Bajaga i Instruktori – od ‘Pozitivne geografije’ do ‘Daljine, dima i prašine’

CDi: ‘Daljina, dim i prašina’; 4 legendarna albuma na 2 CD-a (‘Pozitivna geografija’; ‘Sa druge strane jastuka’; ‘Jahači magle’; ‘Prodavnica tajni’).

Bajaga 'Pozitivna geografija'

Kad je 1984. započeo samostalnu, odnosno „drugu“ karijeru, s Instruktorima (pozitivne geografije), tad 24-godišnji mladac Momčilo Bajagić Bajaga već je bio veteran  jugoslavenske pop-rock scene s petipolgodišnjim stažem svirača i drugog autora – iz čijeg su pera izišli neki od zapaženijih hitova – u jednom od naj (boljih i popularnijih) bendova bivše države, Ribljoj čorbi koju još i danas autorski, duhovno i ikonografski predvodi politički nam nemio Bora Đorđević. Pet i pol godina tad nije bio mačji kašalj, jer za razliku od novije prakse, onovremeni su izvođači praktički svake godine objavljivali po jedan album – od 1979. do 1984. Čorba je objavila pet studijskih i jedan koncertni LP! (Uskličnik je namijenjen autorima današnjice.)

Dogodine će, dakle, tad 54-godišnji Bajaga i njegovi Instruktori obilježiti tridesetu (!) godišnjicu zajedničkog djelovanja. Nadovezujući se na onu, kako kažu, istinitu zgodu u kojoj, po susretu s negdašnjim školskim kolegama svog (već posve odraslog) potomka, (ostarjeli) tata veli: „Pa danas svaki klinac ima pet banki!“ dometnimo: „Pa danas svaki novi bend slavi 30 godina postojanja!“ Ah, ta relativnost vremena – pa veterani Rolling Stonesi koji prošle godine obilježiše zlatni jubilej, više nisu ni dvostruko stariji od Instruktora čiji se šef rodio taman u vrijeme kad su Jagger, Richards, Watts i društvo započinjali s prvim nastupima u londonskim klubovima!

Uoči subotnjeg koncerta Bajage i Instruktora na zagrebačkoj Šalati, podsjetimo se na njihova najsvježija CD-izdanja, najnoviji studijski album „Daljina, dim i prašina“ (2012.) i kompilacijski CD „4 legendarna albuma na dvostrukom CD-u“ koji obuhvaća prva četiri Bajagina albuma: „Pozitivna geografija“ (1984.), „Sa druge strane jastuka“ (1985.), „Jahači magle“ (1986.) i „Prodavnica tajni“ (1988.).

Bajaga i Instruktori 'Jahači magle'

Bajagino osamostaljenje iz Čorbina okrilja bilo je potaknuto namjerom objavljivanja „viška“ autorskih pjesama, bez prave namjere napuštanja matične grupe, no dobar odaziv publike i kritike na Bajagino djelo, uz pomoć nesporazuma s „glavnim bendom“ doveli su do Momčilova otpuštanja iz Čorbe i početka jedne lijepe i vrijedne karijere.

Mada Čorbi nije nedostajalo duha i duhovitosti, taj je sastav u to vrijeme, nakon pet-šest godina postojanja (opet ta relativnost prolaznosti) već odisao aurom „velikog“, pomalo okoštalog, dinosaurskog, narodskog benda „staroga kova“, nemalo oslonjenog na hard zvuk i na mačističku vizuru na podlozi ogorčenosti i ironije. Bajaga je s Instruktorima,  ostavljao dojam nepretenciozno svježe, stvaralački vesele družbe pozitivnog pogleda na svijet (i njegove nedostatke) te zvučne uklopljenosti u postnovovalnu suvremenost. Povrh svega, Bajaga je bio nježno romantičan autor čiji su ljubavni stihovi, za razliku od Borinih, posebno dobro odjekivali kod ženskog dijela publike kojem se Bajaga k tome sviđao kao šarmantan, pažljiv i pristojan gradski dečko, za razliku od, recimo, Đorđevićeva šarma buntovnog, pomalo opasnog i sirovog „mangupa“ (doduše, s dušom poete), balkanske muškarčine tipa „u se, na se, poda se“.

Bajaga i Instrruktori 'Sa druge strane jastuka'

Osim talentom, Bora i Čorba publiku su osvajali vickastošću kakva se sviđa(la) našem narodu (i narodnostima) te rokerskom čvrstinom i agresijom. Bajaga i Instruktori također su se jako htjeli svidjeti, ali su u to ime izabrali moderni, radiofonični pop zvuk koji je naišao na širi odjek, dok su inteligentnim i vješto sročenim tekstovima osvojili naklonost zahtjevnijih konzumenata te zabavljačke umjetnosti. Uglavnom, izišavši iz grupe-institucije, mladac-veteran Bajaga nije ostao nesretni zatočenik tog renomea nego je uspješno izgradio prepoznatljiv i privlačan vlastiti profil kojim se vrlo brzo oslobodio nepoželjne karakteristike: „To je onaj koji je svirao u Ribljoj čorbi“ i postao samo Bajaga čije nimalo nebitno sudjelovanje u jednoj od najvažnijih rock grupa svoga vremena odavna doživljavamo tek kao zanimljivu startnu fusnotu. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X