Bill Evans ‘Another Time: The Hilversum Concert’ – špijunski jazz triler

Tek treća službeno objavljena snimka trija Billa Evansa s Eddijem Gomezom i Jackom DeJohnetteom koncertni je zapis sjajnog zvuka s pedesetak godina starog nastupa u nizozemskom Hilversumu.

Bill Evans "Another Time: The Hilversum Concert"
Bill Evans “Another Time: The Hilversum Concert”

Iako je ograničeno izdanje na vinilu objavljeno na dan prodavaonica ploča u travnju i otad rasprodano, na digitalnu i CD verziju novopronađenog live albuma trija jazz slavnog pijanista Billa Evansa, s basistom Eddiejem Gomezom i bubnjarom Jackom DeJohnetteom, snimljenog 22. lipnja 1968. u Hilversumu u Nizozemskoj, morali smo pričekati sve do rujna.

Riječ je o tek trećoj službeno objavljenoj snimci ovog trija, a izdala ju je etiketa Resonance Records koja je lani objavila i dvostruki album sličnoga naziva, “Some Other Time: The Lost Session from the Black Forest”, a koji je snimljen samo dva dana prije ovog koncerta, u studiju MPS u njemačkom Villingenu. Ova dva albuma su savršeno kompatibilna, a ta rijetko zabilježavana formacija (jedina preostala njihova snimka je ona s festivala u Montreuxu održanog tjedan dana ranije), koja je trajala tek pola godine, jednako dobro funkcionira u studiju i pred (u ovom slučaju malobrojnom) publikom.

Raskorak između datuma izdavanja albuma “Another Time” na ploči i digitalno/na CD-u izdavač objašnjava nečime što naziva pričom s elementima “međunarodne špijunaže” u kojoj je Resonance Records pribavio prava za objavljivanje novopronađene snimke, ali je u međuvremenu i druga diskografska kuća uspjela doći do snimke, pa je došlo do prave utrke s vremenom kako bi službena verzija bila objavljena prije bootlega. Tako je u velikoj žurbi otisnut ograničen broj vinilnih primjeraka, koji je ubrzo razgrabljen, a svi koji ga nisu ulovili na vrijeme bili su prisiljeni pričekati redovno izdanje koje je uslijedilo normalnim tijekom.

Album donosi devet pjesama u kojima sva trojica glazbenika dobivaju šansu zablistati. Dugogogodišnji Evansov suradnik, portorikanac Gomez to najviše čini sjajnim solom na “Who Can I Turn To?”, te na standardu “Embraceable You”, a DeJohnette cijelo vrijeme plete finu maglenu mrežicu ritma da je teško povjerovati kako je riječ o istom čovjeku koji će samo godinu dana kasnije ući u legendu kada će s Milesom Davisom snimiti genijalnu električnu fusion zvijer zvanu “Bitches Brew”. Evans je pak, naravno, s Milesom svirački, a dijelom i autorski, radio na njegovom drugom neusporedivom remek-djelu, “Kind of Blue” i ostat će vjeran toj estetici do kraja karijere prerano okončane nesretnom smrću u ovisnosti u pedeset i prvoj godini.

“Another Time” je još jedan nevjerojatan pronalazak producenta i jazz detektiva Zeva Feldmana na kojemu uz sjajne pobočnike Evans još jednom dokazuje svu dubinu svog izričaja, a visoka kvaliteta zvuka ove snimke ovaj album čini izrazito vrijednim doprinosom Evansovoj diskografiji.

Ocjena: 8/10

(Resonance Records, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X