Koncert Foo Fightersa na Novom Zelandu uzrokovao ‘vulkansko podrhtavanje’

Znanstvenici na Novom Zelandu usporedili su slučajno snimljene vibracije tla tijekom koncerta Foo Fightersa s vulkanskim podrhtavanjem.

Foo Fighters (Foto: Wikipedia)

Geolozi koji je bave mjerenjem pomicanja zemljine kore na Novom Zelandu u okolici grada Western Springsa u kojem je američka grupa Foo Fighters održala koncert u utorak navečer na mjernim instrumentima su zamijetili nesvakidašnje podrhtavanje tla. Kako navodi Auckland GeoNet blog vibracija koncerta emitirala je snažan i potmuli signal.

„Tlo se treslo tri puta u sekundi u pravilnom ritmičkom kretanju. Signal je izmjeren s dvije mjerne stanice. Jedna je bila udaljena 1,5 kilometara od koncerta, a druga 2 kilometra. Signal je bio identičan podrhtavanju vulkana, a isti su snimljeni na mjestima kao što su Mt Ruapehu i na Bijelom otoku (White Island)“, tvrdi blog čije zapaženje je prenio i BBC.

U daljnjem priopćenju slijedi: „Čvrsta vremenska korelacija izmjerenog podrhtavanja s dvije stanice u okolici Western Springsa upućuje kako je uzrok tom podrhtavanju ljudska aktivnost, a ne vulkansko brdo. Najveće udarne amplitude izmjerene su u 20:20 sati, odnosno vrijeme kad je grupa izašla na pozornicu. U pauzama između pjesama vibracije su se potpuno smirivale, kao što su se tijekom pjesama pojačavale.“

Geolozi su naveli kako se „harmonični“ signal oscilacije 3 Herza širio tlom i kako je za postizanje te amplitude potrebno gibanje sloja zemljišta mase od 5.000 tona, ili da jednostavno 50.000 ljudi složno skače i pleše na jednom mjestu.

Saznajte više:

Foo Fighters ‘Wasting Light’ – obračun s demonima prošlosti

‘Foo Fighters: Back and Forth’ – čovjek koji je postigao nemoguće

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X