Amy Winehouse ‘Lioness: Hidden Treasures’ – emotivan posljednji pozdrav

Prvi posthumni, i treći u nizu, album Amy Winehouse ugledao je svjetlo dana i očekivano pomeo konkurenciju kad je prodaja u pitanju. Producenti Mark Ronson i Saalam Remi poštenu su se potrudili da to i s glazbene strane bude opravdano, te je talent pjevačice još jednom zasjao u punom sjaju.

Amy Winehouse (Foto: Alex Lake / Universal Music)

Odlično je ispala već spomenuta uvodna sanjiva i snena „Our Day Will Come“ u reggae ruhu na koju se prirodno nadovezuje „Between The Cheats“ koju je Amy radila za svoj treći album, kao i revijalna (originalna) verzija „Tears Dry“. Standard „Will You Still Love Me Tomorrow“ koji je također sniman ove godine hrabro je prearanžirana kao da je kojim slučajem soundtrack pjesma za James Bond franšizu. Na album je uvrštena i funk verzija „Valerie“ koje je bila Amyjina omiljena između nekoliko koje je snimila po riječima Saalama Remija.

„Half Time“ je skriveni adut nastao tijekom snimanja albuma „Frank“. Kako je Remi naveo, prvi album je dobio naziv po Franku Sinatri, a Amy je njegovo ime izgovorila jedino u pjesmu „Half Time“ te ju namjerno zbog toga nije uvrstila na album, jer je željela da njegovo ime ostane neizrečeno. Remi i Ronson su dodali ugodnu instrementalnu podlogu na pjesmu koju je u originalu Amy izvela uz pratnju akustične gitare. Jednaki jazz spleen nudi i originalna verzija „Wake Up Alone“. Svoje mjesto na albumu pronašla je i „Best Friends, Right?“, pjesma iz ere „Franka“ kojom je Amy 2003. godine često otvarala svoje koncerte, dakle mnogima koji su je tada zapazili to je bila prva pjesma koju su od nje mogli čuti uživo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_OFMkCeP6ok[/youtube]

Album zatvara „A Song For You“ Leona Russella, pjesma pred čijim tekstom je Amy po Ronsonovom svjedočanstvu znala u tišini plakati u svojoj kući kad ih je čitala. A izvela ju je tako sudbinski snažno da se lako i slušatelji mogu rasplakati dok je slušaju. A Amy je imala tu moć čak i kad nije mogla pjevati, kao što je to bilo njen ljetošnji koncert u Beogradu, koji je za autora ovih redaka bio najtragičniji koncertni fijasko ikad viđen.

No eto glazba Amy Winehouse je jaka iako je nema među živima. Ove godine joj jedino Adele ravnopravno parira, a što se tiče izbora poklona za Božić, skoro i da neće imati konkurencije kod velike većine onih koji se odluče da njihov poklon nekome bude glazba. Kao i u vrijeme velike ekonomske depresije s početka XX stoljeća, nekako je i za ovo naše današnje krizno doba glas jazz pjevačice dobar lijek za sjetu, čak i kad je podgrijava.

Ocjena: 8/10

(Universal Music, 2011.)

Saznajte više:

Amy Winehouse – odlazak u crno

Amy Winehouse na Avalon Festu – propast karijere pred 20.000 duša

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X