Banana zvuk ‘Banana re-Shake!’ – nema boljeg zvuka za banana ljeto

Ako Barbić i Jurić nešto znaju, onda je to gađanje dobrog ugođaja, što je i razlog zašto Banana zvuk povremeno postoji – to im dođe kao ispušni ventil za sve, nešto kao da zajedno odu zapalit joint i da se opuste u čačkanju po gumbićima kompilirajući nemoguće kombinacije…

Banana Zvuk ‘Re-shake!’

„Kompilacijsko izdanje koje je apsolutno stvoreno za ljeto 2020.“ – stoji u službenom priopćenju  albuma iz kojeg stoje Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić – Yuri (ST!llness). I nekako se ne može reći da nije tako. Za ovo varljivo ljeto kad se svi trzamo k’o zečevi na svaki šum iz medija i imamo tikove na riječ ‘novozaraženi’ stvarno je potreban neki zvuk za skulirati se.

Banana zvuk koji ljuljka u ritmu reggaea potpuno je promašio i potpuno pogodio. Promašio je iz razloga što su gore spomenuta dvojica Splićana složili kompilaciju za neko kul ljeto da možete slušati domaće i regionalne singlove u potpuno opuštenom điru, ali je ljeto ispalo potpuno drukčije od toga. A pogodili su jer „Banana re-Shake!“ odlično smiruje napetost živčanog sustava i šalje vam misli na putovanje u neke opuštene i pomalo nostalgične krajeve i vrijeme.

Ako Barbić i Jurić nešto znaju, onda je to gađanje dobrog ugođaja, što je i razlog zašto Banana zvuk povremeno postoji – to im dođe kao ispušni ventil za sve, nešto kao da zajedno odu zapalit joint i da se opuste u čačkanju po gumbićima kompilirajući nemoguće kombinacije; od Brain Holidaysa do jugoslavenske folk heroine Olivere Katarine, ‘šarajući između toga od Vojka V do Valentina Boškovića.

Naizgled kao da biraju sumanuto nasumično, ali ustvari ukus im je istančan, po moram priznati iako naviknut na ziheraško-estradni ukus naših radijskih etera da mi je pomalo čudno da Bananu zvuk nije netko od njih ipak provalio i jače ‘nagazio u emitiranju’ jer kompilacija (koja se kuhala od 2012.) ima itekako dovoljno i komercijanih uboda i pjevačkih glasova koji su poznati širem krugu slušatelja.

Da se razumijemo, ovo je dub-reggae zakopana ploča po svim žanrovskim pravilima, no pored toga ima i hit potencijal, čak i za jednu Hrvatsku. Od dosad spomenutih izvođača na njoj su još zastupljene pjesme i poneka gostovanja od, redom: Žana Jakopača, TBF-a, Alejuandra Buendije (Saša Antić), Gipsy Mafije, Bad Copyja, Kida Rađe i St!llnessa.

Komešaju se balkanske etno nijanse i tvrd trap, zvuk dalmatinskih otoka susreće reggae, psihodeliju pumpaju niske dub frekvencije… „Banana re-Shake!“ pulsira meko, zarazno i zabavno. Ne traži naprezanje, već daje podlogu za gibanje.

Kao što i ime albuma sugerira; želi reinterpretirati i pronaći učinkovitiji ritam (što i uspijeva). Jer ritam nam je potreban. Izletjeli smo iz njega u neki čudni zrakoprazni prostor, a mi smo ipak bića ritma i ciklusa. „Banana re-Shake!“ je u tom smislu dobra glazbena terapija. Posebno za ovo ljeto.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X