Auf Wiedersehen: U Šibenik donosimo snažan groove, esenciju rock and rolla i plesni trans

Svojom kombinacijom gitara i elektronike beogradski rave’n’roll duo otvorit će 14. srpnja na Martinskoj kod Šibenika Overground, prvi ovoljetni festival elektroničke glazbe s 20 izvođača.

Auf Wiedersehen (Foto: promo)

Tko god je bio na koncertu beogradskog benda Auf Wiedersehen, ostao je zadivljen snažnim gitarskim zvukom upotpunjenom elektroničkim elementima koji tjeraju na plesni trans. Nakon nekoliko nastupa u Hrvatskoj, prvi put dolaze u Šibenik, točnije na prvi Overground Festival koji dovodi 20 uzbudljivih imena novog elektroničkog zvuka.

Gitare i elektronika… kako je nastala ta ubojita kombinacija?

Auf Wiedersehen: Elektronika uz gitaru ili techno i rock’n’roll. To nam je nekako bila logična i prirodna kombinacija. Sam zvuk benda sklop je nastao spontano u samom procesu muziciranja. Dogodilo se da su nam svima u bendu uvijek bile bliske stvari koje iskaču iz jasnih okvira, koje nude nove prostore, nove interpretacije i svježe kombinacije, tako da je i sam zvuk benda proizvod takvih osobnih sklonosti svakoga od nas. Stvarate glazbu koju poznajete i volite, koju biste i sami voljeli slušati. Uz odrastanje i formiranje glazbenog ukusa na rock’n’rollu i njegovim raznim izvedenicama, te na elektronici i kasnije techno glazbi. Sam izričaj benda se mijenjao kroz vrijeme, ali su osnovni elementi uglavnom ostali isti. Svođenje glazbenog izričaja na snažan groove, esencija rock and rolla i eksperimentiranje s plesnim izričajem.

Garage disco, electro disco punk ili kul rock da pop… čujemo razne žanrove u koje spada vaša glazba. Kako biste je vi nazvali?

Auf Wiedersehen: Kad smo pokušali objasniti što sviramo i kako to zvuči, pojavio se problem jasnih i konkretnih definicija. Ima tu i elektronike i techna, i gitare i funka i punka i no-wavea i garagea i bluesa, a dogodilo se da neki kritičari čuju i jazz. Zato je i nastao Kul Rock da Pop, jer su nam se svi dosadašnji opisi glazbe činili predugi i opisno nedovoljno precizni. Za one kojima treba takav opis, evo još jedan. Najbolje je da se svatko prepusti svojim asocijacijama i doživljajima onoga što čuje. Eto, u zadnje vrijeme na koncertima najviše volimo rave’n’roll.

Imate li uzore? Inspiriraju li vas neki slični umjetnici?

Auf Wiedersehen: Nema jasnog uzora niti izravne inspiracije. Sve što smo slušali što nas je gradilo nekako je utjecalo da ovako sviramo. Možemo samo reći ono što nam je u nekom razdoblju života bilo blisko, što nas je u nekom trenutku potaknulo ili odredilo da glazbu doživimo na određeni način. Popis bi svakako bio dug. Zamislite da okupite Richarda H. Kirka, Alana Vegu, Andyja Gilla, Jaha Wobblea, Darrena Emersona, Snakefingera, Jamesa Chancea i Jona Spencera u live mixtapeu.

Koliko improvizacije ima na vašem nastupu? Koja je razlika između nastupa uživo i sviranja u studiju prilikom snimanja albuma?

Auf Wiedersehen: Studijski Auf Wiedersehen okvir je iz kojeg počinje ludilo live nastupa. Pjesma je dobro poznata polazišna točka koja se u interakciji s publikom na koncertima razvija i izgrađuje do trenutka kada postane live act.

Kako publika reagira? Ima li je dovoljno za ovakvu glazbenu kombinaciju?

Auf Wiedersehen: Publika uvijek dobro reagira, jer svatko može prepoznati dio onoga što mu je blisko. Bilo da se radi o klupskoj ekipi ili onoj iz rock and roll miljea, svatko pronađe nešto što ga pokreće. Jedno je sigurno, svi plešu cijeli koncert.

Auf Wiedersehen (Foto: promo)

Čujete li ikad kritiku da je premalo plesnog ritma u klubovima s jako partijanerskom publikom, naviknutom na tvrđi elektronički zvuk?

Auf Wiedersehen: Od jednih smo čuli da zvučimo kao Detroit techno, od drugih kao LCD Soundsystem, od trećih da je totalni rejv, od trećih da bi htjeli i žive bubnjeve. I svi su plesali na našim koncertima.

Nastupit ćete na Overgroundu, ljetnom festivalu s pretežno elektroničkom glazbom. Kako ćete se uklopiti? Što očekujete?

Auf Wiedersehen: Moramo priznati da jedva čekamo doći. Cjelokupna postava festivala obećava da će biti vrhunski glazbeni događaj sezone. Tko voli cool, tko voli cold, tko voli dark i tko voli techno, ovo je pravo mjesto za njega. Što se tiče našeg uklapanja, pa mi smo elektro bend. Dajte nam samo ozvučenje i pojačala za lampe i poslat ćemo struju do Lastova.

Auf Wiedersehen će otvoriti Overground Festival svojom svirkom u prirodnom okruženju lokacije Martinska, na pozornici okrenutoj prema Šibeniku, na drugoj strani kanala koji ga okružuje. Osim njih, iz Berlina dolaze dark disco heroji Curses i Local Suicide, španjolski majstor Teniente Castillo, jake beogradske ženske snage Johana i Stellarcompanion te domaći veteran Felver. Više saznajte ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X