Antenat u Tvornici – 20. rođendan jedne od najskrivenijih koncertnih tajni

Sticajem okolnosti, zagrebačka grupa Antenat nikad nije tako uspješno privlačila medijsku pažnju, koliko je uspješno privlačila publiku svojom glazbom i iskrenim stavom. Upravo stoga, i danas, nakon proslave 20. rođendana u velikom pogonu Tvornice kulture ovaj bend je i dalje jedna od najskrivenijih tajni ove scene. Nikakva reportažna kola nisu sinoć bila parkirana ispred Tvornice da snimaju ili prenose koncert, a definitivno su trebala biti. Trebalo je to zabilježiti.

Antenat u Tvornici kulture (Foto: Tomislav Sporiš)

Večer je otvorio Kazan, domaći sastav multietničkih glazbenih svjetonazora i maštovitih aranžmanskih rješenja u glazbi i pjesmama Balkanskog poluotoka, koja se dotiču i jazz manirizama, ali ne na način kako se to može čuti kod primjerice Amire Medunjanin ili Damira Imamovića. Nekako baš bend po mjeri Antenata i frontmena Nenada Kovačića koji je u dobroj mjeri bio zaslušan i za svojevremenu afirmaciju Afiona, nekadašnjeg sastava sličnog usmjerenja poput Kazana. Tako da je i odabir predgrupe svakako igrao određenu hommage ulogu u slavljeničkom događaju u Velikom pogonu Tvornice kulture.

Najveći problem kod nastupa Kazana bio je loše ozvučen bend, posebice solo akustična gitara koja u prvoj polovici nastupa gotovo da nije ni bila prisutna u razglasu, a pokazalo se da je itekako bitna, kao i vatreni violinski pasaži kojima su protkane pjesme ovog sastava No i pored osiromašenog zvuka, Kazan su dobili lijepe ovacije od publike koja je polako punila dvoranu tijekom njihova boravka na bini.

Atribute slavljeničkog koncerta Antenat je imao samo u vidu izmjene gostujućih glazbenika iz drugih bendova i starijih postava, ali po energiji kojom je prvenstveno zračio Kovačić bio je to pravi buntovni akt uzavrelog ritma i ubitačno precizne svirke. Zvuk je u središnjem dijelu dvorane bio fantastičan, Antenat vrhunski uvježban, a publika euforično spremna na sve.

Antenat u Tvornici kulture (Foto: Tomislav Sporiš)

Bend je od početka nagazio sa starijim angažiranim pjesmama i ritmom na nož. Kovačić je na pjesmi „Mi i oni“ izrazio razočarenje i s „nama“ i s „njima“, ali nije išao dalje od toga, vrlo vjerojatno da ne pokvari slavljeničko raspoloženje, no i kad je procijedio tu izjavu kroz zube bilo je prilično jasno da možda i nema potrebe za nekim dužom verbalnom kritikom ovog društva i ovog vremena kojeg će obilježiti „uplašeni naši“ i „poludjeli oni“.

Antenat je izvrsno kanalizirao taj gnjev u omamljujući i srčani koncert koji nije imao nikakve zadrške, dapače, više jasan statement o tome koliko je to moćan bend uživo i da to namjerava i ostati. A  okupljeni sinoć u Tvornici zdušno su uživali i u „Slonu“, najstarijoj pjesmi grupe, kako je naveo Kovačić, i u najmlađoj „Danas ima sutra“ objavljenoj u izvedbi nove postave (puhači Mak Murtić, Danijel Hršak i Karlo Slavikovski i klavijaturist Frederic Lanz), prije dva tjedna koje su izvedene jedna za drugom tijekom maratonskog koncertno happeninga na kojem je izmjena energije između benda i publike savršeno funkcionirala.

Antenat u Tvornici kulture (Foto: Tomislav Sporiš)

Cijela jedna generacija urbanog undergrounda bila je okupljena na tom koncertu… nekako me obuzela misao da smo kojim slučajem više školovana, a manje primitivna sredina, Antenat bi uživao široku slavu i status kakav danas ima primjerice jedan S.A.R.S. (koji je čini se najdalja točka dub/reggae na koju može reagirati masa okupljena u prostoru veličine Doma sportova, a S.A.R.S.-u je taj dub/reggae samo začin s početka karijere). No tako je, kako je. Antenat je ipak velik bend po do sada učinjenom u karijeri uglavnom nepraćenoj od strane mainstream medija, izvrsnosti live nastupa i dakako sposobnosti da u Velikom pogonu Tvornice (uz minimalno ograđivanje tribina) okupi 700-800 posjetitelja među kojima nema nezadovoljnih, jer se taj bend nikad nije ‘prodao’ i nekim svojim nesmotrenim korakom naštetio nekom periodu svog rada, a priznat ćete, takvih uistinu nema puno.

I što je najvažnije, sinoćnji nastup, slavljeničkog prerogativa, ipak je bio nešto što je većinu vremena mamilo čvrsto stisnutu i visoko podignutu šaku u zrak.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X