Banana zvuk ‘Banana re-Shake!’ – nema boljeg zvuka za banana ljeto

Ako Barbić i Jurić nešto znaju, onda je to gađanje dobrog ugođaja, što je i razlog zašto Banana zvuk povremeno postoji – to im dođe kao ispušni ventil za sve, nešto kao da zajedno odu zapalit joint i da se opuste u čačkanju po gumbićima kompilirajući nemoguće kombinacije…

Banana Zvuk ‘Re-shake!’

„Kompilacijsko izdanje koje je apsolutno stvoreno za ljeto 2020.“ – stoji u službenom priopćenju  albuma iz kojeg stoje Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić – Yuri (ST!llness). I nekako se ne može reći da nije tako. Za ovo varljivo ljeto kad se svi trzamo k’o zečevi na svaki šum iz medija i imamo tikove na riječ ‘novozaraženi’ stvarno je potreban neki zvuk za skulirati se.

Banana zvuk koji ljuljka u ritmu reggaea potpuno je promašio i potpuno pogodio. Promašio je iz razloga što su gore spomenuta dvojica Splićana složili kompilaciju za neko kul ljeto da možete slušati domaće i regionalne singlove u potpuno opuštenom điru, ali je ljeto ispalo potpuno drukčije od toga. A pogodili su jer „Banana re-Shake!“ odlično smiruje napetost živčanog sustava i šalje vam misli na putovanje u neke opuštene i pomalo nostalgične krajeve i vrijeme.

Ako Barbić i Jurić nešto znaju, onda je to gađanje dobrog ugođaja, što je i razlog zašto Banana zvuk povremeno postoji – to im dođe kao ispušni ventil za sve, nešto kao da zajedno odu zapalit joint i da se opuste u čačkanju po gumbićima kompilirajući nemoguće kombinacije; od Brain Holidaysa do jugoslavenske folk heroine Olivere Katarine, ‘šarajući između toga od Vojka V do Valentina Boškovića.

Naizgled kao da biraju sumanuto nasumično, ali ustvari ukus im je istančan, po moram priznati iako naviknut na ziheraško-estradni ukus naših radijskih etera da mi je pomalo čudno da Bananu zvuk nije netko od njih ipak provalio i jače ‘nagazio u emitiranju’ jer kompilacija (koja se kuhala od 2012.) ima itekako dovoljno i komercijanih uboda i pjevačkih glasova koji su poznati širem krugu slušatelja.

Da se razumijemo, ovo je dub-reggae zakopana ploča po svim žanrovskim pravilima, no pored toga ima i hit potencijal, čak i za jednu Hrvatsku. Od dosad spomenutih izvođača na njoj su još zastupljene pjesme i poneka gostovanja od, redom: Žana Jakopača, TBF-a, Alejuandra Buendije (Saša Antić), Gipsy Mafije, Bad Copyja, Kida Rađe i St!llnessa.

Komešaju se balkanske etno nijanse i tvrd trap, zvuk dalmatinskih otoka susreće reggae, psihodeliju pumpaju niske dub frekvencije… „Banana re-Shake!“ pulsira meko, zarazno i zabavno. Ne traži naprezanje, već daje podlogu za gibanje.

Kao što i ime albuma sugerira; želi reinterpretirati i pronaći učinkovitiji ritam (što i uspijeva). Jer ritam nam je potreban. Izletjeli smo iz njega u neki čudni zrakoprazni prostor, a mi smo ipak bića ritma i ciklusa. „Banana re-Shake!“ je u tom smislu dobra glazbena terapija. Posebno za ovo ljeto.

Ocjena: 8/10

(Samizdat, 2020.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X