Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra u Močvari – ‘Hasta Siempre, Comandante’

Mada je u nazivu grupe klezmer zastupljen ravnopravno gipsyju, na izvrsnom koncertu barcelonskog seksteta međunarodnoga sastava, u sklopu programa Začarana Močvara u zagrebačkoj Močvari, romska je glazba, gipsy, količinski naveliko prevagnula.

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (Foto: Valery Latipov)

Barem se tako činilo s obzirom na brojnost i ovdje nam dobro poznatih pjesama, mnogih otpjevanih na srpsko-hrvatskom/hrvatsko-srpskom, iako ne treba umanjiti vrijednost činjenice često teško razabirljive prepletenosti ta dva glazbena izraza. A budući da istaknutiji članovi grupe ionako aktivno djeluju u više sastava, okrenutih mahom tradicionalnoj glazbi, s generalnom zamisli slobodnog raspolaganja i uživanja u mogućnostima i ljepotama korijenskih idioma, mišanca Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra što je nude na snimkama i na nastupima – world music, glazba svijeta, u njihovu slučaju usmjerena ponajprije na zvukovlje istočne Europe, Mediterana i Bliskog Istoka – ne robuje razgraničavanjima među vrstama i žanrovima. Jednom od najupečatljivijih izvedbi večeri učinila se, pak, pri početku koncerta plasirana budnica s druge strane svijeta, kubanska revolucionarna „Hasta Siempre, Comandante“ Carlosa Puebla.

Jezgru sastava okupljenoga u Barceloni 2012., koji katkad, vele, djeluje i u proširenom izdanju, čine jedna Katalonka, pjevačica Sandra Sangiao i petorica useljenika, srpski klarinetist dijelom indijskog podrijetla Robindro Nikolić, talijanski harmonikaš Mattia Schirosa, francuski gitarist Julien Chanal, srpski kontrabasist Ivan Kovačević i grčki udaraljkaš Stelios Togias. Iza njih je jedan album „Imbarca“, izvorno objavljen 2013., a potom u proširenom izdanju 2014.

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra (Foto: Valery Latipov)

Tijekom gotovo dvosatnog začaranomočvarnog nastupa u publikom dobro popunjenom klubu uz savski nasip, započetog dvadesetak minuta nakon najavljenih 22 h, Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra izveli su koloplet vijugavim melodijama nošenih, ritmom nabijenih skladbi, što pjevanih, što instrumentalnih, koje malo koga nisu nagnale na ples i pocupkivanje. I premda nisu bile lišene temeljne note neizbježne životne sjete, koja ih mahom i čini snažno dojmljivima, ona je ostala čvrsta vezivna nit drugoga plana, dok su momci i djevojka Orchestra sviranjem i nastupom ponajviše tražili i budili žarnice radosti i veselja.

Uz, prirodno, predane vokale i simpatičan ples Sangiao, toplim je, drvenastim (nego kakvim?) zvukom klarineta, povremeno i bas klarineta, glazbeno dominirao klasično obrazovan Nikolić (salcburški Univarsität Mozarteum) koji se učestalo upuštao u podugačka, nikad predugačka sola te preuzeo ulogu konferansjea (na tečnom srpsko-hrvatskom), a snažno se ucrtala i prisutnost Togiasa koji je neumorno kotrljao ritmove, uglavnom samo na tarabuki, jednoj udaraljci koja je pod njegovih deset prstiju davala začudno bogat i jak zvuk. Scenski najprofiliraniji, kontrabasist Kovačević, momče rockabilly imidža, zafrkantski je zabavljao razrađenom, odmjerenom „crtić-koreografijom“, dok su Chanal i Chirosa djelovali kao primjereno funkcionalna, više-manje samozatajna pozadinska podrška, spremni zagladiti svaku moguću pukotinu ili, pak, prema potrebi, suvereno preuzeti glavnu riječ.

Istodobno opušteni i strasni, profesionalni i entuzijastični, Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra – prvi put u Zagrebu – Močvarom su prokloparali poput dražesnog parnog brzovlaka čiji novi dolazak s radošću iščekujemo.

(Močvara, Zagreb, 15. listopada 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X