Bajaga & Instruktori ‘U Puli lom’ – Momčilov antibarbarus

Dvostruki album snimljen na Bajaginom koncertu u pulskom amfiteatru prošlog ljeta dvosatni je spomenar jedne velike karijere koja ujedno služi kao antibarbarus ratničkim plemenima koja žive u prošlosti.

Bajaga & Instruktori “U Puli lom”

Dan ili dva prije nego li je Momčilo Bajagić – Bajaga sa svojim Instruktorima održao svoj najveći zagrebački koncert karijere u Areni na Laništu, Croatia Records oglasila se s live izdanjem na dva CD-a i Blu-Rayu iz jedne druge hrvatske arene, one u Puli, s koncerta snimljenog 11. kolovoza prošle godine.

Ne čudi činjenica da je Bajaga koncert u rimskom amfiteatru odlučio otvoriti upravo pjesmom “Rimljani”, ali ta je skladba s albuma “Jahači magle” iz 1986. odsvirana u tom trenutku lani u sebi nosila i dodatnu poruku. “Sve je više varvara, a sve je manje Rimljana,” pjeva Momčilo pred rasprodanom Arenom i nije teško pomisliti kako su ti barbari upravo oni isti koji su se baš pred sam taj koncert digli na noge i zabranili njegov koncert na Danima piva u Karlovcu.

Bilo je to ljeto “(za)branitelja” čije su udruge odlučile blokirati što rock koncerte poput Bajaginog ili festival ojkanja (koje je nositelj Unescove povelje za hrvatska dobra nematerijalne kulturne baštine) u Petrinji. Ta “južna plemena ratnička” koja svoje ratove nisu dovršila ni gotovo četvrt stoljeća nakon njihovog kraja lažno su optužila Bajagu za promoviranje četništva u devedesetima, a gospodin im je odgovorio kao pravi Rimljanin – laganim ubodom pjesmom, ali još i više koncertima poput onih u arenama Pule i Zagreba, gdje je i mlado i staro pjevalo njegove hitove i širilo poruku ljubavi.

Hitova na novoobjaljenom albumu ima napretek, dovoljno da funkcionira kao ‘best of’ ploča uživo. Među čak dvadeset i osam skladbi tu su naravno i “Plavi Safir”, “Život je nekad siv, nekad žut”, “Vereujem – ne verujem” i “Tišina”, ali i sve ostalo što Bajagin koncert čini savršenim blendom brzog (“220 u voltima”, “Dvadeseti vek”) i nježnog (“Zažmuri”, “Od kad tebe volim”); starog (“Kad hodaš” još iz doba Čorbe ili “Tamara” s prvijenca “Pozitivna geografija”) i novog (s aktualnog albuma “U sali lom” i “Može da te ubije grom” s rimujućim naslovima).

No, upravo su stvari s “Jahača magle” poput spomenutih “Rimljana”, “Red i mir”, “Strah od vozova” i “442 do Beograda” doživjele neke od najboljih izvedbi na ovom koncertu. Naravno, s te ploče je i “Samo nam je ljubav potrebna” koja refrenom Beatlesa potvrđuje da je ljubav sila još i danas jača od zabrana. “U Puli lom” tako postaje dvosatnim spomenarom jedne velike karijere koja ujedno služi kao antibarbarus osporiteljskim plemenima. Oni koji ga slušaju otisnut će se na putovanje u prošlost bolju od one u kojoj žive mrzitelji.

Ocjena: 8/10

(Croatia Records, 2019.)

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X