Bajaga & Instruktori ‘U Puli lom’ – Momčilov antibarbarus

Dvostruki album snimljen na Bajaginom koncertu u pulskom amfiteatru prošlog ljeta dvosatni je spomenar jedne velike karijere koja ujedno služi kao antibarbarus ratničkim plemenima koja žive u prošlosti.

  • 11
    Shares
Bajaga & Instruktori “U Puli lom”

Dan ili dva prije nego li je Momčilo Bajagić – Bajaga sa svojim Instruktorima održao svoj najveći zagrebački koncert karijere u Areni na Laništu, Croatia Records oglasila se s live izdanjem na dva CD-a i Blu-Rayu iz jedne druge hrvatske arene, one u Puli, s koncerta snimljenog 11. kolovoza prošle godine.

Ne čudi činjenica da je Bajaga koncert u rimskom amfiteatru odlučio otvoriti upravo pjesmom “Rimljani”, ali ta je skladba s albuma “Jahači magle” iz 1986. odsvirana u tom trenutku lani u sebi nosila i dodatnu poruku. “Sve je više varvara, a sve je manje Rimljana,” pjeva Momčilo pred rasprodanom Arenom i nije teško pomisliti kako su ti barbari upravo oni isti koji su se baš pred sam taj koncert digli na noge i zabranili njegov koncert na Danima piva u Karlovcu.

Bilo je to ljeto “(za)branitelja” čije su udruge odlučile blokirati što rock koncerte poput Bajaginog ili festival ojkanja (koje je nositelj Unescove povelje za hrvatska dobra nematerijalne kulturne baštine) u Petrinji. Ta “južna plemena ratnička” koja svoje ratove nisu dovršila ni gotovo četvrt stoljeća nakon njihovog kraja lažno su optužila Bajagu za promoviranje četništva u devedesetima, a gospodin im je odgovorio kao pravi Rimljanin – laganim ubodom pjesmom, ali još i više koncertima poput onih u arenama Pule i Zagreba, gdje je i mlado i staro pjevalo njegove hitove i širilo poruku ljubavi.

Hitova na novoobjaljenom albumu ima napretek, dovoljno da funkcionira kao ‘best of’ ploča uživo. Među čak dvadeset i osam skladbi tu su naravno i “Plavi Safir”, “Život je nekad siv, nekad žut”, “Vereujem – ne verujem” i “Tišina”, ali i sve ostalo što Bajagin koncert čini savršenim blendom brzog (“220 u voltima”, “Dvadeseti vek”) i nježnog (“Zažmuri”, “Od kad tebe volim”); starog (“Kad hodaš” još iz doba Čorbe ili “Tamara” s prvijenca “Pozitivna geografija”) i novog (s aktualnog albuma “U sali lom” i “Može da te ubije grom” s rimujućim naslovima).

No, upravo su stvari s “Jahača magle” poput spomenutih “Rimljana”, “Red i mir”, “Strah od vozova” i “442 do Beograda” doživjele neke od najboljih izvedbi na ovom koncertu. Naravno, s te ploče je i “Samo nam je ljubav potrebna” koja refrenom Beatlesa potvrđuje da je ljubav sila još i danas jača od zabrana. “U Puli lom” tako postaje dvosatnim spomenarom jedne velike karijere koja ujedno služi kao antibarbarus osporiteljskim plemenima. Oni koji ga slušaju otisnut će se na putovanje u prošlost bolju od one u kojoj žive mrzitelji.

Ocjena: 8/10

(Croatia Records, 2019.)

 

  • 11
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X