BoooX ‘Sezona kiselih krastavaca’ – kiseljenje na brdovitom Balkanu

Sezona kiselih krastavaca nije samo metaforički izraz za ljetnu uređivačku medijsku politiku, u neku ruku to može biti i opis naših regionalnih prilika gleda li se neki progres ili njegov učinak na naše živote.

BoooX ‘Sezona kiselih krastavaca’

Dakle, nama životi prolaze u sezoni kiselih krastavaca, a „život je negdje drugdje“ da se okoristim o davnašnji stih Zabranjenog pušenja iz vremena dok smo se svi ‘kiselili’ u zajedničkoj državi. No na stranu taj bend koji je na dugi niz godina prema van ucrtao to da sarajevsko stanje uma ne ide bez šege, šale i zajebancije, jer se moralo čekati da se pojave Letu štuke koje su dokazale da priča o tom stanju uma itekako može biti zanimljiva i kad je uozbiljena.

Sarajevski BoooX, isprva elektro duo, a sada i kao punokrvni bend odaju dojam još jednog kvalitetnog pomaka. U početku su se Berin Tuzlić a.k.a. Drumelody i pjevač i gitarist Mirza Golo našli oko ideje stvaranja kvalitetnog elektro-alter-popa i u tom duhu snimili i debitantsko ostvarenje „PoluTonTiMonoTon“ s kojim su tijekom pandemijske 2020. skrenuli pažnju na sebe provokativnim spotom „Finski Igrach“ kojim su, kako sami kažu, dali komentar „o ravnodušnosti i svima nama, kako u Sarajevu, tako i na Balkanu. A izgleda i na cijeloj planeti“.

Naime, u tom dokumentarističko artističkom spotu se glumac Araman Garibović preoblači u Adolfa Hitlera i tako se šeće ulicama Sarajeva bez ijednog incidenta i potom je to BoooX komentirao riječima: „Još jednom smo pomakli granicu beznađa“, jer se valjda očekivao da će im svima bar netko prići na ulici i spucati šamarčinu. U neku ruku je „Finski Igrach“ više bio odskočna daska u daljnjoj evoluciji BoooXa, jer s beznađem se najbolje boriti kreativnim radom, a ne kritikom.

Novi zamah dolazi s ulaskom novih ljudi u bend, konkretno su to Osman Abdelmukaram i Admir Obraćanin. U formaciji kvarteta BoooX sazrijeva u svakom pogledu i tu dolazi do ljetos objavljenog EP-a „Sezona kiselih krastavaca“ na kojem iz prijašnje electro duo faze ostaje samo uvodna „Berlin“, dok su u bendovskim aranžmanima pjesme „Insekt“, „Kliše“, „Poigravanje“ i „Tišina“.

U četiri spomenute spleen promuklog, ali bogatog i moćnog glasa – kako to samo sarajevski vokali mogu biti, Mirze Gole izlazi u prvi plan kroz interpretaciju koja je sljubljena s emocijom. Već u „Insektu“ vas kao slušatelja prolaze srsi, dok „Poigravanje“ predstavlja kulminaciju tog, nazvao bih ga sevdah-bluesa, iako to interpretativno nije, ali ga osjećate u Mirzinoj duši poput neke prigušene boli zaboravljenog grada, ili ako želite; osjećaja permanentne sezone kiselih krastavaca u kojoj se sve svodi na sitna poigravanja, tj. imitaciju života.

Posljednja „Tišina“ mogla bi se svrstati u neku neo-klasičnu školu sarajevske balade, tj. igra na ‘poznatom terenu’, ali začinjena današnjicom kad je riječ o ishodima nesretnih ljubavi. „Tišina“ je time i veliki zalogaj za bend neobičnog imena u smislu da cilja na to da u njoj i nešto širi dijapazon publike pronađe utjehu, no i tu je Booox na visini zadatka jer kao slušatelj možete staviti ruku u vatru da Mirza Golo progovara iz srca. Sve je „Sezoni kiselih krastavaca“ na dobrom putu, samo BoooX treba izdržati na njemu.

Ocjena: 8/10

(Hayat Production, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X