Braća Teofilović: U današnjoj muzici sve je izvjesno i očekivano

Braća, blizanci, Ratko i Radiša Teofilović su gostovanjem u Hrvatskoj početkom godine izazvali nemali, kako medijski, tako i interes publike. Ovog ljeta dolaze na našu obalu praćeni gitarskim virtuozom Miroslavom Tadićem, a tim povodom smo razgovarali s ova dva izuzetna pjevača i ‘diggera’ starih folklornih pjesama Balkana.

Braća Teofilović (Foto: Ognjen Karabegović)

Što je za Vas Balkan, ponajviše u kulturnom smislu?

Braća Teofilović: Tu smo rođenjem upili sve one vrednosti i različitosti koje to podneblje nosi i pretopili je u naš muzički izraz koji je po jedinstvenosti prepoznat u celom svetu.

Što nalazite zajedničko u pjesmama koje izvodite, obzirom da ne dolaze iz istih sredina?

Braća Teofilović: Sve ove pesme nose univerzalnu poruku ljubavi sačinjenu u trojstvu ritma, arije i stiha. Drevne napeve mahom je stvarao neki danas nama nepoznati pojedinac iz naroda koji je u sebi nosio emocije, koje mi pokušavamo da prevedemo u današnje vreme.

Uvijek nastupate zajedno. I kao blizanci se odlično nadopunjujete, jest da su tu i očite prednosti jer dvije glave bolje misle od jedne, no ima li netko od vas solo pretenzije?

Braća Teofilović: Nama je dano da muzički i izvođački mislimo zajedno, kao jedno. Međusobno dopunjavanje čini nas dvojac autentičnim, tako da nemamo želju da narušimo sklad

Tri solo albuma i jedan s Miroslavom Tadićem… Početak suradnje i njen nastavak, izlet ili uvertira u budući prateći sastav? Što je od toga nabrojanog je najbiže istini?

Braća Teofilović: Teško je unapred govoriti, ali mi Miroslava poznajemo više od petnaet godina , kroz druženje i razgovor, pa nije čudno što je ova saradnja ispala tako uspešna i ima perspektivu za dugi niz godina.

Braća Teofilović i Miroslav Tadić (Foto: Saša Kralj)

Izvodite tradicijske pjesme, tako se i odijevate na pozornici, reklo bi se da uspješno kopate po starim i zaboravljenim škrinjama. Izučavate li možda i taj stari i zaboravljeni način života tj. ozračje u kojima su pjesme koje uzvodite nastajale? Koliko je taj segment važan za izvođenje s razumijevanjem?

Braća Teofilović: Dok smo prikupljali zapise uvek se prirodno nametne ambijent i način zivota u kome nastaju te pesme. Deo svoje mladosti smo proveli kod bake i deke na selu, što je jedan od vaznih momenata da se spozna neko prošlo vreme i život u ambijentu gde te pesme nastaju.

Obzirom na vaš izičaj, što slušate kad se odmarate i ‘punite baterije’? jeste li skloni world music sceni?

Braća Teofilović: Uvek ima nešto što nas muzički podstakne na stvarnje i budi posebna osećanja kod nas. Često je to stara muzika i njeni predhodni izvođaci, nešto od world music scene iz sveta, kao i klasična muzika . Nikada se nismo određivali žanrovski prema muzici, kako prema onoj koju slušamo tako i prema ovoj kojom se bavimo. Tradicionalna muzika jeste izvor i početak , razlog da se bavite muzikom, ali ono što je uzvišeno i posebno, jedino je što u muzici zaokuplja naš ineres.

Odrastali ste na pop i rock glazbi 70-ih ex-YU scene. U jednom intervjuu sam pročitao da moderni mainstream ne može slušati i probaviti. Koji su razlozi konkretno?

Braća Teofilović: U mladosti se vodite generacijskim interesom i to ima svoju draž, a kasnije sa sazrevanjem imate i neka šira muzička interesovanja koja vas kasnije razvijaju i kao čoveka i kao umetnika . U današnjoj muzici je sve izvesno, očekivano, a naš interes nije usmeren sadašnjem, kako vi kažete modernom mainstreamu , već dubljem značaju muzike u duhovnom smislu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JEY3bGgN9v8[/youtube]

Znači li to da ste neskloni i drugim ‘pošastima’ modernog svijeta, npr. internetu?

Braća Teofilović: Nismo previše skloni inetrnetu, ali ga koristimo u onoj meri u kojoj je on neophodan za komunikaciju i pronalazak stvari koje nas zanimaju. Pokušavamo da to svedemo na što manju moguću meru.

Koje područje Balkana držite izuzetno značajnim kad je u pitanju muzika Balkana i zašto?

Braća Teofilović: Mi se za izabrane pesme ne vezujemo samo geografski ,već onim što one nose u sebi i šta bude u nama i slušaocu dok ih izvodimo. Ako bi to bio geografski izbor, onda su to pesme sa Kosova, koje po svojoj raznovrsnosti i različitosti uvek kod nas probude neku novu emociju.

Vaš nastup u Zagrebu bio je zapažen i komentiran, također ste gostovali i na HTV-u u emisiji “Drugi format”. Jeste li bili iznenađeni interesom u Hrvatskoj?

Braća Teofilović: Može se reći da smo bili iznenađeni, ali ako stvari pogledamo možda malo šire to je negde i logično, jer se u Hrvatskoj dugi niz godina gaji i prati vokalna muzika kroz klape tako da joj naš zvuk nije stran , ali je novi i drugačiji, a to slušaoce uvek dodatno zanima.

11. srpnja nastupate u Makarskoj, a potom u kolovozu mini turneja po obali Krk-Kastav-Split. Kakva su očekivanja i planirate li eventualno proširiti turneju?

Braća Teofilović: Turneje se sada planiraju dosta unapred pa stoga verovatno neće biti proširenja , ali će ona doneti nešto novo i probuditi interesovanja i drugih gradova da nas čuju u narednom periodu tokom ove godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X