Angela Davis na 17. Subversive Festivalu u Lisinskom – duh slobode i samo slobode

Više od 1500 Zagrepčana i gostiju pohodilo je sinoćnje predavanje istinske ikone aktivizma i političke misli, osamdesetogodišnje Angele Davis.

Angela Davis u KD Vatroslav Lisinski (foto: Ante Magzan / Subversive Festival)

Subversive Festival već sedamnaest godina u Zagreb dovodi neke od najvećih mislioca s lijevoga boka političkog spektra, a sinoć je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupila jedna od rijetkih superzvijezda iz te konstelacije, Angela Davis. Aktivistica, intelektualka, autorica, feministica i žestoka borkinja za građanska prava, dvostruka kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a na listi Komunističke partije koja je ranih sedamdesetih postala i ikonom kontrakulture kad je zatvorena na više od godinu dana nakon što je njezino oružje korišteno u nasilnom preuzimanju kalifornijske sudnice, da bi bila oslobođena svih optužbi 1972., žena kojoj su čak i The Rolling Stones posvetili jednu od svojih rijetkih izrazito političkih pjesama, “Sweet Black Angel”, održala je pred više od 1500 ljudi predavanje i Q&A u kojima se pozabavila nekim od najvažnijih političkih i društvenih pitanja današnjice.

S njezinim dolaskom u Zagreb koincidira i objava hrvatskog prijevoda njezine knjige “Sloboda je stalna borba: Ferguson, Palestina i temelji pokreta” iz 2016. godine u kojoj je povezala tada aktualne proteste protiv policijskog nasilja nakon ubojstva Michaela Browna, događaja iz kojih se rodio pokret Black Lives Matter, s uvijek gorućim pitanjem Palestine koje je posebno postalo aktualnom eskalacijom sukoba u pojasu Gaze. Knjiga se sastoji od intervjua s francuskim aktivistom Frankom Baratom, kao i sveučilišnih govora te članka u kojima se pozabavila istim temama koje su i gotovo deset godina kasnije nažalost jednako prisutne u javnom diskursu.

Angela Davis u Lisinskom (Foto: Anto Magzan / Subversive Festival)

Njezino predavanje bilo je prilično kratko te je više puta izrazila žaljenje što ne može ući dublje u genealogiju povezanosti tema poput feminizma i propalestinske solidarnosti te sprege između Sjedinjenih Država i Izraela gdje zapadna sila šalje oružje savezničkoj vojsci koja zauzvrat obučava pripadnike američke policije, pa su tako u represiji BLM prosvjednika koristio identični suzavac izraelske proizvodnje koji na svojoj koži osjećaju i Palestinci.

Nakon predavanja uslijedio je i Q&A na kojem je u razgovoru s dobro pripremljenim moderatoricama Karolinom Hrgom i Eminom Bužinkić gošća dodatno pojasnila neke od teza koje je iznijela u predavanju, ali i progovorila o nekim gorućim pitanjima vezanima za svjetsku i američku politiku, poput jačanja ekstremne desnice u Europi i drugdje, te predsjedničkim izborima u SAD-u gdje je ljevica prisiljena birati između dvojice kandidata od kojih im ni jedan nije prihvatljiv.

Angela Davis u Lisinskom (Foto: Anto Magzan)

Zanimljivo je da je u odgovoru na to pitanje Davis istaknula da promjena i veliki potezi nikad ne dolaze od izabranih pojedinaca, već od pokreta mase koja onda djeluje na vlasti da povuče potrebne poteze. Jasan primjer toga je Pokret za građanska prava šezdesetih, isto kao što izostanak narodne volje može spriječiti predsjednika da izvrši neke planove kao što se dogodilo u mandatu Donalda Trumpa. Davis nije imenovala kandidate s ovogodišnjih izbora u skladu s afričkim vjerovanjem da spominjanje nečijeg imena toj osobi daje moć, ali bilo je lako zaključiti kako je njezin stav da treba “začepiti nos” i podržati onog kandidata pod čijem će vladavinom progresivnim pokretima iz naroda biti lakše ostvariti svoju politiku , nego onoga koji ih otvoreno želi zaustaviti.

To da će čak i Davis podržati aktualnog predsjednika, a ne kandidata istinske ljevice, profesora Cornela Westa koji je čak i autor predgovora njezine netom na hrvatski prevedene knjige jasno govori o podijeljenosti političkog spektra u Sjedinjenim Državama i izborima na kojima doslovno svaki glas odlučuje o sudbini demokracije, a vjerojatno i opasnosti od populizma utjelovljenog u osuđenom kandidatu koji je obećao da će ako bude opet izabran prvoga dana biti diktatorom. “Teška vremena, prijatelju moj,” rekao bi jedan domaći mislilac.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X