‘Birtija’ i LHD u Holandskoj kući u Sisku – Stari film sa starim problemima u novom ruhu

Premijerna projekcija restauriranog filma uz muziku LHD bila je na DORF-u u Vinkovcima 2023., a druga izvedba uživo održala se 26. travnja 2024. u, nakon potresa, novo obnovljenoj i novo otvorenoj Holandskoj kući u Sisku.

Birtija i LHD u Holandskoj kući u Sisku (Foto: Filip Pjerobon)

Zašto bi surferski “twang” bila asocijacija na zapadnu Californiju i mladenačke avanture, kad vrlo komotno može opisivati depresivnu sliku slavonskih sela i naivnost tamošnjih ljudi, kao da su se pitali članovi grupe LHD kad su stvarali muziku za nijemi film redatelja Joze Ivakića “Birtija” iz 1929. godine? Premijerna projekcija restauriranog filma uz muziku LHD bila je na DORF-u u Vinkovcima 2023., a druga izvedba uživo održala se 26. travnja 2024. u, nakon potresa, novo obnovljenoj i novo otvorenoj Holandskoj kući u Sisku. I dok je centralni događaj bila projekcija filma uz glazbu LHD, vrijedi spomenuti da je na drugom katu Holandske kuće bila postavljena izložba starih gramofona i radio aparata, od kojih najstariji gramofon slavi 120. rođendan ove godine, a najmlađi – 72 godine.

‘Birtija’ i LHD u Holandskoj kući u Sisku (Foto: Filip Pjerobon)

“Birtija” je snimljena u produkciji Škole narodnog zdravlja kojoj je na čelu bio veliki zdravstveni prosvjetitelj i u odnosu na važnost svoje ostavštine još uvijek nedovoljno poznat liječnik Andrija Štampar. Namjera filma je bila da slabo obrazovanim osobama rastumači štetnost uporabe alkohola, i na veliku žalost, u odnosu na 1929., danas borba protiv ovisnosti o alkoholu nije daleko odmakla. Neki bi šaljivdžija rekao – džabe krečimo, ali osobno bih rekao – nema druge nego nastaviti borbu. Sam film je produkt estetike “onog doba” i drži se namjene i publike za koju je napravljen, ali mnogo toga iz filma primjereno pristaje i u “ovo doba”. Krunoslava Ebrić – Frlić (Anka) i Branko Marjanović (Franja) su dojmljivo protumačili emocionalno i moralno propadanje zbog alkoholizma. Projekcije, praćene živom svirkom LHD već su dogovorene za neke gradove u Hrvatskoj, a s obzirom na raširenost problema, regionalne turneje ne bi trebale biti isključene.

‘Birtija’ i LHD u Holandskoj kući u Sisku (Foto: Filip Pjerobon)

Stilski gledano, LHD su napisali ljubavno pismo estetici muzike nijemog filma. Propustivši svoj zvuk kroz razne pedale i druge uređaje, LHD je uspio sagraditi ljepši i stariji surf rock. U preko pola sata nove muzike nekoliko je sjajnih momenata, od uvoda koji nježno i dirljivo prebacuje surf zvuk u vrijeme prije “ton-filma” i “tehnikolora”, preko teme s vjenčanja, dok su Franjin recidiv, Ankin emocionalni slom i Franjino konačno propadanje dobili boje koje se “vide” na platnu i koje se “čuju” iz zvučnika.

Paleta emocija je široka i sugestivno vodi u neminovni bezdan. Kad se priča o ovisnostima, relativno često sam znao pročitati kako je osoba ta i ta prošla kroz pakao ovisnosti, ali relativno rijetko čitam da je obitelj osobe te i te također prošla kroz pakao ovisnosti – ni kriva, ni dužna, pogotovo ako govorimo o djeci. To je i zamjerka Ivakićevog filma, što se usredotočio na odnos muža i žene, a dijete u toj obitelji je tek ovlaš spomenuto, no s druge strane, ni dan-danas se ne govori mnogo o razornim posljedicama alkoholizma na obitelj ovisnika o alkoholu – emocionalnim i ekonomskim, tako da je ipak velika stvar osvijestiti problem alkoholizma i iz perspektive onog drugog. Alkoholičari, na žalost, rijetko i često prekasno vide kakvu štetu rade sebi i drugima.

‘Birtija’ i LHD u Holandskoj kući u Sisku (Foto: Filip Pjerobon)

Osobno, nakon projekcije “Birtije” i nastupa grupe LHD, unatoč sumornoj temi i svijesti da je glavnina borbe protiv alkoholizma tek pred nama, bio sam sretan jer sam imao osjećaj da sam prisustvovao nečem važnom. S obzirom da se nova hrvatska vlada tek sastavlja i da ne znamo kako će se zvati nadležna institucija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja ili Hrvatsko čisto ministarstvo zdravstva, kako god da se zove, ta institucija je dobila sjajan kulturni proizvod koji bi se odlično uklopio u bilo koji program prevencije ovisnosti o alkoholu.

Saznajte više:

Kako je LHD ozvučio ‘Birtiju’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X