Koncert Foo Fightersa na Novom Zelandu uzrokovao ‘vulkansko podrhtavanje’

Znanstvenici na Novom Zelandu usporedili su slučajno snimljene vibracije tla tijekom koncerta Foo Fightersa s vulkanskim podrhtavanjem.

  •  
  •  
Foo Fighters (Foto: Wikipedia)

Geolozi koji je bave mjerenjem pomicanja zemljine kore na Novom Zelandu u okolici grada Western Springsa u kojem je američka grupa Foo Fighters održala koncert u utorak navečer na mjernim instrumentima su zamijetili nesvakidašnje podrhtavanje tla. Kako navodi Auckland GeoNet blog vibracija koncerta emitirala je snažan i potmuli signal.

„Tlo se treslo tri puta u sekundi u pravilnom ritmičkom kretanju. Signal je izmjeren s dvije mjerne stanice. Jedna je bila udaljena 1,5 kilometara od koncerta, a druga 2 kilometra. Signal je bio identičan podrhtavanju vulkana, a isti su snimljeni na mjestima kao što su Mt Ruapehu i na Bijelom otoku (White Island)“, tvrdi blog čije zapaženje je prenio i BBC.

U daljnjem priopćenju slijedi: „Čvrsta vremenska korelacija izmjerenog podrhtavanja s dvije stanice u okolici Western Springsa upućuje kako je uzrok tom podrhtavanju ljudska aktivnost, a ne vulkansko brdo. Najveće udarne amplitude izmjerene su u 20:20 sati, odnosno vrijeme kad je grupa izašla na pozornicu. U pauzama između pjesama vibracije su se potpuno smirivale, kao što su se tijekom pjesama pojačavale.“

Geolozi su naveli kako se „harmonični“ signal oscilacije 3 Herza širio tlom i kako je za postizanje te amplitude potrebno gibanje sloja zemljišta mase od 5.000 tona, ili da jednostavno 50.000 ljudi složno skače i pleše na jednom mjestu.

Saznajte više:

Foo Fighters ‘Wasting Light’ – obračun s demonima prošlosti

‘Foo Fighters: Back and Forth’ – čovjek koji je postigao nemoguće

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X