B And The Bops ‘All Tangled Up!’ – Više od nostalgije

Već svojim prvim albumom za kuću Rhythm Bomb zagrebački rockabilly prvoborac Branko ‘Bronco’ Radovančević i njegov bend B And the Bops pokazali su se kao izvrsni nastavljači zvuka studija Sun, a na drugom albumu još više utiskuju i autorski pečat.

B And The Bops 'All Tangled Up!'
B And The Bops ‘All Tangled Up!’

U doba kada se u mainstream sve više vraća moda pedesetih bitno je raspoznavati pravu stvar od prolaznih konfekcijskih hirova koji se gomilaju. Ekipa iz B And The Bops na toj je sceni oduvijek i trenutačno su gotovo sinonim za rockabilly u nas. Zašto je tome tako, najbolji dokaz možemo pronaći na njihovom novome albumu “All Tangled Up!”

Riječ je o kolekciji od 15 pjesama od kojih rijetko koja prelazi granicu trajanja od dvije minute, tako da je album zadržan na ugodnom ukupnom trajanju ispod pola sata. Ono što nas u tih pola sata očekuje najbolje se opisuje onim stranim istoznačnicama kao što su retro, vintage i throwback, povratak u izvorni zvuk rock and rolla pedesetih, ali ne tek kao jeftina nostalgija, već kao produkt života posvećenog predanom proučavanju povijesti ove glazbe i posljedičnog znanja okrunjenog autorskim pečatom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MOBdnwj2-I0[/youtube]

Ako želite učiti o korijenima iz kojih je ovaj album izniknuo, najbolje je posjetiti jednu od uvijek odličnih slušaonica koje uređuje DJ Bronco. No, neki utjecaji su sasvim očiti i slabije upućenima. To su svakako izvođači s etikete Sun Records, prisutni i u svestranome Brankovom vokalu i u zvuku benda, najviše Elvis, Johnny Cash (nepogrešivo u “The Man from the Other Side”), Carl Perkins… S druge strane ima tu i Genea Vincenta, kao i sjajnih nabrijanih instrumentala (“Spitzmaus”, “City Chicken”, “Wrangle”). Album otvara izvrsna “Breathing Down My Neck”, koja će se vratiti pred kraj albuma i u jednako dobroj sporoj verziji, a svakako valja i izdvojiti i “Take My Hat Off To The Blues”, metakorijensku pjesmu, odnosno posvetu korijenima korijena, kao i posebno eksplozivnu bonus pjesmu “Hot To Trot”.

B And The Bops će održati koncertnu promociju novog albuma 8. listopada u Vintage Industrial Baru, a sudeći po dosadašnjem iskustvo, kao i po kvaliteti novoga materijala, bit će to rasplesana starinska rock and roll fešta.

Ocjena: 8/10

(Rhythm Bomb Records, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X