Bill Cosby proglašen krivim za seksualni napad

Komičar i glumac izvorno je s optužbama suočen još prošle godine kada ga je Andrea Constand optužila za seksualni napad u njegovom domu 2003. godine.

  • 8
    Shares
Bill Cosby (izvor: screenshot YouTube)

Suđenje je tada okončano u prekinutom sudskom postupku nakon što porota nije bila u stanju isporučiti jednoglasnu odluku.

Ponovno suđenje održano je u općini Montgomery, u Norristownu, u Pennsylvaniji. Porota sastavljena od pet žena i sedam muškaraca donijela je presudu da je Cosby kriv po sve tri točke seksualnog napada – penetraciju s nedostatkom suglasnosti, penetraciju pri nesvjesnom stanju i penetraciju nakon intoksikacije.

Kako izvještava New York Times, za svaku od navedenih točaka Cosbyu prijeti do 10 godina u državnom zatvoru.

Andrea Constand tek je jedna od više od 50 žena koje su Cosbya optužile za seksualne napade i seksualna zlostavljanja no samo je njen slučaj završio u sudskom postupku. Tijekom suđenja svjedočila je da joj je Cosby, tijekom boravka u njegovoj kući, davao tablete zbog kojih bi gubila svijest. Cosby je tvrdio da je riječ o tabletama Benadryl i iako nije svjedočio tijekom postupka njegov je odvjetnički tim obranu temeljio na činjenici da se radilo o konsezualnom odnosu.

Tijekom suđenja, petero drugih žena, uključujući i model Janice Dickinson, svjedočilo je da su imale sličnih iskustava s Cosbyem. Dickinson je rekla da ju je Cosby napao u hotelskoj sobi 1982. nakon što joj je servirao tabletu pod isprikom da joj pomogne s menstrualnim grčevima.

Nakon što je presuda objavljena, sudac Steven T. O’Neill konstatirao je da će Cosby ostati na slobodi do izricanja kazne.

  • 8
    Shares