Ashnikko ‘Demidevil’ – nema krize za TikTok zvijezde

Za veliki proboj Ashnikko koji je bio planiran za 2020. godinu možda je najpreciznije reći da ga je pandemija koronavirusa pokušala osujetiti, ali u tome nije uspjela.

Ashnikko ‘Demidevil’

Debitantski album, tj. mixtape kako ga osobno zove 25-godišnja Ashton Nicole Casey a.k.a. Ashnikko, objavljen je sredinom siječnja ove godine i definitivno privukao pažnju na ovu neobičnu hip-hop autoricu koja je sredinom 2020. nastupnim singlom „Daisy“, promoviranog na rastućoj društvenoj mreži TikTok, prošle pandemijske godine osvojila Australiju, Veliku Britaniju i Belgiju, a ubrzo potom i ostale zemlje.

Neobičan je bio i njen životni put od Sjeverne Karoline do Estonije, gdje su se preselili njeni roditelji koji su je od mladih dana izlagali zvučnim kontrastima, s jedne strane country glazbom, a s druge bendu Slipknot koji su je odveli do ženskih hip-hop autorica poput Arular i M.I.A., a kako sam kaže, do svoje 16. godine slušala je gotovo isključivo pjevačice i autorice.

Osamostalila se prilično rano, kako to običavaju djeca sa zapada, te se s 18 doselila u London da bi tamo svega godinu dana kasnije objavila svoj prvi EP „Sass Pancakes“ za Digital Picnic Records i potom ušla u godišnji ritam objava završivši 2019. s ‘Hi, It’s Me“, trećim EP-ijem po redu.

Za proboj koji je bio planiran za 2020. godinu možda je najpreciznije reći da ga je pandemija koronavirusa pokušala osujetiti, ali u tome nije uspjela. Ashnikko je teren pripremila s pjesmom „Tantrum“ u kojoj joj je gostovala Grimes, da bi na početku spomenuti singl „Daisy“ ‘zapekao’ poziciju u kojoj se Ashnikko očekuje kao nova velika stvar što je na koncu potvrdila počekom ove godine i objavom mixtapea „Demidevil“ koji i vizualno prati otkačenu estetiku novog doba u svojoj manga stilizaciji.

Uvodna „Daisy“ snažan je trap banger, ali osvaja i pijevnim refrenom koji je na tragu ranih radova Alanis Morrisette. Prati je jednako zapaljiva „Toxic“, dok se kruna prvog dijela može smatrati „Deal With It“ u kojoj gostuje Kelis. Ogoljenje u smislu low fi pristupa u kojem gotovo da samo udaraju basevi uz vokale dolaze sa „Slumber Party“ (s Princess Nokia) i „Drunk With My Friends“ koje ujedno veličaju i provokativni ‘pussy religion’ stav, dakako pojačan kroz (možda) neizostavno spominjanje alkohola, narkotika i oružja. Imidž opake cure zadržava i u, uvjetno kazano, baladi „Little Boy“, ali ipak „Cry“ s Grimes potvrđuje da su spomenute tri pjesme bili lagani pad, no činjenica je i da je „Cry“ ujedno i najbolja pjesma na albumu.

Ono što se događa potom snažno skreće u stilskom smjeru u kojem je najveći zaokret napravio njene kolege Machine Gun Kelly ušavši s posljednjim albumom „Tickets To My Downfall“ u pop punk vode. Uglavnom, pjesma „L8r Boi“ kreće smjerom koji su ‘davno’ prije utabali Blink 182 i Green Day, no opet Ashnikko je ipak zadržala svoj ‘trap ogrtač’ i nije dozvolila da je odnese ritam na način kako to rade pop pankeri.

Ako je „Cry“ najbolja pjesma na albumu, onda je „Good While It Lasted“ najbolja balada koja zvučnim ozračjem podsjeća na najbolje dana Everlasta, ali u stavu i po tome kako je otpjevana još jednom dokazuje odrješiti reperski talent Ashnikko. Ovaj po minutaži kratki, ali emocijama nabijeni album, završava žovijalnom „Clitoris! The Musical“, kako i dolikuje novoj generaciji koja jednako hrabro i nehajno briše stilske granice koje su nekad strogo razdjeljivale supkulture.

Roditeljima tih nekadašnjih supkultura danas je pak namijenjeno „Parental Advisory“ upozorenje na naslovnici, dakako zbog eksplicitnih tekstova o eksplicitnoj seksualnosti, ali i za one glazbenih puritanskih nazora koji podozrivo gledaju na kašu zvukova i stilova od kojih mladi autori i autorice danas rade glazbu. No i tu je prijedlog autora ovih redaka da se opuste, obzirom na količinu „Parental Advisory“ glazbe na kojoj su mnogi odrasli i upravo po toj naljepnici birali kriomice glazbu za sebe. Ta metoda izbora zadržala se i do danas. I dalje je to etiketa za dobru glazbu, a ‘vragolanka’ Ashnikko to i dokazuje.

Ocjena: 8/10

(Parlophone / Warner / Dancing Bear, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X