Brain Holidays ‘System Error’ – muzikom protiv beznađa

Jedini hrvatski roots reggae bend danas je objavio treći album.

Brain Holidays - System Error
Brain Holidays – System Error

Okej, sloboda i ljubav, to je najlakše. Upalite sad bilo koji radio, uvijek netko pjeva o slobodi ili ljubavi. Evo, na HR2 je upravo Stublićeva “Zona sumraka”, ta u sebi ima i jedno i drugo, slobodu i ljubav. Reggae, pak, barem onaj izvorni, uvijek se vrtio oko politike. Pa makar se na prvu doimao “slobodarskim” i “ljubavnim”, to su bili samo nusprodukti. Roots reggae u svojoj je srži, od samih početaka, precizno politički aktualan i melodiozno negostuljubiv prema svakom obliku nepravde. Zato se valjda tako prirodno sljubio s punkom.

I baš je zato nevjerojatno da na ovom hrvatskom tlu, u zemlji svakojakih nepravdi i mutne politike, postoji samo jedan jedini autorski roots reggae bend. A i taj je imao svoja teška razdoblja borbe za preživljavanje. Brain Holidays, zagrebačka grupa koju na okupu drži gitarist i pjevač iz Primoštena, Marko Gaćina, zabljesnula je početkom stoljeća, no do drugog albuma iz 2013. prošlo je više od desetljeća. Danas se na Deezeru, a uskoro će i u dućanima, pojavio njihov treći album “System Error”.

Brain Holidays pridržavaju se koncepta roots reggea, njihovo bazično polazište je uvijek sistem koji, dakako, ne valja. Njihova perspektiva ide s dna, s margina. Umornih ruku i s nogama u okovima, Brain Holidays pjevaju o kreditima, medijima, politici, a usput dakako pozivaju na otpor. “Koči me sistem”, “Loše vijesti” i “Overliving”, kojima su otvorili novi album, upravo su ogledni primjeri tipičnog angažiranog pristupa muzici.

Reggae dakako, pa tako ni Brain Holidays, ne može izbjeći i optimističnu notu koja se neminovno proteže između, što se “System Errora tiče, doziranih aranžmana i neizostavnog plesnog ritma. Razmišljanja o trganju okova i maštanoj slobodi su melankolična i nenametljiva. Muzika se nudi kao rješenje, kao neopipljivi element kontra beznađu, kao recept za normalnost i spasonosno utapanje u ravnodušnost. “Sreća”, “U oblacima” i”#Proljeće”.

Iz takve blažene ravnodušnosti, koja je prevladala na polovici albuma, trgnu nas “Pleme” i “Tik tak”, dvije završne pjesme u kojima su Brain Holidays malo iskočili iz vlastitih, dobro podmazanih tračnica. U “Plemenu” Baby Dooks propituje status ljubavne veze, eksplicitnošću i ubrzanom bas-pedalom netipičnom za Holidayse, dok nam “Tik tak” nudi dub završnicu.

“System Error” sadržajno je i glazbeno nastavak predhodnika “Save Peace Babylon Delete”. S tim da je, možda i nenamjerno, idejna struktura pomnije razrađena. Ovaj album vas, posluša li se u komadu, vodi preko problema do rješenja, preko melankolije do poleta. Neodoljivim ritmom drži vas na površini iznad sveg očaja u kojemu živimo i iz kojega je nastao.

Ocjena: 8/10

(Dallas Records, 2017)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X