Bebe Na Vole i The Yellow Buzz u Vintageu – blues nove velike depresije

Ovoga četvrtka zagrebački Vintage Industrial Bar pripremio je bluzersku feštu koju je predvodio kontemplator društva u vremenu nove velike depresije duha u svijetu i na Balkanu, Adam Semijalac, koji nastupa pod scenskim imenom Bebe Na Vole.

Bebe Na Vole (Foto: Martin Lenard)
Bebe Na Vole (Foto: Martin Lenard)

The Yellow Buzz je relativno novo ime na sceni i pripada struji dvočlanih power-blues dvojaca u postavi gitarist/pjevač i bubnjar, kakve su popularizirali The White Stripes i The Black Keys. Adam Lončar i Bruno Bolfan slijede navedene uzore u tolikoj mjeri da su i sami svoj bend nazvali po formuli “The + boja + nešto”. Kako bi dvojac u ovom žanru uspio, potrebna je crta genijalnosti kakvu imaju Jack White i Dan Auerbach, a takvi talenti su rijetki, pa se tako i na našoj sceni dvojac Gatuzo proširio na četvorku dodavši u postavu bas i trubu, a Marko i Darko sve potencijalne poteškoće koje dvočlana posada donosi vješto izbjegavaju nevjerojatnom izdržljivošću i eklektičnim čitanjem žanrovske forme.

The Yellow Buzz će tim zamkama doskočiti doista zavidnom eksplozivnom energijom u izvedbi, a pogotovo u Lončarevoj vokalnoj ekspresiji. Njegov glas, naime, nevjerojatno podsjeća na onaj Jacka Whitea, a njega se jednostavno ne smije skidati ako se ne stave muda u potpunosti u to. Adam taj test prolazi ne samo bez greške, već i impresivno. Publika vrlo pozitivno reagira na nastup ovog para, jedino što im se mora prigovoriti je užasna komunikacija s okupljenima koju treba ograničiti na minimum jer uzvici poput “jesmo li dobro?” ne prolaze više ni kod velikih manipulatora masama, a nekmoli kod benda čijem se pjevaču u glasu osjeti da je još uvijek impresioniran i publikom i zvijezdom večeri.

A zvijezda večeri Adam Semijalac, poznatiji kao Bebe Na Vole, kako ga je njegov imenjak iz predgrupe nazvao “naš najbolji gitarist”, kuži puno toga. Prije svega, on razumije da se, kako bi se danas sviralo kvalitetan blues, nije dovoljno nakalemiti na najnovije trendove u konstantnom procesu oživljavanja tog jednog od najstarijih žanrova i temelja rokerske kuće, već je potrebno znati korijene i tradiciju, te jednakom mjerom posuđivati pero velikana, od Roberta Johnsona do John Lee Hookera, koliko i otvarati nova vrata i miješati stilove sa suvremenim strujanjima i vlastitom autorskom vizijom čovjeka u mjestu i vremenu koje svojom pojavom okupira.

The Yellow Buzz (Foto: Maria Tangar)
The Yellow Buzz (Foto: Maria Tangar)

Bebe isto tako zna da je razdoblje prve velike depresije, koje je trajalo u četvrtom desetljeću dvadesetoga stoljeća, u Sjedinjenim Američkim Državama bilo iznimno plodno za blues glazbu, a on ovo današnje vrijeme u svijetu, ali posebice na ovim prostorima, pravilno detektira kao doba nove depresije i svoj kontemplativni blues proizvodi kao rezultat ocrtavanja društvenih tekovina u svemiru pojedinca frustriranog besmislom suvremenosti i njenih nusprodukata. On je svoj album prvijenac, koji je netom napunio dvije godine, upravo i nazvao “The Time of Great Depression”, te je s njega i izveo veći dio materijala, ali je u dobroj mjeri predstavio i uživo isprobavao nove pjesme koje će vjerojatno uskoro činiti i skoru ploču nasljednicu.

Ako sviranje u dvojcu iziskuje izniman talent gitarista, onda je za cjelovečernji solo nastup potreban jedan gotovo nadnaravni element. Semijalac je doista fenomenalan gitarist, a i vokalne su mu sposobnosti vrijedne pohvale. Iako često obitava u dubinama i bojama svojstvenim Marku Laneganu, svakim izletom u visine i vriskove pokazuje da se i tu može pokrivati i dodatno bojiti svoju glazbu iako mu tamo nije prirodno obitavalište.

Ako se itko ikada brinuo za budućnost bluesa u Hrvata, treba odahnuti jer sinoćnjim je koncertom u Vintageu sasvim jasno dokazano da je žanr u sigurnim rukama kod The Yellow Buzz, a pogotovo Semijalca, čovjeka koji je u stanju usprkos komornoj natmurenosti izričaja, ali i ogoljenosti izvedbe, preko tjedna napuniti nemalu dvoranu ovog omiljenog industrijskoga bara. A već to se, dame i gospodo, naziva pobjedom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X