većim dijelom prije četiri godine, a sastoji se od deset obrada country klasika koje su odabrali producent Buddy Cannon i sama Krauss.

  •  
  •  
Alison Krauss 'Windy City'
Alison Krauss ‘Windy City’

Albumi s Union Stationom, kao i “Raising Sand” više su utaboreni u korijensku američku glazbu, tako da “Windy City” predstavlja specifičan izlet Alison Krauss u pop country šezdesetih. Naslovna pjesma, kao i “It’s Goodbye and So Long to You” koja joj na albumu prethodi izvučene su iz kataloga bluegrass dua The Osborne Brothers, a dvije su pjesme također izabrane iz repertoara Brende Lee. Riječ je o bolnim baladama “Losing You”, koja ploču otvara, te “All Alone Am I”, a upravo te dvije pjesme spadaju u najbolje s albuma te najbolje opisuju cijelu atmosferu gubitka i čežnje koji je donekle u neskladu sa vedrom i šarenom naslovnom fotografijom Kraussove u šetnji gradom u maloj crnoj haljini.

Osim pjesama braće Osborne i Brende Lee, tu se našla i pjesma “I Never Cared for You” Willieja Nelsona, izvorno objavljena 1964., za vrijeme njegovog kratkotrajnog boravka na etiketi Monument Records, te ponovno snimljenoj na albumu “Teatro” iz 1998. godine. Može se reći da je ova pjesma aktualna u današnje vrijeme alternativnih činjenica sa stihovima: “The sun is filled with ice and gives no warmth at all / And the sky was never blue / The stars are raindrops searching for a place to fall / And I never cared for you”.

Najpoznatija pjesma u ovoj kolekciji vjerojatno je hit “Gentle On My Mind” Glena Campbela, a album zatvara “You Don’t Know Me” koju je country kantautorica Cindy Walker napisala za Eddyja Arnolda, a čiju je najpoznatiju verziju pjevao Ray Charles 1962. na svom slavnom albumu “Modern Sounds in Country and Western Music”.

Na “Windy City” Alison Krauss pjeva neke od svojih omiljenih pjesama i ta se ljubav i privrženost itekako osjeća u izvedbi. Njen glas u sebi ima kvalitetu sirenskoga pjeva, pa stoga ne čudi kako je producent T Bone Burnett na svom hit soundracku za film “O Brother, Where Art Thou?” odabrao baš nju da pjeva pjesmu “Down to the River to Pray” i “Didn’t Leave Nobody but the Baby” kojima junaci filma budu opčarani i zavedeni i dovedeni u nevolje. “Windy City” na više mjesta, ali i kao cjelina, odaje dojam da je izveden odviše ziheraški, ali to bitno ne umanjuje užitak slušanja ovih hitova od prije pola stoljeća u izvedbi jedne od najboljih pjevačica country scene današnjice.

Ocjena: 7/10

(Capitol, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X