Bob Dylan ‘The Rolling Thunder Revue: The 1975 Live Recordings’ – još jedan kvalitetan ‘overkill’

Budući da smo o širem kontekstu turneje The Rolling Thunder Revue pisali u recenziji istoimenog filma Martina Scorsesea, u ovom tekstu ćemo se koncentrirati isključivo na glazbu koja čini popratni soundtrack tog filma.

Bob Dylan “The Rolling Thunder Revue: The 1975 Live Recordings”

Budući da smo o širem kontekstu turneje The Rolling Thunder Revue pisali u recenziji istoimenog filma Martina Scorsesea, u ovom tekstu ćemo se koncentrirati isključivo na glazbu koja čini popratni soundtrack tog filma, a čini je čak četrnaest diskova izvedbi zabilježenih što na probama, što na pozornicama za vrijeme trajanja ove neobične turneje.

Prije svega valja istaknuti kako nije riječ o prvom izdanju koje donosi zapise s Rolling Thundera. Još tamo 1976. objavljena je ploča “Hard Rain” koja se doduše koncentrirala na drugi, manje zanimljiv dio toura, kada se Bob Dylan i ekipa prebacuju na nastupe na stadionima i velikim auditorijima gdje se definitivno gubi čar intimnih i neočekivanih nastupa u malim prostorima koji su prve koncerte činili toliko čarobnima. No 2002. u serijalu “The Bootleg Series” izlazi dvostruki disk koji služi kao presjek setliste tih prvih, posebnih nastupa i kad bi mu se dodao i tzv. sampler disk novoga izdanja koji pokriva dio probi po hotelima na kojima je turneja začeta, to sve čini dovoljan zalogaj za sve koji nisu zagriženi fanovi koji moraju čuti ama baš sve što Bobov tim isporučuje na godišnjoj bazi, što u spomenutom nizu “The Bootleg Series”, što u tzv. “Live Recordings” serijalu kojem pripada i ovo izdanje, a prethodnih godina smo već doživjeli i kompletan audio zapis slavne britanske turneje iz 1996. koje nas je zatrpalo s čak trideset i šest diskova na kojima se ponavlja ista set lista iz koncerta i koncert.

Za sve koji žele znati više tako je tu još jedno mamutsko izdanje koje se najbliže može opisati kao već standardni dilanovski “overkill” s deset i pol sati glazbe koja uključuje osim puna tri diska spomenutih probi i jedan s rijetko izvođenim pjesama na turneji, još i pet cjelokupnih nastupa na kojima možemo pratiti razvoj aranžmana i očvrsnuće benda iz izvedbe u izvedbu, sve do gotovo čistog savršenstva i dominacije Dylana kao izvođača i pjevača na razini koju je dosegao iznimno rijetko u četiri desetljeća koja su uslijedila.

Neke od ovih pjesama već smo imali priliku čuti na spomenutom izdanju iz 2002., neke su pak uvrštene u sam Scorsesejev film, a neke u “Renaldo and Clara”, Dylanov vlastiti video zapis s turneje. Najbolji dijelovi ovdje zabilježenih koncerata upravo su s tada još neobjavljenog albuma “Desire”. Premda je riječ o vjerojatno najboljoj Dylanovoj ploči sedamdesetih uz njezinu prethodnicu “Blood on the Tracks”, ovi rani koncertni zapisi otkrivaju kako se u studio nije u potpunosti prelila magija koju su Dylan i prateći bend nazvan Guam (Bobby Neuwirth, Scarlet Rivera, T Bone Burnett, Steven Soles, Mick Ronson i mnogi drugi), širili po malim dvoranama.

Sto četrdeset i osam pjesama nije mali zalogaj ni za tvrdokorne fanove, a cijena od stotinu dolara govori dovoljno za sebe, pa će stoga većini korisnika biti prihvatljivije kombiniranje manjih izdanja, no valja napomenuti kako je slušanje ove gigantske kolekcije manje zastrašujuće od nekih recentnih kompilacija poput spomenutog megapaketa iz 1966. ili pak svakog zabilježenog takea s nastajanja “Blood on the Tracks” objavljenog na aktualnom izdanju Bootleg Series, lanjskom “More Blood, More Tracks”. Opuštenost nastupa ovdje iz koncerta u koncert donosi koloplet jasno razvidnih finesa i drugačijih pristupa koji daju poseban okus svakoj od izvedbi, pa vam tako pjesma poput jedne “Isis” neće dojaditi ni kad je čujete po osmi put na četrnaestom disku. Naravno, ako ste ozbiljan Dylanov fan. Ako niste, velika je vjerojatnost da ni ne čitate ovaj još jedan tekst u moru tekstova koje mu posvećujemo kad god se oglasi s nekim novim ili starim izdanjem.

Ocjena: 8/10

(Columbia Records / Legacy Recordings, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X