Atheist Rap ‘Überlauf’ – terapija za balkanske žute minute

Sedamnaest godina od osnutka novosadski melodični pankeri Atheist Rap i dalje su glazbeno furiozni, a u tekstovima maštoviti, provokativni, s puno duha i humora, kao da i dalje opravdavaju onu početnu ideju kad su Dr. Pop (Aleksandar Popov) i Pećinko (Vladimir Kozbašić) na koncertu Ramba Amadeusa odlučili osnovati bend.

'Atheist rap - Überlauf'
‘Atheist rap – Überlauf’

Šesto po redu studijsko izdanje „Überlauf“ objavljeno je prošle godine za srpski Lampshade Media, ali vinilno izdanje ugledalo je svjetlo dana prošli tjedan za, sve agilniji, hrvatski PDV Records, koji već ozbiljno počinje objedinjavati važna imena iz regije.

Iako su Atheist Rap izdanici CD ere, oni su pravi bend za vinilnu ploču. „Überlauf“ je njihov prvi album na vinilu, ako se izuzme „Ja eventualno bih, ako njega eliminišete“ kojeg je beogradski PGP RTS 1995. tiskao na vinilu samo za promotivne svrhe. Bogate distorzije, poletna žestina i nemilosrdni old school ritam najprirodnije zvuče kad ih se konzumira analogno, kao uostalom i većina klasičnih rock albuma. A obzirom da se radi o bendu koji je gotovo od svojih početaka pronašao svoju glazbenu formulu od koje nije pretjerano odstupao, ne bi bilo loše da, makar u simboličnoj tiraži, ovaj bend otisne još neke momente izvrsnosti iz svog kataloga. Meni osobno bilo bi drago čuti kako zvuči „Osveta Crnog Gonzalesa“.

„Überlauf“ tekstualno šamara matičnu Srbiju, ali sve te društvene situacije razumije cijela ova regija, oliti Balkan. „Mene za budžu“ koja zatvara A stranu može se uzeti za predizbornu himnu svih vremena, samo što je njena konotacija bolno iskrena. „Još jedna o vođi“ može se posmatrati kao njena ironična uvertira, dok s balkanskom mentalnom ograničenošću kad je u pitanju rodna i spolna ravnopravnost Atheist Rap kucaju na prava vrata (ili na prave prazne glave) s „Pritajeni peder, skriveni gej“, sebe ne štede parodirajući na temu legendarnog klasika Thin Lizzy „The Boys Are Back In Town“ u „Momci se vraćaju u grad“ čiji refren na kraju ‘evoluira’ u „Dede se vraćaju u grad“, dok jedina neutralna pjesma na A strani, koja slavi bendovsko bratstvo i audio-gastro hedonizam je „Splitski đir“. Ako ništa drugo, potnja je bar znak lijepih manira, jer bilo bi bezobrazno kritizirati grad u kojem ne živiš, dapače u pjesmi su nabrojani svi oni kojima to ide jako dobro (St!llness, TBF), tako da nije riječ o jeftinom dodvoravanju Splićanima.

Na B strani ploče, slična pjesma, u smislu da nije društveno-političkog karaktera, jest ljubavna „Na putu ka tebi“ kojoj su po haiku metodi dvije kitice bile sasvim dostatne objasniti vrijednost ljubavi. Inače, tu stranu otvara „Dugo pakovanje“ koja nakon „Mene za badžu“ nemilosrdno sipa u lice tekst „Nakon godine ponižavanja – opljačkani, prebijeni, silovani i prevareni dočekali smo martovski metak u srce zdravog razuma…“ na način kako nam realnost i inače servira poniženje od strane onih struktura koje bi trebale raditi za sveopći boljitak. Ako se samo pogleda slavonski egzodus mladih i školovanih jasno je da je isto sranje s obje strane, koje „Drugo pakovanje“ tako brutalno objašnjava. Tu su također i „Robovi krvi bez časti“ i „Ha-pu!“ koje vrlo jednostavno i bez okolišanja objašnjavaju balkansko sužanjstvo. „Odoh ja u cvrčke“ služi kao putokaz u utješni bijeg iz tog šljakerskog ropstva u umjetničke vode, no tu kao bumerang odmah slijedi „Usamljen – oženjen“. U njoj je refren parodija na disco klasik Carla Douglasa „Kung fu Fighting“, pa dok će najmlađi misliti da stari pankeri veselo sviraju soundrack crtića „Kung fu panda“ oni malo stariji će dobro protumačiti sve kastracijske točke bračnog života u peridou nezaposlenosti bračnog druga. B stranu, ujedno i album, zatvara „Robija“, još jedan crnjak koji se bori s formulom nemogućeg žensko-muškog sklada na ovim neskladnim prostorima.

Značenje album „Überlauf“ tako dolazi u najjednostavnijem prijevodu te njemačke riječi. On je uistinu odušak. Bilo da konzumirate samo u audio obliku, ili da se ‘bratski’ pošorate u poganju u prvim redovima na koncertu.

Ocjena: 8/10

(PDV Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X