Bacači Sjenki – 10 godina pod suncem

Bacači Sjenki slave desetljeće djelovanja, intrigantnog spajanja umjetnosti i aktivizma.

Bacači Sjenki

U utorak u prostoru Galerije Nova u Teslinoj 7, iliti u Atriju kazališta ZeKaeM otvorena je izložba “Sve – Jedno 10” povodom obilježavanja 10 godina rada udruge i umjetničkog kolektiva Bacači Sjenki. U svom desetogodišnjem radu i javnom djelovanju ostvarili su preko 150 suradnji s profesionalcima iz 32 zemlje svijeta te realizirali preko 50 edukativnih, umjetničkih, aktivističkih i interdisciplinarnih projekata i manifestacija. Bogati program uključuje niz susreta publike s umjetnicima i aktivistima kroz sve medije, od klasičnog susreta u izložbenom prostoru do filma, performansa i koncerta te strukturiranih rasprava u formi radionica za zainteresirane autore.

Dvije filmske projekcije koje u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom Bacači Sjenki prikazuju u svom slavljeničkom programu su na programu u kinu Tuškanac 22. prosinca od 18 sati.

“We’re Not Broke/Mi nismo bankrotirali”, 2011. u režiji Karin Hayes i Victoria Bruce, objašnjava kako su korporacije pažljivo promijenile američki porezni sustav kroz pretjerani lobistički utjecaj na državne dužnosnike, što je rezultiralo milijardama poreznih olakšica za “bankrotirane” banke i velike naftne tvrtke, te proračunskim rezovima za obične Amerikance. “We’re Not Broke” slijedi nekoliko aktivista koji stvaraju veliki prosvjed putem društvenih medija pod nazivom US Uncut. Komentari vladinih dužnosnika i stručnjaka visokih financija isprepleteni su snimkama američkih aktivista koji su izašli na ulice u nastojanju da razotkriju velike korporacije koje zaobilaze porez.

Drugi film donosi spoznaje o mogućnostima djelovanja iz druge krajnosti, iz cipela običnog malog čovjeka, “The New World / Uus Maailm” redatelja Jaana Tootsena iz Estonie nastao je 2011. godine. Nakon što su organizirali javni prosvjed s respiratorima i plinskim maskama i spriječili službeno otvaranje ceste, biciklistički aktivist Erko i student arhitekture Marten odlučili su sa svojim prijateljima osnovati Udruženje Novi svijet. Oni provode razne aktivnosti kojima ograničavaju automobilski promet u toj četvrti, npr. sprejem označavaju lažne pješačke prijelaze. Odlučuju gradonačelniku i gradskim dužnosnicima predstaviti zamisli za unaprjeđenje tog dijela grada i njegovo pretvaranje u ugodnu i zdravu sredinu, ukidajući pritom diktaturu automobila. Predstavljajući nam skupinu mladih Estonaca čije aktivnosti inspiriraju mnoge u cijeloj zemlji, film govori o važnoj ulozi koju građanski aktivizam ima u suvremenom društvu.

19.12.2012.

Osobna izlaganja Bacača sjenki / Showroom Galerija Nova @ 17 – 22h

Jelena Miholjević, Vili Matula, Emil Matešić, Srđan Sandić, Boris Bakal, Petra Težak, Stanko Juzbašić, Adam Luka Turjak

20. 12. 2012.

Bill Vinyl – William Aitchison / performans @ Shock Show Industry, Katran, Radnička cesta 27bb / 20h

DemeNtronomes / koncert / @ Shock Show Industry, Katran, Radnička cesta 27bb / 22:30h

21. 12. 2012.

Međunarodna konferencija / radionica: “Ako ne sada, Kada? – Stvaralačke metode razvojne dramaturgije i autorskih istraživačkih izvedbenih djela” @ Villa Arko, Basaričekova 24 / 9:30 h – 18:30 h

22. 12. 2012.

FROOOM – filmske radionice za djecu i filmski program @ HFS – Kino Tuškanac / 10-13 h

18 h – Jaan Tootsen, Estonia, 2011. The New World / Uus Maailm , 88 min

20 h – Karin Hayes & Victoria Bruce, USA 2011. We’re not broke , 81 min

23. 12. 2012.

Predstavljanje publikacije u nastajanju “Sve-jedno 10” @ 10h Showroom Galerije Nova & Galerija Nova.

Zatvaranje izložbe / Closing brunch party – Bacači sjenki @ Showroom Galerije Nova & Galerija Nova.

Cjelokupni program slavljeničkog tjedna Bacača Sjenki otvoren je i besplatan.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X