Brazilska magija velikog Egberta Gismontija u Lisinskom

Jedan od najvećih živućih brazilskih jazz glazbenika oduševio je publiku svojim prvim nastupom u Zagrebu.

Egberto Gismonti u Lisinskom (Foto: Walter Thompson)

‘Jako teško dolazim do informacija o vama. Nemate službenu stranicu na engleskom, imate li možda na portugalskom jeziku?’, upitao je Egberta Gismontija u backstageu poslije zagrebačkog koncerta u Lisinskom jedan obožavatelj koji je potegnuo s Krka kako bi po prvi put vidio i čuo uživo čuvenog brazilskog glazbenika. ‘Ne. Nemam ništa s internetom. Također ne posjedujem ni mobitel’, odgovorio mu je Egberto smirenim glasom. ‘Pa kako to? Zar živite u džungli?’, nastavio je s pitanjima pomalo začuđeni obožavatelj koji je u istom trenutku vjerojatno vrtio po glavi sve poznate informacije i vjerojatno je razmišljao o tome je li mu promaknuo eventualni podatak da brazilski glazbenik možda živi poput pustinjaka.

No te sumnje mu je Gismonti idućim odgovorom učas rasplinuo: ‘Upravo suprotno. Ja ne želim živjeti u džungli, zato se i ne koristim tim stvarima.’ Ova kratka konverzacija je ponudila uvid u u jedan od niza elemenata i načina na koji funkcionira Egberto Gismoni, jazz gitarist, pijanist i skladatelj koji više od četrdeset godina živi glazbu i koji iza sebe ima impresivnu diskografiju. Ne postoji segment koji se dotiče glazbe, a da on nije bio angažiran na njemu, od svih bendovskih jazz formacija, orkestracija do skladanja glazbe za predstave, filmove, pa čak i televizijske sapunice.

Egberto Gismonti i Alexandro Gismonti (Foto: Walter Thompson)

U Zagrebu je nastupio 14. veljače, odnosno na Valentinovo, iako to nije bio namjerno ciljani datum od strane organizatora Dražena Kokanovića, već se radilo o spletu sretnih okolnosti, jer je Gismonti upravo završavao europsku turneju nastupima u Beogradu i Novom Sadu i Kokanović je odlučio skrenuti mu putanju kako bi održao još jedan koncert, odnosno prvi u Zagrebu.

‘Bojao sam se kako će zagrebačka publika reagirati na Gismontija’, odao mi je u razgovoru nakon koncerta Kokanović, no potpuno ispunjena mala dvorana Vatroslav Lisinski je unaprijed govorila sama za sebe da je koncert pun pogodak.

Gismonti je nastupao u duo formaciji sa svojim sinom Alexandrom Gismontijem i priredio je nezaboravnu večer. Nije se tu samo radilo o čistoj virtuoznosti nego o instrumentalnoj komunikaciji između oca i sina, što nije nimalo čest slučaj kad su općenito koncerti bilo koje vrste u pitanju.

Otac nije štedio sina, dapače, glazba puna improvizacija nudila je dosta prostora za nadmetanje i međusobne glazbene provokacije, koje su uvijek završavale u katarzi ‘pomirenja’ kada su se oba glazbenika vraćali u zajedničko sviranje itekako zahtjevnih melodijskih tema.

Egberto Gismonti je po prvi put nastupio u Zagrebu (Foto: Walter Thompson)

Egberto je prvi dio koncerta svirao svoju specijalno dizajniranu deseterožičanu gitaru koja je istovremeno u njegovim rukama u funkciji klasične šesterožičane gitare i  četverožičane bas gitare, da bi u drugoj polovici jednako tako virtuozno prešao na glasovir, stvarajući opojnu glazbenu magiju vrućeg Brazila.

Drugo veliko iznenađenje je priredio time što nastup nije imao uobičajeno trajanje jazz koncerta od sat i pol, već je sve potrajalo i više od dva sata s dva izlaska na bis na opće oduševljenje publike. Alexandro Gismonti je tijekom koncerta u obraćanju publici izjavio kako mu je iznimno drago što su svi u komunikaciji s njima bili iznimno ljubazni što je san svakog umjetnika, ali s druge strane on i njegov puno poznatiji otac su jednim od najkvalitetnijih izdanja današnjeg brazilskog jazz izričaja počastili ovdašnju publiku koja je u zadnjih nekoliko godina ozbiljno prigrlila jazz.

Možda se može zajedljivo prigovoriti da u igri nije bila velika dvorana Vatroslav Lisinski, no ne treba sumnjati da će njih tristotinjak koliko ih je bilo na koncertu proširi dobar glas o dojmovima i utiscima koji su vladali u dvorani tijekom i nakon koncerta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X