Animirani film ‘Eeva’, dokumentarac ‘Između revolucija’ i igrani film ‘Bazen beskraja’ na ovogodišnjem Berlinaleu

Festival će se održati od 16. do 26. veljače.

“Eeva” (foto: HAVC)

Hrvatsku će kinematografiju na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu predstavljati tri filma: animirani film “Eeva” autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji nastaje u hrvatsko-estonskoj koprodukciji, a prikazuje se u natjecateljskom programu Berlinale Shorts, dugometražni hibridni dokumentarac “Između revolucija” redatelja Vlada Petrija u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji koji će svjetsku premijeru imati u programu Forum, dok će u programu Berlinale Special europsku premijeru imati dugometražni igrani film “Bazen beskraja” redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-hrvatsko-mađarska koprodukcija. Pored toga, hrvatski glumci Leon Lučev i Nika Petrović nose uloge u inozemnim naslovima “Disco Boy” i “Morska iskra” koji se također prikazuju na Berlinaleu koji će se održati od 16. do 26. veljače.

Eeva from Adriatic Animation on Vimeo.

Animirani film “Eeva” bit će prikazan u konkurenciji kratkometražnih filmova – Berlinale Shorts. “Iznimna mi je čast predstaviti film na prestižnom festivalu kao autorici koja predstavlja hrvatski animirani film. Zahvalna sam na estonsko-hrvatskoj kombinaciji koja se do sada pokazala vrlo uspješnom, kao i čitavom timu koji nas je podupirao tijekom produkcije, te HAVC-u bez čije potpore ne bismo mogli realizirati film,” izjavila je povodom nastupa na festivalu autorica Lucija Mrzljak. Animaciju na filmu radili su i Goran Stojnić i Noemi Ribić uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Pored režije, Morten Tšinakov i Lucija Mrzljak potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak). Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm. Eeva je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu kada iznenada postaje udovica.

“Imali smo veliku sreću da surađujemo s talentiranim autorskim dvojcem kojima je ovo treća suradnja, druga s našim studijom. Lucija Mrzljak je autorica snažnog autorskog izričaja, a njen prepoznatljiv ilustratorski rukopis je posebno vidljiv u Eevi, gdje je dizajnirala vizualna rješenja po scenariju Tšinakova”, izjavio je producent Draško Ivezić. Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da se domaći animirani film natječe u programu Berlinale Shorts. Spomenuti program svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom.

Između revolucija (foto: HAVC)

Dugometražni hibridni dokumentarac “Između revolucija” rumunjskog redatelja Vlada Petrija nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a svjetsku će premijeru imati u sklopu programa Forum. “Između revolucija” je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje obje žive u patrijarhalnim društvima – Maria je iz Rumunjske, a Zahra iz Irana. Riječ je o hibridnom filmu koji miješa arhivske snimke i dokumente s fiktivnim elementima, a u srži priče je njihovo međusobno dopisivanje.

“Za mene je to film o nedavnoj prošlosti snažno povezanoj s trenutnom stvarnošću. Prikazuje subjektivnu, žensku povijest dvaju zemalja i društava koja su eksperimentirala s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojoj su ljudi postupno slamani represivnim političkim aparatom. Film je to koji je rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979. godine”, kaže redatelj Vlad Petri.

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Hrvatski koproducent je Oliver Sertić. Hrvatsku ekipu filma čine i pridružena producentica Vanja Jambrović, asistentica produkcije Zrinka Košar, snimateljica dodatnih snimaka Ana Hušman, kompozitor dodatne glazbe Filip Sertić, autori foleyja Siniša Krneta i Martin Semenčić, autorica grafika Lena Telenta i drugi. Redatelj filma je Vlad Petri, koji supotpisuje scenarij uz Laviniju Branişte, a montažeri su Dragoş Apetri, Cătălin Cristuţiu i Vlad Petri. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs). Film je podržan sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Program Forum posvećen je suvremenoj međunarodnoj kinematografiji i izbjegava konvencionalne razlike, poput one između igranog i dokumentarnog filma. Program nezavisno kurira i organizira Institut za filmsku i video umjetnost Arsenal.

Dugometražni igrani film “Bazen beskraja” redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance (SAD) u siječnju, u Berlinu će imati europsku premijeru. Ovaj znanstvenofantastični horor uvršten je u program Berlinale Special, posvećen raznovrsnim ostvarenjima koji “uzdižu film kao umjetničku formu”.

Producenti filma su Karen Ella Harnisch i Andrew Cividino (Film Forge), Noah Segal i Christina Piovesan (Elevation Pictures), Rob Cotterill i Anita Juka (4Film), uz pridruženu producenticu Lauru Sinovčić (4Film). Koproducenti filma su Daniel Kresmery i Jonathan Halperyn (Hero Squared). Film je podržan od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj (Filming in Croatia).

Film se dijelom snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i više od 400 statista. Glavne uloge u filmu nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, a radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase.

Osim hrvatske produkcije, na Berlinaleu će se predstaviti i hrvatske glumačke snage. Leon Lučev nosi jednu od glavnih uloga u filmu “Disco Boy”, dugometražnom prvijencu talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea. Film se prikazuje u sklopu glavnog natjecateljskog programa (Competition). Uz to, mlada hrvatska glumica Nika Petrović ostvarila je ulogu u filmu “Morska iskra” (Sea Sparkle) belgijskog redatelja Domiena Huyghea, koji otvara sekciju namijenjenu mladima – Generation. “Morska iskra” je nastala u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, a pridruženi producent je Siniša Juričić (Nukleus Film).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X