Beirut ‘Hadsel’ – ljekoviti arktički zrak

Zach Condon pronašao je smisao i inspiraciju na hladnom sjeveru Norveške.

Beirut ‘Hadsel’

U jesen 2019. Zagreb je imao je zakazan termin za premijerni susret s Beirutom. No koncert koji je zbog velikog interesa prebačen iz Tvornice u malu dvoranu Doma sportova naposlijetku je otkazan zajedno s ostatkom turneje. Kao službeni razlog naveden je problem s glasnicama Zacha Condona, pjevača i skladatelja koji inače stoji iza imena Beirut. To je bio samo dio muka koje su morile Condona, a uključivale su ovisnost, mentalne probleme i fizičku odbojnost prema turnejama. Condon je nakon otkazivanja turneje pobjegao na hladni sjever Norveške i smjestio se na jednom od otoka u općini Hadsel. Tamo se našao u figurativnom i doslovnom mraku uslijed hladnih polarnih noći.

Priča o nastanku albuma „Hadsel“ zvuči kao predložak za kakav feel-good film koji se može pogledati u popodnevnim terminima na televiziji. Naime, Condon je otišao u arktičku tamu kako bi se oporavio i našao novi smisao, a stvaranje nove glazbe nije mu bilo ni na kraj pameti. No sudbina koja uvijek ima druge planove spojila je Condona s norvežaninom Oddvarom, orguljašem iz lokalne crkve i serviserom orgulja. Kroz razgovor su obojica shvatili da dijele strast prema raritetnim glazbenim instrumentima. Trenutak udara kreativne munje zbio se kad je Condon uz dopuštenje Oddvara sjeo za orgulje u crkvi što je naposlijetku rezultiralo dvomjesečnim kreativnim seansama u arktičkoj samoći.

Sve pjesme na „Hadselu“ nastale su kao potreba za samoizlječenjem, meditacijom i utjehom. Condon je taj koncept vješto utkao u pjesme koje je zamislio kao vanjske zidove koji štite slušatelja od hladnoće. „Bubnjevi zvuče kao vanjski elementi, a onda su orgulje u sredini poput toplog kamina uz koji sjedite i koji vas grije u teškim trenucima. To je ono što je bilo važno. To je bio cijeli razlog zašto sam bio u Norveškoj“, istaknuo je Condon u jednom od recentnih intervjua. Uvodna „Hadsel“ s optimističnom melodijom dominirajućih orgulja i ranjivim vokalima postavlja putokaz za ostatak albuma kojim dominira osjećaj ekvivalentan trenutku kada iz oštrih zimskih uvjeta uđemo u ugodnu i zagrijanu prostoriju.

Cijeli album zvuči intimno, prozračno i osvježavajuće poput zimskog zraka, a tome pridonosi izostanak bogate zvučne palete prethodnih albuma nauštrb dominantnih orgulja i prstohvata elektronike te drum loopova. Zbog toga je lakše prepoznati catchy melodiju poput trube u pjesmi „Stokmarkens“, opustiti se uz „Island Life“ ili uživati u „Süddeutsches Ton-Bild-Studio“ koja se u drugoj polovici pretvara u elektronički eskapizam. Condon je nerijetko skladao u sigurnosti i toplini crkve dok su vanjske zidove udarali olujni vjetrovi. Upravo se sigurnost i toplina osjete u uvodnom singlu „So Many Plans“ vjerno prenoseći atmosferu i kroz stihove: „We had so many plans, Safe from the wind, head in the sand“.

U konačnici „Hadsel“ je idealan album za uvjete u kojima je nastao – mračne i hladne dane u kojima postaje glazbeni ekvivalent vruće šalice čaja. S druge strane to znači da nove pjesme nisu za svaku prigodu kao ostatak diskografije Beiruta koja nas kroz oči skromnog sanjara iz Albuquerqueja u Novom Meksiku vodi kroz zaboravljene krajolike Europe. Iščekivanje svake sljedeće zime bit će još slađe kad znamo da nas umjesto deke, kamina ili radijatora mogu utopliti i pjesme s „Hadsela“.

Ocjena: 7/10

(Pompeii Records, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X