Bohemija ‘Putujemo’ – Autobus Calypso 2.0

Čemu služi glazba, ako ne tome da bude prijevozno sredstvo duše u neke bolje krajeve? U današnje vrijeme nikad nije bilo lakše fizički negdje otputovati, ali su okolnosti takve da je najsigurnije da tijelo ostane gdje jest, dok duša ‘sa spakiranim koferima’ samo čeka prvi zvuk koji će je odvesti negdje drugdje.

Bohemija ‘Putujemo’

Grupa Bohemija ciljano je s tim mislima krenula u stvaranje, svog trećeg po redu, studijskog albuma kako bi stvorila svoju verziju onoga što su na ovim prostorima među prvima napravili Beti Jurković i Marko Novosel s pjesmom „Autobus Calypso“ – prvom pjesmom ceste koja je otvoreno pozivala u primamljive ljetne avanture.

Album „Putujemo“ je upravo to. Transcendentni eskapistički autobus za put u sjajne momente. Pjevač i gitarist Janko Džambas, praćen sjajnom i kompaktnom ekipom glazbenika, je ugradio kotače Beatlesa, pogonsku osovinu Beach Boysa, volan Davida Bowieja, sjedala za snove škotskih sanjara, dok je karoseriju oslikao jarkim psihodeličnim premazima ranog Madchestera. Ono najbitnije, motor tog ‘autobusa’, je proizvod Niša; grada u Srbiji koji ne prestaje iznenađivati kvalitetom glazbenika i glazbe koja od tamo dolazi u kontinuitetu već godinama.

Prošla godina bila je nevjerojatno zgusnuta na ovim prostorima po pitanju eskapističkih retro pop i rock albuma koji odišu dirljivim novim momentima starog ruha, gotovo da se zgušnjava cijela jedna scena unutar scene. Uzmimo samo Mayales i njihovu izvrsnu „Domovinu“, tu je i Kensington Lima s famoznim ‘retro otkosima’ albuma „Southbound“, zatim Rebel Star i povratnički, najbolji do sad, „Početak i kraj“, ali i novo ime marisol koje svoje izričaj naziva mango popom i čiji je debitantski album pao na plodno tlo i omogućio prvi zagrebački zapaženiji nastup prošlog ljeta. Svima pobrojanima obavezno treba pridružiti i Bohemiju i album „Putujemo“, objavljen u prosincu na samom kraju 2021. godine.

Uzlet kreće već s naslovnom „Putujemo“ koja zapuhuje mnoštvom utjecaja, no najviše naginje prema pastorali ranih Fleet Foxes, dakako podebljanoj toplim premazima električne gitare. Slušatelja potom preuzima „Levo oko“, vrckava bossa nova, ujedno i prvi singl, koja gura pozitivu kako su to nekad radili Thompson Twins. „Prsla sam“, tj. kako bi mi u Hrvatskoj rekli: ‘Pukla sam’, donosi taj osjećaj, ali se ‘puca’ od uzleta, a ne od depresije.

Iako potom „Moje misli su oprezne“ isprva navodi da je došlo vrijeme za baladu, Bohemija tu misao odmah razbija naglim blue grass ubrzanjem, kao da je ‘autobus dobrog raspoloženja’ ostavio brdske krivine iza sebe i dao gas na osunčanoj autocesti. No balada dakako ima. „Sidro“ zvučno sidri na izmaštanu terasu s koje odzvanja brodvejski spleen, a jednako tako uvjerljivo je pjeva Dina Abu Mayyaleh koja je općenito na cijelom albumu divna fluidna ženska snaga u žensko-muškoj duetnoj formi Bohemije koja kao da crpi nadahnuće iz najboljih trenutaka Tracey Thorn i Bena Wattsa iz Everything but the Girl. Dokaz tome je i „Što sam lud“ nakon „Sidra“.

Jedina pjesma koja iskače iz ‘dream drive’ okvira je pretposljednja „Revolveraš“, iako se može i njeno mjesto opravdati mišlju: „Što je ljetni odmor, bez odlaska na neki western u ljetno kino?“ Završetak ovakvog albuma bio bi nepotpun bez himne optimizma, a to je „Znam da nije lako“ čiji refren „Zato potrudi se, još više, potrudi se, ne možeš niže“ prilično jasno otkriva formulu za uspravno držanje u lošim vremenima.

Iako je sve na njemu pitko, album „Putujemo“ je daleko od nakane jeftinog lakonotnog podigravanja publici falš patetikom. Upravo suprotno, Bohemija drži autorski i produkcijski nivo kakav ne bi tako lako pripisali ovim prostorima da ga materinji jezik ne otkriva već u startu. To je album benda koji se itekako potrudio. Bohemija je prvo izgradila eskapistički svijet zvuka kao svoje utočište, ali iz njega poput Sunca na vedrom nebu zrači i nakana da u njega otvoreno pozovu sve zainteresirane.

Treba sam pritisnuti ‘play’ i duša će se ukrcati u autobus za lakše danas i bolje sutra.

Ocjena: 9/10

(Pop Depresija / Kišobran, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X